Fesztiválok

Így ősszel a legizgalmasabb fesztiválokról hallani, mivel már a nagyok mind bezárták kapuikat 2007-ben, és a média is levette őket a palettájáról. Ráadásul még talán vissza is tudunk emlékezni pár szép pillanatra...

Az idén ünnepelte 40. évfordulóját a világ legnagyobb fesztiválja - a Guiness rekordok alapján - a Summerfest. Hol máshol, mint Amerikában, ahonnan az ilyenfajta zenei fesztivál őrület kiindult: nagy üres terület, fekete színpad, dübörgő zene, hírességek és szemét mindenfelé.
Annyira divatos lett a fesztivál szó, hogy szinte minden nyári rendezvénynek ez a második szava. Ami régen például virág-karnevál volt, azt most virág-fesztiválnak mondják, de lehetne sorolni még jó néhány elnevezést.

Persze, fesztivál és fesztivál között mindig vannak különbségek. Más egy zenei fesztivál és más egy művészeti fesztivál, de a lényeg a szórakozás. Minél könnyedebb szórakozást ígér, annál nagyobb általában a tömeg, ami sokak számára még vonzóbbá teszi a rendezvényt.

Európában talán az egyik legnagyobb és legizgalmasabb zenei fesztivál a Roskilde, ahol 3-4 napig feledkezhetünk meg a nehéz hétköznapjainkról. Szinte minden nagy együttes/énekes, mint a U2, Bob Marley, Santana, Nirvana, Metallica megjelentek már jellegzetes nagyszínpadjukon.
A Roskilde teljesen non-profit módon működik, és 20000 könnyen megpályázható munkalehetőség adódik évente a helyszínen. Az esetleges profitot meg eladományozzák más rászoruló kulturális szervezeteknek. Nagyjából hasonló rendszer van a Summerfest-en is.

Nálunk egy cég, a Sziget Kft. szervezi profitorientált módon a magyar zenei fesztiválok többségét.
Elmondhatjuk, hogy itthon is vannak elég színvonalas zenei fesztiválok. Például a VOLT, ahol mára egyre több a híres előadó. Az idei meglepetés például a The Roots volt. Aki esetleg nem ismerné, segítek: ők szerepeltek a Szabadság, szerelem című filmben, de most ne Dobó Katára gondoljunk! Ez régebbi film, Mandy Moore-al, az itthoni mozik is vetítették ezt a „Szabadság, szerelem” című filmet. Érdekes.
A VOLT hasonlít leginkább a nagy külföldi zenei fesztiválokra, mivel egy a városon kívül eső területen helyezkedik el és mindössze 3-4 napos.
No és itt van a Sziget ami már sok budapestinek éves programjává vált. Több embertől már az első napon hallottam, hogy fölösleges kimenni, mert otthonról is hallani. Igen!; három kerületből is könnyen halható volt a nagyszínpad aktuális előadója. Ez minden évben téma volt és téma is lesz. Az idén egy kicsit mégis csökkent a hangerő a vége felé, míg el nem mosta azt is az eső. Sajnos, nem volt annyi látogató, mint amennyire számítottak. Ott idén a legizgalmasabb a The Madness volt.

Szerintem, vannak jó művészeti rendezvényeink is.
Például Kapolcs, ahol az a kis völgy megtelik emberrel és autóval. Olyannyira, hogy biciklivel is nehézkes már a közlekedés. A programokat minden egyes falu külön-külön szervezi és nagyjából minden évben hasonló is a választék. A rendezvény után elindult Kapolcson a csatornázás, s ez azért jutott eszembe, mert Budán, a Várban a „Mesterségek Ünnepén” nem volt normális mellékhelyiség.
Ez a rendezvény – 1000 Ft-os napi belépőjével - kissé drágának tűnt, bár jó volt a dödöle.