2018. november 14. - szerda

Tommy Vig: Tárogatóverseny

Kinyomtatom...
Időpont: 
2010. március 13. 19:00
Tommy és Mia a fénykorban

Tommy Vig új öt-tételes tárogatóversenyét Kovács László dirigens felkérésére komponálta, melyet a Miskolci Szimfonikus Zenekar mutat be a Művészetek Házában. Az ősbemutatón a szólista Borbély Mihály.

A Tárogatóverseny tételeinek címei:

  • Introduction
  • I. Allegro
  • II. Larghetto
  • III. Moderato
  • IV. Adagio
  • V. Presto

Tommy Vig (a szerző) Budapesten született, és már 6 éves korában mint csodadobos szerepelt a Fővárosi Nagycirkuszban, a Zeneakadémián és a Városi Színházban. A komponista a Forradalom leverése után, 1956. november 18-án menekült nyugatra a kommunizmus elől, miután a Zenei Gimnáziumot és a Bartók Konzervatóriumot elvégezte. New Yorkban a Juilliard School of Music-ban folytatta tanulmányait, és az Egyesült Államokban nagy sikert aratott a zenei pályán. 2006-ban költözött haza Magyarországra.

Tommy és Mia a fénykorbanTommy és Mia a fénykorban

A Concerto for Tárogató and Orchestra az ősi magyar hangszernek ad lehetőséget arra, hogy kibővítse jelentőségét és nemzetközi elismertségét, mint komolyzenei szólóhangszert, egyúttal rámutatva arra a tényre is, hogy a könnyű zene nem tévesztendő össze a jazz-zel.

Ebben a műben az atonális kortárszene, a melódiák, és a szving egyaránt meghallható. Sokan kritizálják majd, hogy ez se ez, se az. Tényleg így van, habár a jóindulatú fogalmazás inkább az lenne, hogy ez ez is, az is. Az egyszerű igazság: ez minden, ami Tommy Vig.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Anabel Montesinos és Marco Tamayo (foto Valuska Gábor)

Gálakoncerttel ért véget november 11-én a Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál.

Peter Hook

A Joy Divison alapítója, Peter Hook & The Light c. formációjával és a Substance-szel turnézik, az állomások közül pedig Budapest sem marad ki.

Németh Ferenc

Németh Ferenc az egyik legsikeresebb magyar származású, mostanra nemzetközi hírnevet szerzett, sőt nevét, a jazz arcvonalában, a tengerentúlon is az elsők között jegyzik.