Kusnyár Eveline & Végh Sarolta: Kép-Visel

Helyszín: 
Időpont: 
2010. május 18. 0:00 - kedd - 2010. június 5. 0:00 - szombat

2010. május 18-án kedden, 18 órakor Lipóczki Ákos tárgytervező nyitja meg Kusnyár Eveline és Végh Sarolta Kép-Visel című kiállítását.

Négyzetre szabott képek
Kusnyár Eveline legtöbbször tussal dolgozik, de tavaly, 2009-ben technikát váltott munkamódszerében. Ennek oka a folyamatos érdeklődés az ötleteinek jobban megfelelő megoldások iránt.

A digitális fényképészet adta élénk színek egyszerűen megbabonázzák, és hogy dolgozni tudjon velük, a festészet ősi eszközeit felcserélte számítógépes technikákra. Minden utazását fényképekkel dokumentálja, ezeket használja fel később képei megalkotásához. Az alkotások végső formájukat festővásznon nyerik el. Igazi 21. századi technika, ahogy a képek témája is. Az ember belelépett a környezet rendjébe, felborította azt, felélte maga körül kincseit.

Komoly dolgok forognak kockán. Veszélyben a Föld, s ez által az egész emberiség is. Civilizáltnak nevezett környezetünk fenntartása érdekében végzett hétköznapi cselekedeteink súlyosan sértik az ökológiai rendszereket. Eveline alkotásain is ezek a problémák jelennek meg. Vitaminhiányos már az egész életünk: Lehet-e még az almából, répából természetes vitamint nyerni? Meddig ihatunk csapvizet a kútról? Kifeküdhetünk-e védelem nélkül a napra? Nagyszüleink gyermekkorában még rózsaszínben tündökölt a világ! Ma már egyre több a sötét folt. Az élénk színeket tompítja, bekoszolja a szmog, a szennyezés. A természet sérüléseit a művész apró varratokra emlékeztető jelekkel próbálja összeölteni. Igenis van kijelölt út, amin az embernek haladnia kellene, ha felelősségteljesen gondolna a jövőjére. A képek azonban nem vigasztalnak, nem mutatják meg egyértelműen az utat. A nézőn a sor, hogy értékeljen, gondolkodjon, jusson el saját maga a megoldáshoz.

2010. május 12. 0:38 - Kusnyár Eveline & Végh Sarolta: Kép-Visel ©Kusnyár Eveline & Végh Sarolta: Kép-Visel

Bőrből szabott ékszerek
Végh Sarolta ékszereiben a bőr a főszereplő. Bátran, egyedi módon munkálja meg az anyagot. Ékszereit nem papíron tervezi; addig fonja, gyűri, varrja a bőrt, amíg létrejön a kívánt forma. Ezüstöt is használ, melynek keménysége, fémes csillogása kiegészíti a lágyabb bőrt.

Legújabb kollekciójához mindennapi viseletünk egy-egy részlete adott ötletet. Aki eljön és megnézi a kiállítást, találkozni fog cipőbojttal, táskafogóval, kabátgombbal, persze ékszerré formálva.

Sarolta főként bőripari melléktermékeket használ. Kollekciója bizonyítja, hogy a gyakran hulladéknak minősített alapanyag hogyan válhat nemessé, értékhordozóvá.

Hirdetés