A fény dán hullámai: Lehetséges jelentés

Időpont: 
2010. március 24 - szerda (Egész nap) - 2010. május 2 - vasárnap (Egész nap)

Az idén, Dánia lesz a Budapesti Tavaszi Fesztivál vendége. Ennek keretében, a Nessim Galériában és a Budapest Kiállítóteremben március 24-től, két-két dán fotográfus anyagából nyílik kiállítás. A Budapest Kiállítóteremben Per Bak Jensen és Ebbe Stub Wittrup kiállítása a táj jelentése és megjelenítése köré szerveződik.

Per Bak Jensen a dán fotográfiai élet egyik megkerülhetetlen alakja. Több mint harminc éve állít ki rendszeresen és munkái Houstontól Marseille-ig és Tokiótól Bécsig számos kiállítás vendégei voltak. A Kiállítóteremben az utolsó tíz év munkáiból válogatott anyag kerül bemutatásra. Számára a táj az idővel szövetkező erő. Sem előrefutni, sem lemaradni nem engedi. Mintha mindig hozzá kellene igazodnia. A táj és az idő méltósága hatalmas méretű képeken ölt testet.

Ebbe Stub Wittrup sorozata egy az ötvenes években, a norvég hegyek között túrázó csapat felvételei alapján készült. Ez az anyag lehetővé tette számára, hogy egy konceptuális projektbe fogjon bele.
Digitális eszközök felhasználásával az eredeti képek egyes részletei élesebbé, vagy homályosabbá váltak. Mindegyik kép bizonytalanságban tartja a nézőt, vajon az adott jelenet létezett-e, mert a képeken egyszerre vannak jelen az elbizonytalanító és megerősítő elemek.
A sorozat egyik képe, a 2007-es ParisPhoto kiállításon, ott volt a BMW díjra jelölt 10 legjobb munka között.

A kiállítást 2010. március 24-én, 17 órakor Somhegyi Zoltán művészettörténész nyitja meg a Budapest Kiállítóteremben.

Hirdetés