2018. szeptember 25. - kedd

Párhuzamok film és videó között

Kinyomtatom...
Helyszín: 
Knoll Galéria
Időpont: 
2010. június 10 - 2010. július 31

Az új technológiák megjelenése egyre több embernek adott lehetőséget arra, hogy jól ismert művésszé válhasson – még olyanoknak is, akik nem számítottak tehetséges festőknek vagy szobrászoknak.

A videó-művészek először a filmipar úttörőinek mintáját követték, hogy elsajátíthassák a szakma minden fortélyát. Gyakran öntudatlanul fedezték újra fel egy-egy korai némafilm rendszerét, például a rövid formátumot, a gyorsított felvételt, a kettős expozíciót, vagy az olyan - Georges Méliés által feltalált kameratrükköket, mint - a „kiúsztatás“-t.

Néha a video-művészek akaratlanul is a létező média-formákkal konkuráló műveket hoztak létre úgy, hogy népszerű zenei videókat, TV-sorozatokat, hirdetéseket, pornófilmeket vagy jellegzetes hollywood-i kasszasikereket forgattak újra. A közönség érdeklődésének fenntartása érdekében az utóbbiak vezettek az ismétlésekhez és a sorozatok kialakulásához.

Párhuzamok film és videó között - Videó remake-ek, sorozatok, kísérleti film, korai filmtechnikák az orosz videó-művészetben

Kiállításunk a film és a videó kapcsolatának teljes történetét térképezi fel, a némafilmek technikáinak újrafelfedezésétől a kultusz-filmek újrafeldolgozásáig (remake) – a különböző filmműfajoknak megfelelően.

A videó-művészet terén a sok-sok próbálkozás között - meglepő módon - számos igazán izgalmas és szellemes mű is létrejött. - The Blue Noses

Résztvevő művészek:
Vlad Mamyshev-Monroe, Aristarh Chernushov, Vladislav Efimov, Gor Chachal, Sergey Bratkov, Alexey Buldakov, Victoria Begalskaya, Ilya Chichkan, The PG Group (Ilya Falkovsky, Alexey Katalkin, Boris Spiridonov), The Blue Noses Group (Viacheslav Mizin, Alexander Shaburov), Ksenia Peretruhina, Dmitryi Logutov, Marina Belova, Alexei Politov

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

plakát

Maratoni tárlatvezetés-sorozat, rendkívüli nyitvatartás: 10-től 24 óráig.

plakát

Bukta Norbert kiállítása az Óbudai Kulturális Központban.

plakát

A kiállítást szeptember 16-án, 16 órakor Szoboszlai János - tanszékvezető egyetemi docens, MKE, Képzőművészet-elmélet Tanszék - nyitja meg.