Büszkeség és balítélet Karinthy Márton rendezésében

Helyszín: 
Időpont: 
2009. november 27. 0:00 - péntek

A Karinthy Színház Női Évadának keretében Jane Austen Büszkeség és balítélet című romantikus vígjátéka kerül bemutatásra november 27-én.

Az eredeti színmű ősbemutatójának is tekinthető produkciót főleg iskolásoknak, meg az élet misztériumába épp bekukkantó ifjaknak, no meg az olvasók legszélesebb rétegeinek szánják. Elsősorban természetesen a hölgyeknek, akik remélhetőleg magukkal hozzák férjeiket, barátjukat, eldobott, aktuális vagy kiszemelt szeretőiket és minden hozzátartozójukat az előadásra.

A nő helye, funkciója, és szerepe az európai társadalmakban, régi, kipróbált vagy éppen alakuló, formálódó demokráciákban mára fontosabb kérdéseket vet fel, mint akár megírása idején. A Bennet család eladósorba került öt lányának férjfogási és beilleszkedési története is fontos közlendőivel keltheti fel a mai néző érdeklődését.

Szerelmes barát, kártyabolond katonatiszt, kétszínű lelkész, intrikáló idős grófnő vagy leszerelt ezredes is található közöttük. A lányok körül a korabeli és a mindenkori társadalom jellegzetes alakjai nyüzsögnek. A cselekmény pedig az angol középosztály sétálós, vidéki birtokán zajlik, romantikus kalandokkal és felfokozott érzelmekkel. Az előadás épp ezt az utat, az élet fontos állomásait hivatott bemutatni és e történet esendő kisszerűséggel, olykor pedig felemelő emberséggel megvert résztvevőit.