III. Balkán Világzenei Fesztivál

Időpont: 
2009. november 4. 0:00 - szerda - 2009. november 7. 0:00 - szombat

Immár harmadik alkalommal tárul ki Pécsett a Balkán kapuja, hogy november 4-7. között a világzenei koncertek, kiállítások, irodalmi beszélgetések és a nemzetközi konferencia előadásainak sűrűjében mindenki megtalálja az érdeklődésének megfelelő programot.

A Pécsi Kulturális Központ és a Pécsi Tudományegyetem Sensus Kutatócsoportja által szervezett Kelet-Nyugati Átjáró rendezvénysorozat a Balkán-félsziget kulturális sokszínűségéről kíván évről-évre gazdagabb képet nyújtani. A cél egy olyan kulturális és összművészeti párbeszéd kibontakoztatása, amely a zene, a tudomány, a képző- és a filmművészet közös, kapcsolatteremtő erejére építve, hosszú távon is megerősítheti Pécs Európa Kulturális Fővárosaként vállalt „kapuváros" szerepét.

A Balkán Világzenei Fesztivál keretében a pécsi Uránia Mozi színpadán a Balkán-félsziget muzsikáját Boban Marković és fia, Marko jól ismert együttese, valamint a Mostar Sevdah Reunion „Cafe Sevdah” formációja képviseli, mely a több száz éves török kori tradíciót vegyíti a jazzes hangzással. Ezt a hangulatot színezi tovább itthonról a Balogh Kálmán Gipsy Cimabalom Band és a Dutar, valamint a szlovákiai Samaria Verses formáció. A valamivel távolabbi nyugatról, Franciaországból érkezik Pécsre a spanyol-latin zenét játszó Sergent Garcia – ezúttal különleges, csak ritkán hallható akusztikus felállásban. A keleti „végpontot” az indiai zenei kultúrákban és nem létező mitologikus világok zenéjében jártas Hortobāgyi Lāszlō Gāyan Uttejak Orchestra együttese képviseli. Ráadásként – a hazai tehetséges fiatal generáció képviseletében – közös estén mutatkozik be Szakcsi Lakatos Róbert és Transition nevű együttese, valamint a tévés tehetségkutató műsorból is ismert Baktai Anikó.

A Balkán Világzenei Fesztivál élményei mellett a Kelet-Nyugati Átjáró párhuzamos vonulata, a III. Találkozó a Balkán Kapujában Nemzetközi Interdiszciplináris Konferencia pedig széleskörű ismereteket kínál majd ahhoz, hogy a Balkán irodalmi, filozófiai, politikai térként is beépülhessen a köztudatba. A „Kulturális különbözőség és identifikáció – vallás, nemzet, ideológia” tematikájú konferencián csaknem tíz ország jeles tudósaival és művészeivel találkozhatnak az érdeklődők a Dominikánus Házban. A programhoz idén is a Lettre Nemzetközi Folyóirat programsorozata csatlakozik, a német újraegyesítés idei évfordulóján 1989 – Balaton: A Balaton, mint Kelet-Nyugati Átjáró a két Németország között címmel. A videobemutatót, kiállítást, műhelyvitát és a folyóirat felolvasóestjét is magában foglaló gazdag programot stílszerűen Víg Mihály, az egykori Balaton zenekar frontemberének szólókoncertje zárja, a Művészetek Házában. A Kelet-Nyugati Átjáró három különleges kiállítással is várja az érdeklődőket: Anno 1968 címmel a Magyar Képzőművészeti Főiskolán 1968-ban diplomázott művészek kiállításának megnyitójára november 4-én kerül sor a Művészetek Házában. Ugyanitt november 7-én nyílik meg Szentesi Csaba Agitprop City Dreams című tárlata. A két megnyitó között pedig november 6-án a Közelítés Egyesület Mátyás király úti galériájában A modernizmus archeológiája címmel Ferenczy Zsolt, Roters Katharina és Shandor Hassan kiállításának megnyitójára várja a közönséget a kurátor: Sárvári Zita.