Amadeus Hallgatói Ösztöndíjak pályamunkáiból nyílik kiállítás

Időpont: 
2010. április 29. 0:00 - csütörtök - 2010. május 7. 0:00 - péntek

Immár nyolcadik alkalommal kerültek meghirdetésre az Amadeus Művészeti Alapítvány, a Műgyűjtők Klubja, a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. által támogatott Amadeus Hallgatói Ösztöndíjak a Magyar Képzőművészeti Egyetem II., III., IV. és V. éves hallgatói között.

Az Amadeus Alkotói Ösztöndíj Pályázat keretén belül az Alapítvány egy tanéven keresztül biztosít havi fix összegű ösztöndíjat a Magyar Képzőművészeti Egyetem egy-egy szobrász és festő szakos hallgatójának. Az ösztöndíj egyre népszerűbb a hallgatók körében és egyre elismertebb az Egyetem vezetése részéről. Fejlődését jól tükrözi, hogy míg 1999-ben csupán egy festő hallgatónak biztosított havi 33 ezer forint támogatást, addig immár negyedik éve a győztes festő és szobrász hallgató 80-80 ezer forint ösztöndíjban részesül.

2010. április 28. 23:25 - Amadeus Hallgatói Ösztöndíjak 2010 ©Amadeus Hallgatói Ösztöndíjak 2010

A sikeres ösztöndíjprogram immáron nyolcadik éve azzal egészül ki, hogy a pályázati kiállításra beadott pályamunkákból a Fundamenta és az Alapítvány gyűjteménye bővítése céljából 15 db festményt választ ki. A „Kisalkotói ösztöndíj pályázat” keretén belül a kiválasztott művek alkotói 130 ezer forint egyszeri támogatásban részesülnek.

A Műgyűjtők Klubja 2009-es csatlakozásával újabb ösztöndíjat hozott létre, Műgyűjtők-Amadeus Alkotói Ösztöndíj néven.

A pályázatok alapján két ösztöndíjról szakmai zsűri dönt, míg a harmadik ösztöndíj tekintetében a Műgyűjtők Klubján keresztül a magyarországi kortárs magángyűjtők elektronikus szavazataikkal döntenek. A zsűri tagjai – az Egyetem (Körösényi Tamás, Károlyi Zsigmond), a Fundamenta (Gergely Károly) és az Amadeus (Balogh Péter, Nagy Bálint) képviselőin túl – az Alapítvány által felkért külső szakértők: M. Novák András, Kovács Péter és Bikácsi Daniela festőművészek, Balás Eszter és Mata Attila szobrászművészek, míg a művészettörténész-kritikus szakma és sajtó részéről Muladi Brigitta (Új Művészet), Topor Tünde (Art Magazin), Andrási Gábor (Műértő), Hajdu István (Balkon) művészettörténészek.

2007-től az Amadeus Alkotói Ösztöndíj fő szponzora a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. Az Alapítvány és a pénzintézet közötti tartós együttműködési szerződés garantálja a Fundamenta-Amadeus Alkotói Ösztöndíj biztos anyagi hátterét, és tette lehetővé az Alapítvány számára további önálló programok elindítását.

A pályázati kiállítás megtekinthető a Magyar Képzőművészeti Egyetem Barcsay termében és aulájában 2010. április 29. és május 7. között, hétköznap 10-18, szombaton 10-13 óra között. Május 1-jén a tárlat zárva tart.

Hirdetés