Gregor Tresher interjú

Az augusztus 29-i T-Mobile Bónusz Fesztivál egyik fő attrakciója lesz a frankfurti Gregor Tresher live act fellépése. Gregort e-mailen értük utol egy röpke interjú erejéig.

Közeledik második nagylemezed, a "The Life Wire" megjelenése. Beszélnél nekünk az album koncepciójáról és hátteréről?
Tavaly év végén kezdtem bele a munkálatokba, miután új helyre költöztettem a stúdiómat. Új inspirációkra volt szükségem, ezért a költözés mellett lecseréltem a felszereléseim nagy részét és változtattam a munkameneten is. Persze aztán elég sok időbe telt, míg az éles fordulat után az új körülmények között megtaláltam azt a színvonalú hangzást, amit elképzeltem.

A "Thousand Nights"-hoz hasonlóan most is egy táncolható lemez összeállítására törekedtem, de ezúttal kerül az albumra pár nem kifejezetten partikra szánt track is. Végül úgy érzem sikerült egy változatos anyagot összeállítanom, ami hűen tükrözi a dj-szettjeim hangvételét.

Hogyan csöppentél bele az elektronkus zenék világába? Kik hatottak rád a kezdetekben? A '90-es évek eleje nem lehetett rossz Frankfurtban...
Először a '80-as évek new wave és szintipop hangzása fogott meg, Depeche Mode, a Human League, Anne Clark, vagy a Heaven 17. Aztán persze a '90-es évek elején frankfurtiként átélhettem a város klub - és zenei történelmének legnagyobb időszakát, hétről-hétre jártam olyan klubokba, mint az Omen, a Dorian Gray, vagy az XS. Nagyszerű korszak volt, érezhetted hogy valami teljesen új és lenyűgöző dolog történik, amelynek te is részese vagy.

Hol szoktál zenét írni? A stúdiómunkát preferálod, vagy bárhol-bármikor találsz rá időt?
Kizárólag stúdióban. Soha nem használom zeneírásra a laptopomat utazás alatt. Stúdiózás terén elég oldschool fazon vagyok: a lényeg, hogy minél nagyobb és hangosabb hangszorók legyenek körülöttem. Fejhallgatóval szöszmötölni a notebookon, na az nem az én világom.

Stúdiózáskor és élő fellépéseid alkalmával milyen gépekkel és felszerelésekkel dolgozol?
A stúdióban rengeteg dolgot számítógépre vittem az elmúlt két időszakban. Nyilván szoktam használni analóg cuccokat is, de a szoftverek és különböző plug-in-ok hangminősége annyit fejlődött, hogy sokkal praktikusabb ha a munka java részét komputeren csinálom. Megszabadultam a legtöbb olyan kellékemtől, amelyeknek már egyáltalán nem vettem hasznát, csak a kedvenc szintetizátoraimat tartottam meg.

Élőben játszani még relatíve új kihívás számomra, csak két éve kezdtem el, és mindössze pár ilyen fellépést vállalok egy évben - kizárólag speciális alkalmakkor, ilyen lesz nálatok Magyarországon a Bónusz Fesztivál is.

A digitális technológiák térnyerésével új korszakát éli a dj-kultúra. Sokak szerint ez egy természetes fejlődési folyamat, de vannak olyan kritikus hangok is, miszerint a bakelit hanyatlásával jócskán vesztett varázsából a szakma. Te melyik tábor nézeteit osztod?
Nagy változásokon esett át a dj-zés, ez tény, ám úgy gondolom, hogy nem hátrányára. Az elektronikus zene mindig is a megújulásról és a változásról szólt, az új techikai újításokkal pedig bővülnek a lehetőségek. Vinylről és CD-ről játszom, de azt hiszem valamikor én is váltani fogok digitális rendszerre. A lemezjátszókön történő ütemszinkronizálás ideje egyre inkább kezd lejárni, a legtöbb fiatal dj már meg sem tanulja, hogyan kell két lemez ritmusát összehangolni... A fellépésen végül is csak az számít, hogy milyen zenét játszol és hogyan adod elő.

Mire számíthatunk kiadód, a Break New Soil tarsolyából az év hátralevő részében?
A legnagyobb projekt természetesen az albumom megjelenése, ami CD-n és vinylen lesz elérhető, valamint jön pár nagyszerű remix EP is olyan arcok közreműködésével, mint Petar Dundov, 2000 And One és Martinez. A CD és a hozzá kapcsolódó maxi vinylek ki is töltik az idei programmenetet. Ezeken kívül lóg még a levegőben két másik lemez terve is, de korai lenne még beszélni róluk.

A folyamatos fellépések és zenekészítés mellett mivel szoktad tölteni az idődet?
Szeretek jó éttermekbe, vagy moziba járni, de alapvetően mindig a zenével foglalkozom. Nem igazán jut időm és energiám szabadidős tevékenységekre. Rengeteg a tennivaló, főleg most, hogy elindult a kiadó. De valahol örülök ennek, hiszen azt csinálhatom, amit igazán szeretek.

Milyen célkitűzéseid vannak a jövőre nézve művészként és magánemberként?
Év végéig közel 50 fellépésem van lekötve az album turnéjának keretében, úgyhogy a következő hónapokban erre koncentrálok leginkább. Aztán bár nem lesz egyszerű küldetés, de megpróbálok decemberben egy kis stúdiózásra is időt szakítani, mert tervezek egy pár 12 inches maxilemezt a 2010-es évre is. Januárban pedig talán lesz lehetőségem egy kis üdülésre is, amit már nagyon várok.

Végezetül pedig: mire számíthat Tőled a magyar közönség a Bónusz Fesztiválon?
Ez lesz a legelső élő műsorom nálatok, mint ahogy már említettem, de a korábbi budapesti dj-fellépéseim alkalmával már megtapasztalhattam, hogy milyen vadak a magyar partik. Nagyon várom már a napot, hogy újra nektek zenélhessek és ígérem, hogy sok vadonatúj számot is be fogok mutatni az albumról. Viszlát tehát a Bónusz Fesztiválon!