2018. szeptember 19. - szerda

Jazztavasz 2010

Kinyomtatom...
Helyszín: 
Művészetek Palotája
Időpont: 
2010. május 17 - 2010. május 22
Victor Bailey, gitár

Az idei Jazztavasz programjának középpontjában a kultikus hatású és tragikus módon elhunyt basszusgitáros, Jaco Pastorius művészete áll - előtte tisztelegnek zenésztársai, Peter Erskine és Victor Bailey, akiket az itthon legendás Stúdió 11 zenekar kísér.

A fesztivál további két napján a magyar jazz meghatározó szereplői ünneplik jubileumaikat: a világzenei fusionben élenjáró Djabe 15 éves születésnapját ünnepli, míg Oláh Kálmán kettős évfordulóhoz igazította műsorát. Koncertje negyvenedik születésnapja és az általa alapított Trio Midnight működésének huszadik éve jegyében telik.

A hagyományokhoz hűen idén is jazzmuzsikával ünnepelhetjük a tavasz beköszöntét a Művészetek Palotájában. A sorozat mind a három koncertje igazi csemegének ígérkezik a jazzkedvelők számára, a május 20-i koncert talán mégis kiemelkedik a sorból. Ezen az estén ugyanis kiváló zenészek állítanak emléket a világ legjobb basszusgitárosának. A 36 éves korában elhunyt basszusfenomén Jaco Pastorius virtuóz technikájáról és játékstílusáról vált ismertté. Nagy szerepe volt az elektromos basszus elterjedésében, akárcsak a basszusgitár szólóhangszerként való definiálásában. A május 20-i koncertre az 1963-ban alakult Stúdió 11 zenekar a Pastorius Big Band műsorából, illetve Pastorius híressé vált kompozícióiból állította össze műsorát. Produkciójuk azt hivatott megmutatni, hogy mit jelentenek ezek a dalok a mai muzsikusoknak, és mi az üzenete ezeknek a kompozícióknak a mai közönség számára. Az este két amerikai vendége, Peter Erskine és Victor Bailey szorosan kötődnek az egykori legendás basszusgitároshoz. Erskine, aki harmincöt éve főszereplője a világ jazz élmezőnyének, már a legendás Weather Report zenekarban együtt dolgozott Pastoriusszal, majd később Pastorius big bandjében is ő ült a dobok mögött. Az emlékesten Pastorius művészi örökségének legfontosabb mai folytatója Victor Bailey a maga utánozhatatlan módján játszik majd a négyhúros hangszeren. Bailey az 1980-as évek első felében csatlakozott a Weather Reporthoz, ahol Pastoriust váltotta. A zenekarnál töltött évek meghozták számára az azóta is töretlen hírnevet és népszerűséget. Közreműködőként több mint ezer korongon hallható a játéka.

Victor Bailey, gitárVictor Bailey, gitár

A Djabe május 17-én ünnepli 15. születésnapját. A zenekar 2004 óta dolgozik együtt Steve Hackett angol gitárművésszel, aki ezen a Müpa-beli koncerten is fellép a zenekarral. A Genesis egykori gitárosával közösen már számos teltházas koncertet adott a zenekar Európában és Ázsiában egyaránt. A romániai Garanában 13.000 ember volt kíváncsi a gitárvirtuóz és a zenekar közös zenei szintézisére. Ennyi ember ugyan nem fér el a Fesztivál Színházban, de a közös fellépés ismét sok száz embernek szerezhet örömet. Két és négy évtized történelme találkozik május 22-én este. A negyvenedik évében járó Oláh Kálmán az általa húsz évvel ezelőtt alapított Trio Midnight zenekarral lép fel a Fesztivál Színházban. A kettős évforduló tiszteletére a jazz-zongorista-zeneszerző Oláh Passacaglia for 11 címmel új művet alkotott a jubileumi koncertre. Az, hogy Oláh zseniális érzékkel tud komponálni, már 2006-ban világszinten elismert tény volt, amikor megnyerte a Thelonius Monk International Jazz Composer's Competition fődíját. A Jazztavasz újdonsággal is szolgál 2010-ben. Mind a három koncert előtt 18 órai kezdettel tehetséges fiatalokból álló előzenekarok lépnek fel az Üvegteremben.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál

Már negyedik napja teltházas vetítésekkel dübörög a 15. Jameson CineFest Nemzetközi Filmfesztivál.

plakát

A világ legnagyobb sörfesztiválja idén is ellátogat Budapestre.

Helyszín: 
Művészetek Palotája
Időpont: 
2018. szeptember 16 - 2018. szeptember 26
4 Pianos

Száz év története, az északi fény varázsa, „indie pop tündérek” és „arany paraziták”.