2018. november 15. - csütörtök

Grimm-mesék és -mondák a Goethe Intézetben

Kinyomtatom...
Helyszín: 
Goethe Intézet
Időpont: 
2009. december 4

200 évvel megjelenése után először látott napvilágot magyarul a Grimm-testvérek német mese- és mondagyűjteménye – mindkettő a Kalligram Kiadó gondozásában. December 4-én a Goethe Intézetben belőlük hallunk ízelítőt – eredeti nyelven és magyar fordításban.

A Grimm-testvérek Családi meséit a magyar közönség sokféle változatban ismerheti. Adamik Lajos és Márton László éppen húsz évvel ezelőtt megjelent fordítása volt az első teljes és szöveghű kiadás. A korábbi munkák ugyanis nem törekedtek hűségre: kisebb-nagyobb kihagyások, átírások jellemzik ezeket a szelídített kiadásokat. A 2009-ben újra megjelent, átdolgozott Adamik-Márton-féle kiadás különlegessége, hogy új, magyarul eddig nem ismert darabokkal bővült.

Idén, 200 évvel német megjelenése után a Grimm-testvérek Német mondagyűjteménye is napvilágot látott magyarul, ugyancsak a kiváló fordítópáros munkájában. Egyedülálló, hogy a mondák teljes gyűjteménye modern kiadásban eddig a német mellett csupán angolul volt olvasható.

A két vaskos, szép kivitelezésű kötet a Kalligram Kiadó gondozásában jelent meg. Mindkettőből 2009. december 4-én a Goethe Intézetben hallunk ízelítőt – eredeti nyelven és magyar fordításban. A kötetek a helyszínen kedvezményes áron, 2500 forintért kaphatók.

Program:

  • 15 óra: Baba-zsúr a Grimm-testvérekkel: közös CD-hallgatás, diafilm-vetítés és beszélgetés kuglóf és kakaó mellett az Eckermann Kávéházban
  • 17 óra: beszélgetés Márton László és Adamik Lajos fordítókkal és a Kalligram Kiadó magyarországi főszerkesztőjével, Mészáros Sándorral. Grimm-mesék és mondák Alföldi Róbert, Péterfy Bori, Alice Müller és Kispál Gergely színművészek tolmácsolásában.
Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

plakát

A héten Magyarországra érkezik Nick Szabo kriptográfus, a bitcoin szellemi atyja, a digitális szerződések koncepciójának kidolgozója.

plakát

Egyedülálló angol nyelvi klub jött létre.

A tarokk pakli lapjai

„Itt van az ősz, itt van újra”, sőt, lassan már a tél is a nyakunkon van, cseppeget [sic] az eső ezért több CSEPPEK.hu-t olvasunk, korábban sötétedik, az időjárás hidegebbre fordul, az ember pedig több időt kénytelen tölteni a benti szobában mint a kinti térben. Persze nem kell megijedni, ennek a helyzetnek is meglehet az előnye. Mivel foglaljuk el magunkat ilyen napokon? Segítünk! A megoldás: kártyázással! Hiszen a kártyázás annyi minden egyszerre: szórakozás, személyiség és memória fejlesztés, közösségi program, szenvedély, kikapcsolódás és mindenekfelett kultúránk része. Manapság a régi játékokat vagy felváltotta a nagy póker (talán még a blackjack) őrület, vagy pedig inkább társasok felé kacsingatnak az emberek. Mi ezek helyett most egy pár híresebb, tipikusan magyar kártyajátékhoz hozzuk meg kedves olvasóink kedvét.