XII. Nemzetközi Cinkefőző Fesztivál és Népi Ételek Bemutatója

Időpont: 
2010. február 27. 0:00 - szombat - 2010. február 28. 0:00 - vasárnap

Mielőtt valaki a cinkére mint madárra gondolna, mindenkit megnyugtattok, hogy ha itt valamilyen madarat megfőznek az maximum a tyúk vagy a pulyka. De akkor mi az a cinke?

A cinkefőző fesztivál hagyományőrző, gasztronómiai rendezvény. 1999 februárja óta évente kerül megrendezésre az ország keleti részében Szatmárcsekén. (Ha ismerősen csengene a község neve, Kölcsey Ferenc itt írta a magyar himnuszt.) A fesztivál nagy népszerűségnek örvendő versengés, ahol 20-25 – helyi, környékbeli és külföldi - csapat méri főzőtudományát több ezer látogató kíváncsi tekintetétől övezve.

A rendezvény, minden év februárjának utolsó hétvégéjén kerül megrendezésre, amely 2010-ben február 27-ére esik. A helyszín az általános iskola udvara, és a hozzá tartozó bitumenes sportpálya.

Mindegyik csapat kötelezően főz cinkét, amely a hiedelmekkel ellentétben továbbra sem madár, hanem burgonyából és lisztből főzött sűrű massza, melyet sok-sok finom feltéttel gazdagítanak.

A cinkének nagyon sok változata van, mindegyik csapat más és más ízekkel teszi ínycsiklandozóvá. Van, aki túróval-tejföllel, kacsa- vagy libatepertővel, mások savanyú káposztával, sült kolbásszal és szalonnával varázsolják ellenállhatatlan illatú és ízű fogássá ezt az igen egyszerű hagyományos alapételt. Szilvalekvárral és tejföllel megkenve desszertként is figyelemreméltó.

A cinkén kívül minden csapatnak kötelező főznie egy, a településre jellemző, tehát tájjellegű ételsort is, amelyek között a különböző levesek, sült húsok, egytálételek, sütemények egyaránt képviseltetik magukat.
A rendezvényt színesíti a libafogó verseny ahol Ludas Matyi  libaudvarban minden csapat fog négy libát.

A Hagyományőrzésre, jó hangulatú rendezvény szervezésére, a régi, népi ételek és íz világ megőrzésére törekvő rendezvény eredményességének bizonyítéka, hogy a Nemzetközi Cinkefőző Fesztivál és Népi Ételek Bemutatója elnyerte az „Észak –alföldi Régió ajánlásával” kitüntető címet.

Akinek nem volt elég az egész napos sürgés forgás, az a napközben betárazott kalóriákat az esti Puliszka Bálban letáncolhatja.Akik vasárnapra is maradnak egy jó kis falusi disznóvágásban is részt vehetnek.

A rendezvényről több információ és a tavalyi fesztivál fotói Szatmárcseke község honlapján található: http://www.szatmarcseke.hu

Hirdetés