Keresztény Művészet: ikonkiállítás Pécsett

Időpont: 
2010. január 22 - péntek (Egész nap) - 2010. február 28 - vasárnap (Egész nap)

Január 22-én nyílik és február 28-áig látható a Szliveni Képzőművészeti Galéria Keresztény Művészet című gyűjteménye Pécsett a Cella Septichorában. A gyűjtemény az elmúlt 40 év alatt a Szliveni Püspökség együttműködésével jött létre, zömében 17-18. századi ikonokat, metszeteket, rajzokat, egyházi tárgyakat, kőplasztikákat és fafaragásokat tartalmaz.

A pécsi Bolgár Kisebbségi Önkormányzat, a Szliveni Képzőművészeti Galéria, a Baranya Megyei Múzeumok Igazgatósága és a Pécs/Sopianae Örökség Nonprofit kft. együttműködésével létrejött tárlat is bizonyítja, hogy a déli kulturális övezet, mint alapgondolat, a sok-nemzetiség és a sokszínűség egyaránt fontos Pécsnek. A rendezők a vallási témájú tárlat helyszínéül a Cella Septichorát választották. Bozóky Anita, a Pécs/Sopianae Örökség Nonprofit kft. igazgatója hangsúlyozta: páratlan gyűjtemény érkezik Pécsre a bolgár testvérvárosból.

Cserébe Pécsről egy Vasarely tárlat költözik Szlivenbe. Erről Sárkány József, a Baranya Megyei Múzeumok Igazgatóságának művészettörténeti osztályvezetője elmondta: a kiállítás a művész valamennyi korszakából merít. A Vasarely gyűjteményben, amely január 29-étől látható a szliveni képtárban szőnyegek, festmények, grafikák és szitanyomatok is helyet kaptak.

A pécsi Vasarely kiállítás jelenleg az épület rekonstrukciója miatt zárva tart, de március első felében újra nyitja kapuit, méltó környezetet biztosítva az anyagnak.

A szervezőmunka oroszlánrészét a Pécsi Bolgár Kisebbségi Önkormányzat vállalta. Elnöke, Bonev Jordan a tárlat előéletéről szólva elmondta: az ötlet több mint két éves, de csak az EKF évében sikerült megvalósítani.

A bolgár a többi, Pécsett jelen lévő nemzetiséggel együtt bekapcsolódott az Európa Kulturális Fővárosa projektbe. Az EKF keretből nyert pályázati pénzt önerővel egészítették ki, hogy létrejöhessen a program. Bonev Jordan, a bolgár kisebbségi önkormányzat elnöke örömét fejezte ki, amiért egy ilyen értékes kiállítást tudtak megvalósítani.

Hirdetés