Tokody Ilona és Vigh Andrea koncertje

Helyszín: 
Időpont: 
2009. november 28. 19:00 - szombat

Új hangversenysorozat indul a Festetics Palota Tükörtermében 2009. november 28-án. A „Koncertek hárfával” sorozat nyitókoncertjén Tokody Ilona világhírű szopránénekesnővel lép fel Vigh Andrea hárfaművésznő.

Műsorukon reneszánsz dalok, Bellini, Donizetti, Verdi, Puccini dalai és áriái mellett a hárfairodalom legszebb művei is felcsendülnek. A palota festői szépségű tükörtermében összesen négy koncertre kerül sor ebben az évadban, néhány koncertnek pedig a Bartók Emlékház fog otthont adni. Tokody Ilona, Szabadi Vilmos, Drahos Béla és Vigh Andrea estjei és „A hárfa sokszínűsége” címmel a gyerekeknek tartandó délelőtti hárfabemutatók idén is felejthetetlen zenei élményt nyújthatnak a közönségnek.

A Festetics Palotában jegypénztár hiányában csak a hangversenyek előtt 1 órával lehet jegyeket vásárolni, előzetes bérlet- és jegyvásárlás, foglalás a Zeneakadémia jegypénztárában és a jakobikoncert@gmail.com e-mail címen lehetséges.

Műsor:

 • Falconieri: O bellissimi capelli
 • Caccini: Amarilli, Ave Maria
 • Hasselmans: Forrás
 • Bellini: Tre ariette, La ricordanza
 • Donizetti: Lammermoori Lucia – cadenza
 • Bellini: Rómeó és Júlia – Júlia recitativója és románca
 • Charpantier: Louise áriája a „Louise” c. operából
 • Thomas: Adieu
 • Massenet: Elégia, Ouvre tes yeux bleus
 • R. Strauss: Morgen
 • Smetana-Trenecek: Moldva fantázia, op. 43
 • Puccini: Tosca – Tosca imája
 • Verdi: Otello – Ave Maria
 • Puccini: Gianni Schicchi - Lauretta áriája

Tokody Ilona ünnepelt vendége a világ nagy operaházainak, koncerttermeinek, CD-felvételeit a kritikusok a legnagyobb elismeréssel méltatják. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola elvégzése után a Magyar Állami Operaház tagja lett 1976-ban, ma már egyik legelismertebb sztár-szopránja. Az elmúlt évek során kapott kitüntetései: Kossuth-díj, Kiváló Művész, A Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje, Örökös Tag.

A legjelentősebb operaszínpadokon lép fel, többek között a Metropolitanben, a Bécsi Staatsoperben (José Carrerassal és Claudio Abbadóval), a Londoni Covent Gardenben (Placido Domingóval), a Barcelonai Liceóban, a Berlini Deutsche Operben (Giuseppe Sinopolival), a Berlini Staatsoperben, a madridi Teatro Realban és a Buenos Airesi Teatro Colónban (Luciano Pavarottival). Az elmúlt évben Melindát énekelte a Magyar Állami Operaház megnyitóján Erkel Bánk bánjában. Az elmúlt év nagy szenzációja volt a Manon Lescaut felújítása Kelen Péterrel és Tokody Ilonával a főszerepben. Olyan koncerttermekben énekelt már, mint a londoni Carnegie Hall, a bécsi Musikverein, a barcelonai Palau Catalana és a tokiói Suntory Hall.

Tokody Ilona New Yorktól Tokióig rendszeresen fellép operaelőadásokon és hangversenyeken. Nemrégen 20000 fős közönség előtt énekelt José Carreras partnereként nyolc országban, a két kontinensen átívelő Verdi-gálákon pedig Juan Pons társaságában.

Széles körű lemezkatalógusa 50-nél is több felvételt tartalmaz, melyek között megtalálhatók Puccini, Boito, Respighi és Mascagni operái, Beethoven 9. szimfóniája, Brahms Német Requiemje és dalok.

Vigh Andrea Liszt-díjas hárfaművésznő 1996 óta tanít a Zeneakadémián, 2007-től tanszékvezető tanára. Tíz szólólemeze jelent meg, többségében a német Capriccio kiadó gondozásában, melyek kiváló kritikákat kaptak, és nagy példányszámban keltek el világszerte. 1993-tól 1996-ig állandó közreműködője a Budapesti Fesztiválzenekar hangversenyeinek. Pódiumra lépett a Salzburgi Ünnepi Játékokon, a Solti György által vezetett európai turnén, a Bartók évforduló alkalmából rendezett hangversenyeken (Párizs, New York - Carnegie Hall). 1994-ben a ZDF "Die Beste" című műsorába kapott meghívást „Hárfaversenyek” című lemeze jóvoltából. 1993 óta évente tart szólóestet a Zeneakadémián. 1997-ben Kocsis Zoltán dirigálásával, a Budapesti Fesztiválzenekar kíséretével adott hangversenyt, 2003-ban zenekari szólóestje volt a Budapesti Tavaszi Fesztiválon, majd 2004-ben, Magyarországnak az EU-hoz való csatlakozása alkalmából a Zeneakadémián rendezett fesztivál záróakkordjaként David Grimal, Adorján András, Perényi Miklós partnereként adott koncertet Kamarazene hárfával címmel. 2005-ben a Téli Ünnepi Estek keretében Tokody Ilonával, majd Marton Évával adott koncertet a Művészetek Palotájában és a Zeneakadémia Nagytermében, 2006-ban Vásáry Tamás dirigálása mellett Mozart fuvola hárfaversenyét játszotta Drahos Béla partnereként a Magyar Rádió Zenekarának Mozart bérletében. Számos TV-felvétel örökítette meg játékát, köztük egy portréfilm, hárfabemutató. 2000-ben rögzítette szólóestjét a tv2. 2006-ban a Hárfa sokszínűsége címmel a Duna televízió készített felvételt a hárfa történetéről Vigh Andreával Tokody Ilona, Szabadi Vilmos és Batta András közreműködésével. 2006-ban DVD felvételt készített a Hungaroton felkérésére Mozart fuvola-hárfaversenyéből Drahos Béla fuvolaművésszel és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával. Az Arles-i, a belgrádi, a szegedi és a Gödöllői Nemzetközi Hárfaverseny zsűrijének tagja. Az 1999-től évente megrendezésre kerülő Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivál alapítója és művészeti vezetője. 2008 őszén koncertet tartott a bécsi Hofburgban Szabadi Vilmos hegedűművésszel, és a fesztivál 10. évfordulója alkalmából hangszerbemutató országos turnén vett részt és bérletsorozatot tartott a Zeneakadémián Tokody Ilona szoprán énekesnő és Szabadi Vilmos hegedűművész közreműködésével. 2009. május 18-án a Művészetek Palotájában, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben tartott koncertet Kalevi Kiviniemi finn orgonaművésszel. 2010 márciusában japán turnén vesz részt Onczay Csaba gordonkaművésszel.

(Dr. hab.) Vigh Andrea 2001-ben habilitált, 2009-ben „Doctor of Liberal Arts” tudományos fokozatot szerzett „summa cum laude” minősítéssel.