Teodoszij Spaszov (BG), Besh O Drom

Helyszín: 
Jegyár: 
1500 Ft, 1000 Ft (elővételben)
Időpont: 
2010. március 25. 20:00 - csütörtök

Március 25-én egy nem mindennapi nemzetközi „fesztiválsorozat” budapesti rendezvényére kerül sor az A38 Hajón. A bolgár kezdeményezésre létrejött Danube Music zenei fesztivál egyfajta utazó koncertturné, amelyen az utazás módja a különleges: a Danube Music ugyanis a Dunán közlekedik, egy hajón, amely nap mint nap más városban kikötve hirdeti a muzsika nemzetekfelettiségét.

A március 20-án Bécsből induló hajófesztivál a Dunán fel-le hajózva március 25-én érkezik Budapestre, és április elsején Passauban ér véget. A budapesti koncerten a világhírű bolgár kavaljátékos, Teodoszij Szpaszov és zenekara, illetve a Besh o droM lép fel.

A Danube Music fesztivál 2007-ben született meg a bolgár filmrendezőnő, Zlatina Ruszeva kezdeményezésére, aki abban az évben rendezte meg Az árral szemben című filmjét. A koncepció, amilyen kézenfekvő, olyan nehezen kivitelezhető: egy hajón utazó zenészdelegáció különböző városokban és országokban meg-megállva helyi muzsikusokkal ad közös koncerteket. Abban az évben több mint negyven zenész fordult meg a hajó fedélzetén, köztük Ivo Papaszov, Balogh Kálmán, Teodoszij Szpaszov, Gilles Apap és még sokan mások. A koncertek mellett rögtönzött konferenciák, előadások, workshopok és beszélgetések tarkították a programot.

A tematikus fesztiválsorozatnak idén is van mottója: A zene Európa élő emlékezete. A zenészeket szállító hajó március 20-án indul Bécsből, és a projektben ezúttal közel hetven muzsikus vesz részt. A legismertebb közöttük természetesen a folk-dzsessz nemzetközi hírű sztárja, Teodoszij Szpaszov, Európa egyik legnevesebb derbuka-játékosa, a török Misirli Ahmed, a Dresch Quartet, a macedón fuvolás, Feruz Mustafov, illetve spanyol cigányzenész, Carlos Nunez.

Az együttműködő városok között megtalálhatjuk Bécset, Pozsonyt, Esztergomot, Melket, Passaut, Újvidéket, Belgrádot és Vukovárt. Minden városban más fellépők koncerteznek, a budapesti koncerten Teodoszij Szpaszov lép fel zenekarával, illetve a Besh o droM. Az est végén pedig, a fesztivál hagyományainak megfelelően, jó hangulatúnak ígérkező jam session zárja a koncertet.

Teodoszij Szpaszov nem először jár az A38 Hajón. 2005-ben a nagyszerű gitárossal, Vlatko Stefanovskival adott elképesztő sikerű koncertet. Ezúttal saját, népzenei hagyományokat ápoló zenekara, a Teodosii Spasov Folk Project Band élén érkezik. A dzsesszben és a népzenében egyaránt otthonosan mozgó Szpaszov elismerten a világ legjobb kavaljátékosa. Ez a – némileg a tárogatóra emlékeztető – bolgár népi hangszer Szpaszov kezében egészen új dimenziókat kap: sosem látott-hallott hajlékonysággal szólal meg.

A bolgár kavalművész a kilencvenes évek közepén robbant be a nemzetközi dzsesszéletbe, és azóta a világzenei színtér szinte összes óriásával dolgozott együtt, többek között Trilok Gurtuval, Ivo Papaszovval, Rabih Abu-Khalillal, Kazumi Wanatabéval és még folytathatnánk a sort. Dzsessz- és világzenei karrierje mellett számtalan filmzenét szerzett, és közreműködött Ennio Morricone vagy Carlos Siliotto filmzenéiben is. Szpaszov a bolgár dzsessz legnagyobb, európai rangú alakja. Legutóbbi projektjáben visszakanyarodik a hagyományos balkáni-bolgár népzenei tradíciókhoz.

Az 1999-ben alakult Besh o droM-ot szinte nem is kell külön bemutatni. A zenekar Magyarországon stílusteremtő, semmivel sem összetéveszthető hangzásvilága a klezmer, a különböző kelet európai és balkáni népzenei elemek ötvözése a saját ritmus és dallamvariációkkal. Az egyik legsikeresebb magyarországi zenekar, amely folyamatosan szívesen látott vendége a legkülönbözőbb fesztiváloknak, a karrier kiugró eseménye volt 2003-ban a Montreal Jazz Festivalon adott koncert, ahol 35 ezer ember előtt lépett fel a zenekar.

Hirdetés