Angyalok üzenete, Egy faun délutánja, Seherezádé

Jegyár: 
4100 Ft, 3200 Ft, 1700 Ft
Időpont: 
2009. november 22. 0:00 - vasárnap - 2009. november 23. 0:00 - hétfő

Markó Iván megkerülhetetlen és kihagyhatatlan személye a hazai és a nemzetközi táncművészetnek, munkásságát Kossuth- és Prima Primissima-díjjal is elismerték. A következő darabokat ezúttal az Ő rendezésében láthatjuk.

A harmadik évezredben minden korábbinál nagyobb szükségünk van Földünk megóvására, egymás iránti szeretetünk és felelősségérzetünk feltámasztására. Az Angyalok üzenete fényt és hitet ad, amely megmutatja az egymáshoz vezető utat, és segít felismerni egymásrautaltságunkat.

Az Egy faun délutánja – Nizsinszkij koreográfiájával és főszereplésével – hatalmas botrányt okozott a 20. század elején Párizsban, a bemutató napján. Debussy zeneművének impresszionista szépsége és a koreográfus erotikus alkotása megbotránkoztatta, de csodálatra is késztette a publikumot. Rodin azonnal felkérte Nizsinszkijt, hogy legyen a Faun ihlette művének modellje. Egy évszázaddal később Markó Iván újragondolta a legendás táncművet, amelynek főszereplőjéül egy karmestert képzelt, akinek a pálcája a fallosz szimbóluma. Három gyönyörű zenész lány pedig a három nimfa, aki a női csábítást személyesíti meg. A karmester a mű végén visszaváltozik „Faunná”, a férfivágy megtestesítőjévé...

Rimszkij-Korszakov Seherezádéja vadsággal és barbársággal teli történetét átszövi a keleti dallamok romantikus világa. Markó Iván a darabot a mából indítja, majd visszatér a múltba, a mese világába, hogy befejezésként újból napjainkra vetítse ki a mű igazságát. Egy magányos nő egy bálból hazatérve az alkohol mámorában átéli Seherezádé szerelmi és drámai történetét. Fantáziájában megjelenik a férfiember két típusát megszemélyesítő vezír és az arany rabszolga. Egyikük a hatalmat, a gazdagságot és az erőszakosságot jelképezi, másikuk a kedvességet, az érzelmi telítettséget, ugyanakkor azonban az emberi kiszolgáltatottságot is. Seherezádé a szerelem szabadságára vágyik, és nem a hárem bezártságára. Fellázítja társnőit az önkény ellen, hogy a boldogság teljességét válasszák. A történet drámai véget ér. Álmából ébredve hősnőnk újraéli az erotikus vágy szépségeit és veszélyeit.