Balkán Bankett

Helyszín: 
Jegyár: 
1000 Ft (elővételben)
Időpont: 
2010. május 26. 0:00 - szerda - 2010. május 27. 0:00 - csütörtök

Május végén kétnapos balkáni táncmulatság az A38-on! A Balkán Bankett két napja alatt két európai hírű fellépő, a frankfurti Shantel és a belgrádi Kal zenekar mutatja be, hogy merrefelé is jár manapság a modernizált balkáni muzsika.

Egyikőjük sem először lép fel a hajón, és korábbi teltházas koncertjeik ékesen bizonyítják, hogy micsoda hangulatot képesek teremteni. Roma, szerb, román népzene, rezesbanda-muzsika, tradicionális cigányzene ötvöződik itt modern elektronikus alapokkal, némi urban hatással, nagyvárosi hiphoppal és funkkal. A végeredmény pedig: nagyvonalú és magával ragadó, táncra tökéletesen alkalmas, felszabadító muzsika, vad tempójú koncertek, melyekből bőven kiveszik részüket a magyar vendégelőadók is.
A hangulat fokozása érdekében a mindkét koncertre jegyet váltókat a Kal fellépése előtt egy pohárka itallal vendégelik meg (ha Shantel-karszalagot viselnek a kezükön).

A frankfurti születésű Stefan Hantel jó pár évig tolta a techno szekerét Németországban, és hosszú ideig az égvilágon semmi sem emelte ki a szcéna középmezőnyéből. Készített pár tisztesen összerakott, átlagos, technót-funkot-soult-bossa-novát elegyítő lemezt, hétvégenként lenyomta tisztesen összerakott, átlagos szettjeit, és ez valószínűleg így ment volna a jól megérdemelt nyugdíjig, ha...

...ha - talán bukovinai, Cernoviciből származó ősei jóvoltából - észre nem veszi, hogy a négynegyedekbe belefásult fiatalokra milyen elemi hatást gyakorol egy-két ellenpontos ritmusú, rezesbandával megtámogatott balkáni muzsika. Shantel érdeklődése egyre inkább a Fanfare Ciocarlia-, Boban Markovic- és Kocani Orkestar-féle zenék felé fordult, és ezeket játszva, ötvözve némi elektronikával, megbolondítva dubbal, house-zal, hamarosan Frankfurt egyik kultikus klubestjét, a Bucovina Clubot tudhatta magáénak. A DJ köré lassan élő zenekar került, az eddig megjelent két Bucovina Club-válogatás pedig felvonultatta a műfaj legnagyobbjait, és messzire vitte a kultikus frankfurti klub hírét.

A Bucovina Club maga a balkáni őrület. Eszetlen tempójú ritmusok, szerb, bolgár, román, roma és török muzsikák némi elektronikával, programozott alapokkal megtámogatva, bővérű menyecskék, ugrálás a DJ-pult tetején, a nekivadult közönség talán még bankjegyeket is dugdos a mixerbe... Shantelnek óriási szerepe van abban, hogy a balkáni zene meghódította a klubokat, de az Outkast és a Basement Jaxx hangmintái, a Gogol Bordello jóvoltából a stadionokat és a Borat révén a mozikat is. Ez utóbbihoz kapcsolódik, hogy Shantel állította össze a Fallal szemben rendezője, Fatih Akin tavalyi, Oscar-díjra nominált filmjének, az Auf der andern Seitének zenéjét.

És most itt a friss Shantel-nagylemez, a Planet Paprika, melynek sodró lendületű bemutató turnéján az A38-on is keresztülcsap a balkáni áradat. A koncert után pedig a bármely magyarországi Balkán-parti megkerülhetetlen hangulatfelelőse, DJ Optique gondoskodik a tökéletes Balkán Bankettről.

A KAL jelen pillanatban a szerbiai világzene legkurrensebb produkciója. A fiatal zenekar alapvetően felforgatja a roma népzenéről kialakult képet. A hagyományos cigány muzsikát nagyvárosi zenei környezetbe helyezik, elektronikus ritmusalapokkal, lemezjátszókkal, szkreccsekkel és a hip-hop kultúra egyéb kellékeivel dúsítva azt. A végeredmény: viharos tempójú, izgalmas, táncos, gazdag zenei világ, sodró lendületű koncertek. A Belgrádban alakult zenekar erős magyarországi gyökerekkel rendelkezik, hiszen a zenekarvezető-zeneszerző-színész-rendező, Dragan Ristić hosszú időt töltött Budapesten a Maladype nevű roma színházi társulat vezetőjeként. Ristić bevallottan a cigány népzene és kultúra megreformálására törekszik, állandóan hangsúlyozva annak identitáserősítő hatását. Ezért aztán a Kal több, mint egy egyszerű roma tánczenekar, a tagok megszállottan hisznek zenéjük kultúraközvetítő hatásában.

A Tücsökraj zenekart az eredetileg Marosvásárhelyről származó multiinstrumentalista énekes-dalszerző-rapper-harmonikás Maszkura alapította négy fiatal muzsikussal közösen. A zenekar főhőse, aki korábban „Háborgató Maszkura” néven tisztes szóló rapkarriert tudhatott magáénak a budapesti zenei élet egyik legjellegzetesebb figurája. Keménykalapos, vagabund alakja mindenütt feltűnik, ahol a tágan értelmezett népzene találkozik a modern zenei irányzatokkal, például a Goulasch Exotikának is oszlopos tagja. A 2007 óta létező Tücsökraj összetéveszthetetlen egyvelegét adja a magyar és közép-európai népzenének, a nagyvárosi stílusoknak, a skának, reggae-nek, tangónak, hiphopnak és még ki tudja, mi minden másnak.

Hirdetés