Utolsó idők – utolsó zenék filmkoncert

Időpont: 
2009. október 20. 20:00 - kedd

Ha a film és a filmzene is megkapja a legjobb díjat a Filmszemlén, az egészen különleges alkotást feltételez. Harcsa Veronika és Márkos Albert produkciója több stílust karol fel a triphoptól a jazzig, az október 20-i filmkoncert pergő képekkel, zenei és vizuális remixekkel fergeteges élményt ígér.

Ezentúl újra kell értelmeznünk a „hangosfilm” kifejezést. Az Utolsó idők – utolsó zenék filmkoncerttel olyan zenei csemegére, újdonságra válthatnak jegyet a Művészeket Palotájába látogatók, amelyre eddig csak külföldön volt példa. Mátyássy Áron rendező Utolsó idők című munkájáért az idei Filmszemlén a legjobb nagyjátékfilm elismerése mellett a legjobb eredeti filmzenének járó díjat is megkapta. Harcsa Veronika, Márkos Albert és a fiatal Smárton Trió+1 a zenei anyagot újragondolva és modern elemekkel kiegészítve, teljesen új hangzással lepik meg a közönséget. Az eredeti mű 40 perces zenéjét a filmkoncert kedvéért kibővítették és átfogalmazták, ennek eredménye olyan kortárs zene lett, amely elsősorban improvizációkon és szabad zenélésen alapuló kompozíciókból áll. Ezzel párhuzamosan a képek is alapos változáson estek át. A több vetítővásznon futó képsorokat a filmrendező egyik legsikeresebb ifjú kollégája, a filmszemle legtöbb díját bezsebelő "1" című alkotás rendezője, Pater Sparrow kezeli. Tulajdonképpen újraálmodja, képi improvizációkkal újrateremti a helyszínen a filmet.

A közönség egyszerre lehet tanúja a film teljes zenei és képi remixelésének, a közös alkotás, az improvizáció és az egymásra hatás izgalmának. Az este tehát jóval több, mint az Utolsó idők zenéjének nyilvános bemutatója, sokkal inkább pergő képeket, izgalmas részleteket és a művészi játékosságot is megmutató alkotást kínál a közönségnek.

A film és a hang teljes újrakeverése egyszerre több stílust ötvözve jut el a modern zene elsöprő egyvelegéig. Koncertet kapunk a javából, kiemelkedő zenészek tolmácsolásban. A jazz, a blues, a hip-hop és a gospel zenei elemeinek változatossága, a belefeledkezés és a teljes elmélyülés ritka örömével ajándékozza meg a hallgatót.

Olyan, a filmet és zenét koncertté egyesítő alkotás keletkezett, amelynek egyik alkotóeleme sem veszített eredeti, lenyűgöző voltából, szuggesztív hatásából. Ez a rendhagyó és stílusteremtő zenei eposz a filmbemutatóval szinte egy időben, október 20-án este 8-kor kezdődik, Pater Sparrow rendezésében a Művészetek Palotájában.