Oszcillogramok

Helyszín: 
Időpont: 
2009. október 16. 0:00 - péntek - 2009. november 28. 0:00 - szombat

A művészetet és a természettudományt gyakran fogják fel egymás ellentéteként. A Oszcillogramok c. kiállítás és szimpózium egy több mint négy éve zajló eszmecsere eredménye olyan orvosbiológusok és művészek között, akik elhatározták, hogy górcső alá veszik és nyilvános vitára bocsátják ezeket a nézeteket, föltárják a diszciplínák közötti ellentéteket és váratlan azonosságokat, mindenekelőtt pedig az együttműködés kísérleteire ösztönöznek.

A projektben résztvevő orvosbiológusok és művészek négy évvel közös kiállításuk után („The Missing Link – Art meets Biomedicine. Public understanding of Art and Sciences“, berlini Orvostörténeti Múzeum és Schafler Gallery, Pratt institute, New York) bemutatják új munkáikat és együttműködésük azóta született eredményeit.

Ide tartozik Kristian Rother projektje az aminosavak új, vizuál-logikus jelölésére, akárcsak az együttműködés Wolfgang Knapp professzor és a neurológus-anatómus Ingo Bechmann között vagy Lisa Glauer és Käthe Wenzel közösen kiadott kötete („Egy döntő rész hiányzik – határjárások művészet és természettudományok között“, Berlin 2008).

A budapesti 2B Galériában Lisa Glauer, Nicole Degenhardt, Käthe Wenzel, Suzanne Anker, Robbin Silverberg, Rajkamal Kahlon, Július Gyula, Győrfi Gábor és Frank Schäpel új munkái láthatók a résztvevő orvosbiológusok, Kristian Rother, Ingo Bechmann és Achim Kramer kutatási területeinek ábrázolásai és Navena Widulin patológus kriminológiai viaszmunkái mellett. A szembeállítás kérdéseket vet fel: melyik munka melyik területről való? Mi különbözteti meg őket, miben különbözik viszonyuk a valósághoz? A kiállítást szimpózium kíséri előadásokkal és workshopokkal, lehetőséget kínálva az elmélyült elméleti reflexióra és az aktuális összefüggésekről, például a magyar egészségügyi rendszer válságáról folytatandó vitára.

A kiállítás és a kísérőprogram egyaránt szól a diákokhoz, a humán- és reálszakokon továbbtanulókhoz, a szellem- és természettudományok művelőihez és minden érdeklődőhöz.

A művészbeszélgetéseket, workshopokat és előadásokat egyesítő szimpózium egyrészt a „the missing link“ (vándorkiállítás és együttműködés a berlini UdK „Művészet kontextusban” Intézete, a berlini Orvostörténeti Múzeum és a New York-i Shafler Gallery, Pratt Institute között, 2004/2005) által felvetett vitákra és a látogatók reakcióiból és vendégkönyvbeli kommentárjaikból leszűrhető befogadási nehézségekre épít, másrészt azokból a kérdésekből indul ki, amelyeket Lisa Glauer és Käthe Wenzel járt körül közös publikációjában („Határjárások művészet és természettudományok között “), s amelyek a művészi és természettudományos ábrázolási eljárások sajátos minőségeit és interdiszciplináris kiállításokon lehetséges közvetítésüket firtatják.