2018. november 18. - vasárnap

Jean Michel Jarre: World Tour 2010

Kinyomtatom...
Időpont: 
2010. május 24. 20:00
Jean Michel Jarre, zeneszerző

Jean Michel Jarre semmilyen szempontból sem tekinthető kispályás előadónak. Több, mint 80 millió eladott lemezzel és a világon a legtöbb látogatót vonzó, 1997-es moszkvai koncertjével a szintetizátor mágus minden idők egyik legsikeresebb zenésze.

Az előbb említett koncertre 3 és fél millióan voltak kíváncsiak, de hasonló horderejű fellépéseket többször is adott Jean Michel Jarre. Elég, ha csak 1990-ben megrendezett párizsi koncertjére gondolunk, ahol ötven zenésztársával, a Défense városrészben, egy gigantikus méretű, piramis alakú színpadon adott koncertet, amelyen állítólag több, mint kétmillió ember vett részt.

A francia zenész 1976-os Oxygène című lemeze példa nélkül álló nemzetközi sikert ért el, zenei szerkezetével és az akkor még újszülöttnek számító elektronikus zenei eszköztárával egy teljesen új dolgot hozott a popzene világába. Jean Michelle Jarre olyan erővel robbant be a köztudatba zenéjével és környezetvédő, humanitárius aktivitásával is, hogy neki sikerült elérnie nyugati előadóként, hogy Kínában léphessen fel. Az 1981-ben történt precedenst azóta is nagyon kevesen tudták megismételni a kommunista hatóságok szigorú kultúrpolitikája miatt.

Jean Michel Jarre, zeneszerzőJean Michel Jarre, zeneszerző

2009/2010 során indult először világkörüli turnéra a zenész, mely során eddig szinte mindenhol teltházas koncertet adott. Ez nem is meglepő, hiszen Jarre zenéje több generációt is megszólít. Egyrészről a 40-eseket, akik még a köztudatba való berobbanásakor ismerték meg a művészt, másrészről pedig a fiatalabbakat is, hiszen a Daft Punk, az AIR, Moby és a Chemical Brothers rajongóknak szinte kötelező szeretni az említett zenekarok legfőbb hatását. A teljesen egyedülálló és időtlenné vált zene egyre több és többféle zenerajongót hódít különleges hangzásvilága és zenei motívumai miatt.

A 3 Grammy díjat és a Francia Becsületrend lovagi címét is magáénak tudható Jean Michel Jarre mindig is híres volt színpadi szerepléseiről, hiszen kizárólag a legmodernebb színpadtechnikával áll rajongói elé. Így lesz ez május 24-ei, Papp László Budapest Sportarénában tartott magyarországi koncertjén is, ahol a zenész teljes életművéből hallhatunk majd dalokat .

Saját értékelésem: Nincs Mások értékelései: 5 (2 szavazat)

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

fotó Nagy János

Ripoff Raskolnikov zenéje és világa sem illeszthető be a megszokott keretek közé.

fotó: Kleb Attila

A Liszt és Prima-díjas zongoraművész belgiumi, kolumbiai és kanadai hangversenyei után a Fondation Cziffra által rendezett SenLiszt Fesztivál díszvendége és az eseménysorozat zenei versenyének zsűritagja.

Anabel Montesinos és Marco Tamayo (foto Valuska Gábor)

Gálakoncerttel ért véget november 11-én a Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál.