2018. november 20. - kedd

Chintan Upadhyay kiállítása

Kinyomtatom...
Helyszín: 
Inda Galéria
Időpont: 
2009. december 10 - 2010. január 8
Chintan Upadhyay: Visarjan

Az INDA Galéria decemberi kiállításán Chintan Upadhyay Mumbaiban (1996 előtt Bombay) élő művész új munkái láthatók. A barodai M.S. Egyetemen 1997-ben végzett alkotó először állít ki Budapesten.

Chintan az utóbbi években nemzetközi hírű művésszé vált, számos hazai, európai és tengerentúli egyéni és csoportos kiállításon vett részt. Munkáiban a kulturális hibriditás különböző aspektusait tanulmányozza és dolgozza fel. Az évek folyamán egyedülálló formanyelvet fejlesztett ki, és egyike lett azon kevés kortárs művészeknek, akik következetesen vizsgálják saját művészetük nyelvét.

Az elmúlt néhány évben Chintan Upadhyay csecsemőket ábrázolt képein – elsősorban fiúcsecsemőket, akikre indiai miniatúrákat festett. Vonásaik kifinomultan eltúlzottak, de nagyon kifejezők, érzelemdúsak. A futurisztikusan ábrázolt, a valóságon túlmutató csecsemő-képek ma olyan társadalmakról mesélnek, melyekben saját és kölcsönzött eszméink és hagyományaink keverednek. Tulajdonképpen a kettő közötti határok már elmosódtak, s ezáltal merültek fel a mutáció, az identitás, a tulajdon és a kultúra kérdései.

Chintan Upadhyay: VisarjanChintan Upadhyay: Visarjan

A Hiba/Mistake kiállításon Chintan az átváltozás témáját dolgozza fel egy képileg sokkal közvetlenebb módszerrel: Chintan fizikailag mutálódott csecsemői a genetikai mutáció vizuális tükörképei, mely önmagában is komoly vitatéma. De a művész nem egy elszigetelt, sokkal inkább az egész világon végigsöprő, az embereket mélyen érintő jelenségként kezeli a témát, melynek ábrázolásával Chintan munkái az eszmék és a kultúra mutációinak kérdést is felvetik.

Művészi tevékenysége mellett Chintan 2003-ban létrehozott egy művészeti szervezetet, a Sandarbh-ot, melynek célja, hogy a múzeumok és a galériák alkotta művészeti környezettől távol, egy a művészek számára is szokatlan kontextusban biztosítsa az alkotó munka feltételeit. Az indiai és külföldi művészek számára rezidensprogramokat, tanfolyamokat, művésztelepeket és workshopokat szervező nonprofit egyesület programjai által nem pusztán a művészetet támogatja állhatatosan, de egyben a kortárs művészetet is sikerült népszerűsítenie India nagyvárosain kívül.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Csernus Tibor és Juhász Ferenc

A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány és a Várkert Bazár közös kiállítása, a Csernus és a Montmartre novembertől januárig izgalmas programokkal várja az érdeklődőket!

plakát

A Lenin-kultusz és Vlagyimir Iljics kortárs átirataiból nyílik kiállítás Hódmezővásárhelyen.

plakát

Számos pompás corvina és más díszkódex érkezett magyar gyűjteményekből és a világ távoli pontjairól, New Yorktól Párizson keresztül Bécsig az Országos Széchényi Könyvtárba.