Jazztavasz 2010

Időpont: 
2010. május 17. 0:00 - hétfő - 2010. május 22. 0:00 - szombat

Az idei Jazztavasz programjának középpontjában a kultikus hatású és tragikus módon elhunyt basszusgitáros, Jaco Pastorius művészete áll - előtte tisztelegnek zenésztársai, Peter Erskine és Victor Bailey, akiket az itthon legendás Stúdió 11 zenekar kísér.

A fesztivál további két napján a magyar jazz meghatározó szereplői ünneplik jubileumaikat: a világzenei fusionben élenjáró Djabe 15 éves születésnapját ünnepli, míg Oláh Kálmán kettős évfordulóhoz igazította műsorát. Koncertje negyvenedik születésnapja és az általa alapított Trio Midnight működésének huszadik éve jegyében telik.

A hagyományokhoz hűen idén is jazzmuzsikával ünnepelhetjük a tavasz beköszöntét a Művészetek Palotájában. A sorozat mind a három koncertje igazi csemegének ígérkezik a jazzkedvelők számára, a május 20-i koncert talán mégis kiemelkedik a sorból. Ezen az estén ugyanis kiváló zenészek állítanak emléket a világ legjobb basszusgitárosának. A 36 éves korában elhunyt basszusfenomén Jaco Pastorius virtuóz technikájáról és játékstílusáról vált ismertté. Nagy szerepe volt az elektromos basszus elterjedésében, akárcsak a basszusgitár szólóhangszerként való definiálásában. A május 20-i koncertre az 1963-ban alakult Stúdió 11 zenekar a Pastorius Big Band műsorából, illetve Pastorius híressé vált kompozícióiból állította össze műsorát. Produkciójuk azt hivatott megmutatni, hogy mit jelentenek ezek a dalok a mai muzsikusoknak, és mi az üzenete ezeknek a kompozícióknak a mai közönség számára. Az este két amerikai vendége, Peter Erskine és Victor Bailey szorosan kötődnek az egykori legendás basszusgitároshoz. Erskine, aki harmincöt éve főszereplője a világ jazz élmezőnyének, már a legendás Weather Report zenekarban együtt dolgozott Pastoriusszal, majd később Pastorius big bandjében is ő ült a dobok mögött. Az emlékesten Pastorius művészi örökségének legfontosabb mai folytatója Victor Bailey a maga utánozhatatlan módján játszik majd a négyhúros hangszeren. Bailey az 1980-as évek első felében csatlakozott a Weather Reporthoz, ahol Pastoriust váltotta. A zenekarnál töltött évek meghozták számára az azóta is töretlen hírnevet és népszerűséget. Közreműködőként több mint ezer korongon hallható a játéka.

A Djabe május 17-én ünnepli 15. születésnapját. A zenekar 2004 óta dolgozik együtt Steve Hackett angol gitárművésszel, aki ezen a Müpa-beli koncerten is fellép a zenekarral. A Genesis egykori gitárosával közösen már számos teltházas koncertet adott a zenekar Európában és Ázsiában egyaránt. A romániai Garanában 13.000 ember volt kíváncsi a gitárvirtuóz és a zenekar közös zenei szintézisére. Ennyi ember ugyan nem fér el a Fesztivál Színházban, de a közös fellépés ismét sok száz embernek szerezhet örömet. Két és négy évtized történelme találkozik május 22-én este. A negyvenedik évében járó Oláh Kálmán az általa húsz évvel ezelőtt alapított Trio Midnight zenekarral lép fel a Fesztivál Színházban. A kettős évforduló tiszteletére a jazz-zongorista-zeneszerző Oláh Passacaglia for 11 címmel új művet alkotott a jubileumi koncertre. Az, hogy Oláh zseniális érzékkel tud komponálni, már 2006-ban világszinten elismert tény volt, amikor megnyerte a Thelonius Monk International Jazz Composer's Competition fődíját. A Jazztavasz újdonsággal is szolgál 2010-ben. Mind a három koncert előtt 18 órai kezdettel tehetséges fiatalokból álló előzenekarok lépnek fel az Üvegteremben.

Hirdetés