Jubileumi Szélkiáltó koncert

Jegyár: 
1500 Ft (földszint), 1000 Ft (karzat)
Időpont: 
2009. november 9. 19:00 - hétfő

Szinte hihetetlen, de a hajdani pécsi főiskolás srácokból alakult Szélkiáltó együttes idén már a 35. születésnapját ünnepli. Jubileumi koncertjüket a Pécsi Nemzeti Színházban tartják számos meghívott vendéggel, 2009. november 9-én este 7 órától.

Az együttes valóban 1974-ben alakult, az akkori Pécsi Tanárképző Főiskola magyar-ének szakos hallgatóiból. Mai formációjában a Szélkiáltó 1995 óta örvendeztet meg muzsikájával kicsiket és nagyokat egyaránt. A négytagú zenekar, azaz Lakner Tamás, Fenyvesi Béla, Keresztény Béla és Rozs Tamás klasszikus és kortárs költők verseit zenésítik meg és adják elő akusztikus hangszereken. Hitvallásuk szerint azt az ősi hagyományt igyekeznek megőrizni, mely szerint a vers és a dallam szorosan összekapcsolódnak egymással; volt idő, mikor a kettő csak együtt létezett, egymástól elválaszthatatlanul.

Fennállása óta az együttesnek alkalma volt számos Európai ország színpadain is bemutatni dalait. Első lemezük 1986-ban jelent meg Keserédes címmel, azóta 8 további albumot adtak ki. Tíz évvel ezelőtt Pécs városa Pro Communitate díjjal tüntette ki a zenekart, 2000-ben Kígyós Sándor díjat, 2004-ben, a Magyar Kultúra Napján pedig Csokonai-díjat vehettek át.

A jeles kitüntetések mellett minden bizonnyal szívet melengető érzés és munkájuk nem mindennapi elismerése az, hogy maguk a költők, akiknek verseit megzenésítik, barátságukba fogadják az együttest. Természetesen a költők számára is fontos a vers utóélete. Sokat jelent, ha látják, mire ihleti munkájuk az érzékeny muzsikus lelket, és micsoda plusz energiákat kap az ő munkájuk, vagyis mivé válik a vers a hangszerek, a dallam az érzékeny, értő megzenésítés és előadás által.
Az együttes mindig is kiemelten fontosnak tartotta a Pécsett élt és élő költők - Janus Pannonius, Csorba Győző, Pákolitz István, Pál József, Galambosi László, Bertók László - műveinek bemutatását a közönségnek. Nem véletlen, hogy a jubileumi koncert vendége, akit a színpadra is szólítanak majd, a Kossuth díjas Bertók László lesz. Természetesen a meghívottak közt szerepelnek még a Szélkiáltó korábbi formációinak tagjai is – velük két közös dal is felcsendül majd a Nemzeti Színházban – illetve mindazok, akikkel a zenekar együtt dolgozott a sok-sok tartalmas év alatt. A koncert meglepetéseket is tartogat: 35 év munkájának legszebbjei, az együttes különböző korszakainak meghatározó dalai mellett olyan számok is elhangzanak majd, amelyeket még soha nem játszottak a nagyközönség előtt.

Természetesen közönség szempontjából a jubileumi koncert sem lesz más, mint a Szélkiáltó életének előző 35 éve, azaz a november 9-ei repertoárral felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt kedveskednek majd.