X. Csabai Sörfesztivál és Csülökparádé

Időpont: 
2010. június 8. 0:00 - kedd - 2010. június 13. 0:00 - vasárnap

Már hagyományosnak lehet tekinteni a 2001. évtől megrendezett Csabai Sörfesztivál és Csülökparádét, melyen számos sörgyártó képviselteti magát és népszerűsíti a legújabb termékeiket, illetve a már ismert és megszeretett márkákat is.

Magyarország legnagyobb sörfesztiválja céljai között szerepel a kulturált sörfogyasztás megteremtése és népszerűsítése, Dél-Alföldi Régió idegenforgalmi kínálatának bővítése, a nemzetközi kapcsolatok erősítése, valamint nemzetközi gasztronómiai fesztivál megteremtése.

A rendezvény első napján a szokásoknak megfelelően az ejtőernyősöknek köszönhetően az égből érkezik az első söröshordó, melynek tartalmát ingyen mérik ki a látogatók számára.

A több napos fesztivál több csemegével, különlegességgel is szolgál. Mintegy 40 fajta sörrel – világos, barna, osztrák, cseh, francia, dán, házi főzésű, szűrtelen búza, „ütős” félbarna, gyümölcsös ízesítésű finomságok - ismerkedhetnek meg a látogatók, és a sörhöz kiválóan illő csülökről sem feledkeznek meg a szervezők. Azaz csülök minden formában és mennyiségben: lesz sertéscsülök grillezve, főtt füstölt csülök, csülökpörkölt hagyományosan jó „ragadósan”, de pulyka-, és bárány csülök is várja az éhes vendégeket!

Magyarország leglátogatottabb Sörfesztiválján a hagyományokhoz híven a sört 1l-es és pintes korsókból fogyaszthatják a folyékony kenyér szerelmesei. Sőt, idén Guinness rekord kísérletet tesznek: 2010. június 12-én, szombaton 19.00 órakor több ezer literes korsónak kell összeütődnie Békéscsabán!

A közönséget naponta élő koncertek szórakoztatják. A 10., azaz jubileumi évnek köszönhetően 2 külföldi nagyágyú is színpadra lép: a Smokie egykori frontembere, Chris Norman, valamint a Saragossa Band. Fellépnek még: az Edda, a Magna Cum Laude, az Ismerős Arcok, Demjén Ferenc, Deák Bill Gyula, Tóth Vera, Charlie, Chubby Blues, Tengs-Lengd, Török Ádám és a Mini, Keresztes Ildikó, a Bikini, és a Hooligans.

Szombaton a baráti társaságoké a főszerep, amikor is a Csülökpörkölt és a szabadtűzön készült csülkös ételek főző versenyen megmutathatják, ki hogy bánik a fakanállal. Ide 150 csapat jelentkezését várják.

Vasárnap a szlovák hagyományokat szem előtt tartva füstölt csülökkel készült sztrapacska készítő versenyt tartanak.
Mindkét nap az első három csapat pénzjutalomban részesül, de emellett számos különdíj is gazdára talál.

A záró napon a főzőverseny mellett 1000 literes óriásbográcsban fog rotyogni a csülökpörkölt, melyet a Békés Megyei Culinary Team és vendégei készítenek.