I am back! - Válogatás tizenhárom fiatal magyar fotográfus alkotásaiból

Helyszín: 
Időpont: 
2009. november 18. 0:00 - szerda - 2009. december 10. 0:00 - csütörtök

Az I am back! című kiállítás először a kortárs művészet egy párizsi helyszínén, az Immanence-ban volt látható idén márciusban. A tárlat, mely a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója és a Párizsi Magyar Intézet közreműködésével jött létre, most Magyarországon is megtekinthető.

A kiállított fotográfiákat egy közös téma kapcsolja össze: az emberi alak tekintet nélküli ábrázolása. Az arc nélküli testté, mely sokjelentésű és kibogozhatatlan metaforák kimeríthetetlen tárháza. Ez a problematika sűrűn foglalkoztatja a magyar fotográfia legújabb nemzedékét, ami azt sejteti, hogy a rendszerváltás után felnőtt generáció többek között érdeklődik a test és a hozzá kapcsolódó vizuális szimbolika fotografikus megjelenítése iránt.

A harmadik évezredben folyamatosan más emberek szemével figyeljük meg önmagunkat és a másikról alkotott képünk is ehhez mérten változik. A látványterünket elözönlő portrék szinte ismétlődő, tartalom nélküli formákká válnak, sokaknál értékzavarokhoz vezetnek. Ehhez járul az intim szféra érzékelhető zsugorodása is, ahol az ember gyakran 15 másodperces hírnévért küzd vagy az anonimitást választja.

Talán ezért jut ismét fontos szerephez a kortárs művészet univerzumában a hátulról megjelenített személy, a meghatározhatatlan identitással rendelkező test ábrázolása? Erre a kérdésre keres válaszokat jelen kiállítás, melyet egy magyar-francia nyelvű kiadvány is kísér.

Kiállító művészek: Bíró Roland, Dezső T. Tamás, Erdei Krisztina, Erdős Gábor, Kasza Gábor, Krajnik István, Kudász Gábor Arion, Misetics Mátyás, Móró Máté, Pók István, Puklus Péter, Simonyi Balázs és Vollmuth Krisztián