Galériák Éjszakája 2009

Időpont: 
2009. november 21. 18:00 - 22:00 - szombat

Budapest Art Fair antik + kortárs kiállítás és vásár alkalmával 23 budapesti kortárs kereskedelmi magángaléria különleges esti nyitva tartással várja a látogatókat.

A Galériák Éjszakája célja a más, művészeti vásárokat rendező városokhoz hasonlóan a helyi galériák bemutatkozása, a figyelem felkeltése a kortárs művészet iránt, valamint az azt képviselő kereskedelmi magángalériák népszerűsítése elsősorban a hazai, de a Budapest Art Fair vonzásában idelátogató külföldi vendégek körében is.

Budapesten ma közel 30 kortárs galéria működik, amelyek a kortárs művészeti intézmények mellett igen jelentős részt, áldozatot vállalnak a hazai kortárs művészet népszerűsítésében, és, ami a legfontosabb, a művészek karrierjének következetes, hosszú távú építésében. Ezt a kivételes, ám költséges, időt és energiát nem kímélő szerepvállalást ma Magyarországon, a nemzetközi gyakorlathoz hasonlóan csak a kortárs magángalériák szervezeti rendszere képes felvállalni, és hatékonyan működtetni.

Egy professzionális kortárs galéria esetében közel sem csak a művek értékesítéséről, a kiállítások szervezéséről van szó. A művészek menedzselésével párhuzamosan a műgyűjtők és a közönség további „művelése” is a galériák feladatkörébe tartozik, az intézmények mellett. A nemzetközi megjelenést illetően nagyrészt szintén a magángalériák vállalnak oroszlánrészt, hiszen csak ők hivatottak megjelenni a jelentős nemzetközi művészeti vásárokon. Örvendetes, hogy − többek között a Visitors Program (OKM) eredményeként, az NKA támogatása mellett – a magángalériák anyagi vállalásának jóvoltából már az idén is számottevő sikereket könyvelhet el a kortárs művészeti szcéna. De a jövőre nézve is jelentős számú magyar megjelenés várható a nemzetközi művészeti, műkereskedelmi arénában. A gyűjtőkör bővítésén túl ez a szereplés új nemzetközi kapcsolatokat és további lehetőségeket hozhat magával, mindemellett az országimázs tekintetében is jelentős szerepe lehet. A nemzetközi vásárokon keresztül pillanatnyilag a hazai magángalériák töltik be a leghatékonyabb szerepet a magyar kortárs művészet főszereplőinek, a művészek nemzetközi reprezentálásában.

A Galériák Éjszakája többek között ezekre a lakásokban vagy utcára nyíló terekben működő kiállítóterekre, magánvállalkozásokra szeretnék felhívni a közönség figyelmét. Az intézményeket reprezentáló Múzeumok Éjszakájához, a Falk Miksa utcai Műgyűjtők Éjszakájához vagy a FalkArt rendezvényeihez hasonlóan a Galériák Éjszakáját (Gallery Night) is szeretnénk rendszeresíteni, és szezononként két-két alkalommal megrendezni. A jövőben várhatóan harmincnál is több kortárs magángalériában nyílik majd lehetőség hangulatos esték (vagy reggelik) alkalmával beszélgetésre, ismerkedésre, barátkozásra, előadások meghallgatására, művészekkel és más szakemberekkel történő találkozásra. Ezek a rendezvények egyrészt hozzájárulhatnak a kortárs művészet és a közönség között fennálló távolság áthidalásához, a válaszfalak leomlásához, hiszen napjaink művészete mindenkié, azt mindenki egyaránt értheti, élvezheti, és élete részévé teheti. Másrészt a galériák eme példás összefogása bizonyítja, hogy a többi világvároshoz hasonlóan ma már Budapest is egy olyan jól működő galériahálózatot tudhat magáénak, amely felkarolta és közös ügyének tekinti a magyar kortárs művészet népszerűsítését mind a hazai, mind a nemzetközi szférában.

Résztvevő galériák:
acb Galéria, A.P.A.! Galéria, Boulevard & Brezsnyev Galéria, BUMBUM, Deák Erika Galéria, Faur Zsófia-Ráday Galéria, Friss Galéria, Godot Galéria, Inda Galéria, K.A.S. Galéria, Kisterem Galéria, Memoart Galéria, Molnár Ani Galéria, Mono Galéria, Mucius Galéria, Galéria Neon, Nextart Galéria, Stoll'art Galéria, Spiritusz Galéria, Várfok Galéria – Várfok Terem, Várfok Galéria – XO Terem, Videospace Budapest Galéria, Viltin Galéria