Re-form: egy igazán „szemét” divatbemutató

Időpont: 
2010. június 11. 21:00 - péntek

Június 11-én este kilenckor rendhagyó divatbemutatóra hívja az érdeklődőket a Pécsi Retextil Alapítvány: potenciális hulladékokból készült ruhákban vonulnak fel az erre felkért balett táncosok.

A megszokottól merőben eltérő bemutató tanúi lehetnek Pécsett, Európa Kulturális Fővárosában pénteken este kilenckor, a megújult Széchenyi tér nyugati oldalán a divat és a hulladék újrahasznosítása iránt fogékonyak. A Pécsi Retextil Alapítvány február 15-én írta ki Re-form pályázatát, három kategóriában. „Az elsőben ruhákkal lehetett nevezni, ez voltaképpen a reruha programunk folytatása. A másodikban kiegészítőket, például ékszereket küldhettek be a pályázók, míg a harmadikban lakberendezési tárgyakat vártunk” – mondta Pataki Erika, az alapítvány projektvezetője.

A tárgyakból várhatóan júliusban nyílik kiállítás a pincegalériában, pénteken este pedig a ruhákat mutatják be. „Óriási volt az érdeklődés, nem csak Magyarország minden részéről, de a Vajdaságból és Erdélyből is kaptunk pályamunkákat. Ruhákból közel ötvenet láthatnak Pécs főterén az érdeklődők, lakberendezési tárgyból ennél is több érkezett, ékszerből, kiegészítőből pedig csaknem száz” – tette hozzá Pataki Erika.

A projektvezető hozzátette: sok fiatal pályázott, aminek nagyon örültek, mert az EKF égisze alatt megvalósuló program egyik fontos eleme volt a tehetségkutatás és -gondozás. A programra nem csak divatiskolákból jelentkeztek, szép számmal voltak közöttük amatőrök is.

A beérkezett munkákat április 30-án kezdték el zsűrizni. Mint megtudtuk: a pályázók maguk is sokat érdeklődtek az alapítványnál, hogy milyen anyagokat használhatnak. Voltaképpen minden alapanyag elfogadott volt, amely, ha nem ruha készül belőle, potenciálisan a szemétben kötött volna ki: mosogatószivacs, nejlonszatyor, és minden, ami egyébként a szeméthegyeket növelné.

Hirdetés