Kincsem, a csodakanca

Jegyár: 
1150 Ft, 950 Ft (gyermek/nyugdíjas), 750 Ft (csoportos), 3800 Ft (családi)
Időpont: 
2010. március 17. 15:00 - szerda - 2010. május 2. 15:00 - vasárnap

Kincsem, a csodakanca címmel gyermek képzőművészeti kiállítás nyílik a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban március 17-én 15 órakor.

2009. decemberében a tápiószentmártoni Földváry Miklós Alapfokú Művészetoktatási Intézmény az Oktatási és Kulturális Minisztérium támogatásával Országos Képzőművészeti Versenyt hirdetett meg Kincsem születésének 135. évfordulója alkalmából.

Alkotások az ország minden szegletéből érkeztek: alapfokú művészetoktatási intézményekből, képzőművészeti tanszakosok munkáiból, összesen több mint 800 munka. Az művek között fellelhetők voltak festmények, grafikák, szénrajzok, linónyomatok, tűzzománc képek, néhány kisplasztika, bélyegtervek, érmek és díszdobozos plakettek is. A szakmai zsűri kategória és életkor szerint válogatta ki a legérdemesebbeket, és állapította meg a helyezéseket:

„Miközben az alkotásokban gyönyörködtünk szembesültünk azzal, hogy ezek a munkák a legnagyobb szorgalommal, az életkornak megfelelő, kiváló technikai tudással készültek a gyermekeknek leginkább izgalmas „Kincsem életrajzból". Láttuk, hogy a pályázók ismerik a híres lóval kapcsolatos történeteket. A népszerű témák között a leggyakoribb a legendás szürke cirmos macska és Kincsem barátsága volt: mert ugye a kis kedvencnek minden versenyen ott kellett lennie. Megtörtént, hogy egyik alkalommal elkallódott a cica. A ló verseny közben lassított, és úgy kereste hűséges kísérőjét. Közben lemaradt a 1-2 lóhosszal, de ez sem jelentett neki problémát, kis idő múlva -amint előkerült a cica - ismét átvette a vezetést. A futamok végén Kincsem lehajtott fejjel várta győzelme után a megérdemelt, megszokott ajándékot. Szabó Karolina színésznő, minden versenyen ibolya csokrot ajándékozott neki, amit a fejére tűzött.
Összegezve: a verseny népszerű, kedves témát ajánlott kicsiknek, nagyoknak egyaránt, ezért is dolgoztak a gyermekek lelkesen, és adták tudásuk legjavát a technikai megoldások alkalmával. A versenyen nem lehetett mindenki helyezett, de győztes igen. Ennek a pályázatnak gyermekek, felnőttek, a kiállítás látogatói - tulajdonképpen valamennyien a győztesei vagyunk, mert ezáltal közös, magyar, kultúrtörténeti értékeket képviselünk, népszerűsítünk."

Hirdetés