2018. november 19. - hétfő

!DelaDap (A/CZ), Vienna Balkan Trio (A), DJ Sid Data (A)

Kinyomtatom...
Helyszín: 
A38 Hajó
Jegyár: 
3000 Ft, 2500 Ft (elővételben)
Időpont: 
2009. november 12. 21:00
!DelaDap, együttes

Szokásához híven ismét különleges duplakoncert színhelye lesz az A38 Hajó. A kettős lemezbemutató főhősei: a nu-roma élcsapat, a bécsi illetőségű, de nemzetközi tagságú !DelaDap, illetve speciális mellékprojektje, a Vienna Balkan Trio.

A !DelaDap szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt lépett fel az A38 Hajón, akkor friss nagylemezét mutatta be. Ezúttal nem új album bemutatója az apropó, hanem az, hogy a viharos koncertjeiről elhíresült zenekar már régen mozgatta meg a budapesti közönséget. Itt az idő tehát egy totális mulatós-táncos őrületre, népzenével és ütős ritmusokkal.

A hagyományos cigány népzenét korszerű elektronikával vegyítő nu-roma mozgalom zászlóshajója, a !DelaDap a Prágából Bécsbe származott zenész és ötletzsák, Stani Vana elsöprő sikerű projektje alaposan kibővült az utóbbi években, és egy komplett közép-európai koncertkavalkáddá nemesült. Ez a cseh énekesnőkkel, szerb gitárossal, bosnyák harmonikással, orosz hegedűssel felálló nemzetek feletti vállalkozás immár harmadik lemezén van túl, melyet legutóbbi A38-as koncertjén mutatott be. Azóta eltelt egy kis idő, így igencsak megérett az idő egy kis esztelen balkáni-roma táncőrületre, megtámogatva jó kis funkokkal és nujazz elemekkel.

!DelaDap, együttes!DelaDap, együttes

A Vienna Balkan Trio a !DelaDap három meghatározó muzsikusából alakult akusztikus zenekar. A bosnyák származású, ördögi gyorsaságú tangóharmonikás, Alan "Dzamba" Dzambic, a szerb Aleksandar Stojic és a szintén a Balkánról származó Jovan Torbica triója lendületes balkáni népzenei vadulással vezeti fel a !DelaDap elektronikus muzsikáját. A Vienna Balkan Trio állandó vendége a bécsi Ost Clubnak, ahol Stani Vana a rezidens DJ.

Saját értékelésem: Nincs Mások értékelései: 4.5 (2 szavazat)

Ilyen volt a koncert

A koncert 1 órát késett és az átállásra is sokat kellett várni. Az elő zenekar nem a meghirdetett volt. Nem ért nagy csapás, mivel számomra mindkettő ismeretlen együttes. A zenekar a szokásos jó hangulatot hozta, viszont meglepően kevesen voltak. Az énekes lányok ismét csinosak és nagyon vibrálóak voltak, kacérkodtak a közönséggel. Egyikőjüknek még egy kézcsők is jutott. Stani Vana a dj pultnál pedig viccesen eltáncolgatott magának a háttérben.

Ismét tudtak meglepetéssel szolgálni. Az együttes régi énekesnője is feltűnt egy-két szám erejéig. Én még őt sosem láttam, mintha egy párizsi fényképalbumból lépett volna ki kalapban és tűzpiros szájjal. Az atmoszféra teljesen megváltozott, mintha nem is ugyanaz a zenekar lett volna. Aztán a 3 lány egyesült erővel énekelte el a koncert záró számait, ami zseniális volt. A koncert után viszont úgy kiürült a tánctér, mondjuk csütörtök révén nem csoda, hogy DJ Stani Vana már szinte csak magát szórakoztatta. De ahogy láttam jól elvolt. :-)

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

fotó Nagy János

Ripoff Raskolnikov zenéje és világa sem illeszthető be a megszokott keretek közé.

fotó: Kleb Attila

A Liszt és Prima-díjas zongoraművész belgiumi, kolumbiai és kanadai hangversenyei után a Fondation Cziffra által rendezett SenLiszt Fesztivál díszvendége és az eseménysorozat zenei versenyének zsűritagja.

Anabel Montesinos és Marco Tamayo (foto Valuska Gábor)

Gálakoncerttel ért véget november 11-én a Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál.