Gombóc ajánlat Szent András napra

Nagyon szép szilvákat - ringló, sötét lila, kék és kerek – látok most novemberben a zöldségesnél. Tele mindenféle jó vitaminnal és ízzel (reméljük kevés vegyszerrel) – de ha nincs más, jó valamiféle keményebb lekvár is, sőt befőtt szilva is, ha elég kemény.

A tészta egyszerű krumplis-tészta , 4 főre számolva a hozzávalókat:

Először is annyi fiúneves papírcetli, amennyi fiú számításba jöhet!vagy ahány gombócot kívánsz készíteni/vagy rádbízom a folytatást! Ezenkivül:

  • 1 kg krumpli
  • 20-30 dkg liszt
  • 1 evőkanál búzadara
  • 2 evőkanál olaj vagy 3 dkg zsír
  • 1 tojás
  • 10-15 dkg zsemlemorzsa
  • só (ízlés szerint, kb egy kávéskanál)
  • töltelék (szilva vagy kemény lekvár)

A krumplit meg kell főzni (ha szép, egészséges, akkor héjában, mert úgy több tápanyag marad benne). Ha megfőtt, héjazom, nyomón átnyomom egy nagyobb edénybe. Hozzáteszem a búzadarát, tojást, sót és annyi lisztet, hogy nem kemény tésztát kapjak.

Egy nagy lábasban odateszek vizet.

Az összegyúrt tésztát téglalap alakúra nyújtom ( jól meglisztezni alatta, ne ragadjon oda)- s a szilvák lnagyságától függően 16 vagy 20 kockára vágom, rá a szilvát

(NA ÉS AKI JÓSÓLNI AKAR, AZ MOST TEGYE BELE A FIÚNEVET TARTALMAZÓ CETLIT) – összegömbölygetem.

Ha jól időzítettem, akkor felforr a víz és beleteszem a gombócokat – ne sokat egyszerre, ha nagyok. Míg nézegetem, hogy jön-e már föl a gombóc a vízben, addig az olajban vagy zsírban megpirítom a zsemlemorzsát. Amikor a gombóc feljön a víz színére, még egyet forralok rajta – s kész, bele a morzsába.

Egyéb tippek:

  • ha lekvárt teszek tölteléknek, akkor kisebb gombócot érdemes készíteni
  • ha az élvezeteket fokozni akarom, a kész gombócra lehet pudingot önteni vagy olvasztott, folyékony lekvárt vagy porcukrot