Robitz Anikó & Czigány Ákos: Trio

Helyszín: 
Időpont: 
2010. május 11. 0:00 - kedd - 2010. június 17. 0:00 - csütörtök

Adreas Müller-Pohle munkáinak bemutatása és a négysikerű Trine Sondergaard, Torben Eskerod kiállítás után, a Nessim Galéria egy nagyon határozott lépéssel újból a fotográfia absztraktabb területeire csábítja a látogatókat.

Robitz Anikó és Czigány Ákos május 11-én nyíló kiállítása két nagyon határozott, radikális és mégis kontemplativ, szemléletű fiatal fotográfus munkáira koncentrál. A kiállítást Somhegyi Zoltán nyitja meg, május 11-én 18 órakor a Nessim Galériában.

A Trio című kiállítás, a két fotográfus hármas csoportokba rendezett képeiből áll.
Poétikájuk elsősorban abba az absztrakt fotóművészeti hagyományba ágyazódik, amelyet kiemelkedő magyar fotográfiai életművek gazdagítottak. Noha ez a tradíció többszörösen megszakadt, mégis bőséges erőtartalékokat hagyott ránk - más művészeti ágak rokon szellemiségű alkotóitól a minimalizmus változatain át a konkrét művészet fiatal hazai képviselőiig.
E tartalékok forrása a konkrét tapasztalat. Az érintkezés a kép genezise, minimális feltételei és architektúrája, valamint a fotó valósághoz kötött alapanyaga között. Ezt a helyszín jelentősége, a téma identitása, a képletek összetettsége, a felismerés vagy az új jelentések kiépítése szempontjából önálló utakon, ugyanakkor rokonítható megközelítésben dolgozza fel Robitz Anikó és Czigány Ákos.
Műveik annyira határozottak, jól elkülöníthetők és mégis hasonló megközelítésről tanúskodnak, hogy ezek az egységek saját önálló életet élnek. Egymásra nem reflektálnak, de lehetőséget adnak a szemlélőnek arra, hogy aktívan értelmezzék belső erőiket, eredetüket, párhuzamaikat.
Csak a fény. Más semmi. Kontrasztok, és tárgytalan színek.

Robitz Anikó, aki már évek óta szerepel hazai és külföldi kiállításokon, kizárólag fekete-fehér munkákat készít. A Nessim Galériában bemutatásra kerülő képek egy nagyon letisztult, nagyon radikálisan fogalmazott világot mutatnak. Akik figyelemmel kísérték Robitz Anikó eddigi tevékenységét, érzékelni fogják a megközelítésbeli radikalizálódást.
Míg Robitz Anikó kétpólusú. fekete-fehér képei egyfajta dekonstrukciót jelentenek, képeiből folyamatosan vonja ki az elemeket, addig Czigány Ákos számára a fény misztikus jelentéssel bír.
Képein a fény szinte simogatja a felületeket, és vele építi fel a kitölteni szándékozott területet.
A Nessim Galériában Czigány Ákos három sorozatának elemei kerülnek a falra és felelgetnek Robitz Anikó munkáival.
A Regula sorozat 13 felvétel kombinációiból alakult ki. A sorozat egyfajta válasz Szt. Benedek Regulájára.
Az „Ihlet természete” című sorozat képei, egyfajta folytatását jelentik a „Ház” című sorozatban elkezdett munkának. Ezeknek a tárgy az a fény, ami egyetlen színben, egyetlen elemben testesül meg, válik élővé.
Cigány Ákos képei, melyeken a fény a szemünk előtt hívódik elő, a Nessim Galéria kiállításán összefonódnak Robitz Anikó szigorún szerkesztett, már szinte tárgytalan világával.

Hirdetés