Az elmúlt évek legizgalmasabb és legváltozatosabb tartalom kínálatával készül 2025-re a Warner Bros. Discovery streaming platformja, a Max.
Nagyon szép szilvákat - ringló, sötét lila, kék és kerek – látok most novemberben a zöldségesnél. Tele mindenféle jó vitaminnal és ízzel (reméljük kevés vegyszerrel) – de ha nincs más, jó valamiféle keményebb lekvár is, sőt befőtt szilva is, ha elég kemény.
A tészta egyszerű krumplis-tészta , 4 főre számolva a hozzávalókat:
Először is annyi fiúneves papírcetli, amennyi fiú számításba jöhet!vagy ahány gombócot kívánsz készíteni/vagy rádbízom a folytatást! Ezenkivül:
- 1 kg krumpli
- 20-30 dkg liszt
- 1 evőkanál búzadara
- 2 evőkanál olaj vagy 3 dkg zsír
- 1 tojás
- 10-15 dkg zsemlemorzsa
- só (ízlés szerint, kb egy kávéskanál)
- töltelék (szilva vagy kemény lekvár)
A krumplit meg kell főzni (ha szép, egészséges, akkor héjában, mert úgy több tápanyag marad benne). Ha megfőtt, héjazom, nyomón átnyomom egy nagyobb edénybe. Hozzáteszem a búzadarát, tojást, sót és annyi lisztet, hogy nem kemény tésztát kapjak.
Egy nagy lábasban odateszek vizet.
Az összegyúrt tésztát téglalap alakúra nyújtom ( jól meglisztezni alatta, ne ragadjon oda)- s a szilvák lnagyságától függően 16 vagy 20 kockára vágom, rá a szilvát
(NA ÉS AKI JÓSÓLNI AKAR, AZ MOST TEGYE BELE A FIÚNEVET TARTALMAZÓ CETLIT) – összegömbölygetem.
Ha jól időzítettem, akkor felforr a víz és beleteszem a gombócokat – ne sokat egyszerre, ha nagyok. Míg nézegetem, hogy jön-e már föl a gombóc a vízben, addig az olajban vagy zsírban megpirítom a zsemlemorzsát. Amikor a gombóc feljön a víz színére, még egyet forralok rajta – s kész, bele a morzsába.
Egyéb tippek:
- ha lekvárt teszek tölteléknek, akkor kisebb gombócot érdemes készíteni
- ha az élvezeteket fokozni akarom, a kész gombócra lehet pudingot önteni vagy olvasztott, folyékony lekvárt vagy porcukrot