2018. június 23. - szombat

A Patriárkák útja

Kinyomtatom...
Helyszín: 
Olasz Kultúrintézet
Időpont: 
2009. november 9 - 2009. november 30

2009. november 9-én, hétfőn 18 órakor a budapesti Olasz Kultúrintézetben kerül sor az Aquileia a Római Birodalom egyik csomópontja, A Patriárkák útja című kiállítás megnyitójára, melyen lebilincselő képeken keresztül láthatjuk a város témakörök szerinti történetét.

A kiállítás, mely 2009. november végéig tekinthető meg, szigorúan tudományos szövegeken és lebilincselő képeken keresztül meséli el Aquileia témakörök szerinti történetét, az alapítástól egészen a csodálatos Popone Patriarkáról elnevezett Bazilikáig. Az időbeli utazás paneleken keresztül vezeti a látogatót a mozaikok, a borostyán, az ékszerek, a vésett drágakövek színeinek felfedezéséhez.

Az Aquileiáért Nemzeti Társaság – mely 1929 óta propagálja és terjeszti az antik metropoliszra vonatkozó, a folyamatos ásatások eredményeivel állandóan frissített ismereteket – a Közép-Európa Kulturális Egyesület támogatásával hozta létre a kiállítást, mely Budapesten vadonatúj változatban kerül megnyitásra, igen fontos feliratok és képek dokumentumainak lenyomataival kiegészülve. Ez utóbbi anyagot a Friuli-Venezia Giulia-i Régészeti Javak Főfelügyelősége és az 1882-ben Ferenc József császár képviseletében Karl Ludwig főherceg által alapított és megnyitott Aquileiai Országos Régészeti Múzeum bocsátotta rendelkezésre.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

plakát

A kiállítást június 21-én Mélyi József nyitotta meg a Centrális Galériában.

Zsuffa Zsanna Lídia - kócsag

A 300 m2-nél valamivel nagyobb alkotás a XI. Bertalan Lajos utca 16. szám alatt található társasház tűzfalára került fel, tervezője Zsuffa Zsanna Lídia.

A kiállításon Párizsban

„Nem történik benne semmi, csak az, hogy egy ember megeszik egy halat” – mondta Szindbád-Krúdy írását átolvasva egy nyomdász.