Dömsödi Zsolt: A Trash-Pöröly Apoteózisa

Helyszín: 
Időpont: 
2010. április 23. 0:00 - péntek - 2010. április 28. 0:00 - szerda

2010. április 23-án először mutatkozik be a nagyközönség előtt önálló kiállítással Dömsödi Zsolt, a Krea Kortárs Művészeti Iskola idén diplomázó grafikus hallgatója.

"Dömsödi Zsolt Kreás hallgató, tervező-grafikus, diplomázó növendék, az amerikai zombie-filmek nagy rajongója, kutatója. Rajongója abban az értelemben, hogy gyerekkora óta ilyen filmeket néz, tehát e filmekből inspirálódott képi világot teremt a plakátjain, amikből nem nélkülözi a humort, a tanító jellegű, fanyar képi megjelenítést, amit nagyfokú, bravúros szakmai tudással old meg. Színeiben, gegekben, egy mindenképpen, a filmekből inspirálódott "hatásvadász" mechanizmussal dolgozik, ami révén, abból, amit megjelenít, mi sem tudjuk kivonni magunkat!" Kocsis Nagy Noémi művészettörténész

Dömsödi Zsolt 17 évesen kezdett el festészetet tanulni Hézső Ferenc festőművésznél, de szabadkézi rajzzal autodidakta módon már kisgyermek kora óta foglalkozott, rajztanár édesanyja segítségével. Az érettségi után a Krea Kortárs Művészeti Iskolában először enteriőrtervezést tanult, majd két év után átjelentkezett a tervezőgrafika szakra. A négyéves képzés gyümölcse az idei diplomamunka és az első önálló kiállítás az A38 hajón.

Tanulmányai mellett Zsolt dolgozott a Studio4 filmstúdiónak, ahol filmekhez kerestek digitális háttérfestőt. Izgalmasabb munkái közül a Weisse Lilien című osztrák psychothriller-ben cserélte le néhány jelenet hátterét saját festésű képekre, véres jeleneteket fokozott tovább digitálisan, és Pohárnok Iván irányítása alatt, maszkmesterekkel együttműködve részt vett a Hellboy 2 digitális háttérmunkáiban is.

Az eddigi legnagyobb szakmai elismerését tavaly májusban gyűjtötte be: első helyezett lett a londoni Curzon Cinemas, a Don’t Panic és az amerikai Fangoria magazin által szervezett „A Night with George A. Romero” című rendezvény plakáttervező pályázatán. A rendezvény VIP meghívottjaként találkozhatott Dario Argento-val, aki a 60-as években behozta a filmes szakmába az esemény névadóját, A. Romero-t, valamint azonnali munkaajánlatot kapott az Ascension Productions filmes cég vezetőjétől Craig Thuoy-tól, így a következő horrorfilmjükhöz már Zsolt készítette a storyboardot.

Dömsödi Zsolt amerikai zombie-film plakátokból írta a szakdolgozatát és jelenleg a diplomamunkáján dolgozik, aminek témája Hunter S. Thompson Magyarországon megjelent négy könyvének grafikai újratervezése, illusztrációkkal együtt. Ebben erős támogatást és segítséget kap Herbszt László diploma konzulensétől és Vágvölgyi B. Andrástól, aki talán a legjobban ismeri Magyarországon Thompson munkásságát és aki egyben Zsolt kiállításának címadója is. Az A38 hajón bemutatásra kerülő képek stílusa mindazon filmes és képzőművészeti hatások sűrítménye, amik meghatározzák a művész életét és látásmódját.

Hirdetés