2018. február 22. - csütörtök

Keresztény Művészet: ikonkiállítás Pécsett

Kinyomtatom...
Időpont: 
2010. január 22 - 2010. február 28

Január 22-én nyílik és február 28-áig látható a Szliveni Képzőművészeti Galéria Keresztény Művészet című gyűjteménye Pécsett a Cella Septichorában. A gyűjtemény az elmúlt 40 év alatt a Szliveni Püspökség együttműködésével jött létre, zömében 17-18. századi ikonokat, metszeteket, rajzokat, egyházi tárgyakat, kőplasztikákat és fafaragásokat tartalmaz.

A pécsi Bolgár Kisebbségi Önkormányzat, a Szliveni Képzőművészeti Galéria, a Baranya Megyei Múzeumok Igazgatósága és a Pécs/Sopianae Örökség Nonprofit kft. együttműködésével létrejött tárlat is bizonyítja, hogy a déli kulturális övezet, mint alapgondolat, a sok-nemzetiség és a sokszínűség egyaránt fontos Pécsnek. A rendezők a vallási témájú tárlat helyszínéül a Cella Septichorát választották. Bozóky Anita, a Pécs/Sopianae Örökség Nonprofit kft. igazgatója hangsúlyozta: páratlan gyűjtemény érkezik Pécsre a bolgár testvérvárosból.

Cserébe Pécsről egy Vasarely tárlat költözik Szlivenbe. Erről Sárkány József, a Baranya Megyei Múzeumok Igazgatóságának művészettörténeti osztályvezetője elmondta: a kiállítás a művész valamennyi korszakából merít. A Vasarely gyűjteményben, amely január 29-étől látható a szliveni képtárban szőnyegek, festmények, grafikák és szitanyomatok is helyet kaptak.

A pécsi Vasarely kiállítás jelenleg az épület rekonstrukciója miatt zárva tart, de március első felében újra nyitja kapuit, méltó környezetet biztosítva az anyagnak.

A szervezőmunka oroszlánrészét a Pécsi Bolgár Kisebbségi Önkormányzat vállalta. Elnöke, Bonev Jordan a tárlat előéletéről szólva elmondta: az ötlet több mint két éves, de csak az EKF évében sikerült megvalósítani.

A bolgár a többi, Pécsett jelen lévő nemzetiséggel együtt bekapcsolódott az Európa Kulturális Fővárosa projektbe. Az EKF keretből nyert pályázati pénzt önerővel egészítették ki, hogy létrejöhessen a program. Bonev Jordan, a bolgár kisebbségi önkormányzat elnöke örömét fejezte ki, amiért egy ilyen értékes kiállítást tudtak megvalósítani.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

plakát

2018. február 16. és március 18. között tekinthető meg.

Kohán György: Vásárhelyi utca

A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány és a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum közös kiállítása a Várkert Bazár, Testőrpalotában.

Berény Róbert: Weiner Leó arcképe, 1911

A végre közgyűjteménybe került remekművek minden látogató számára megtekinthetőek a Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállításán.