2018. június 22. - péntek

Re-form: egy igazán „szemét” divatbemutató

Kinyomtatom...
Időpont: 
2010. június 11. 21:00

Június 11-én este kilenckor rendhagyó divatbemutatóra hívja az érdeklődőket a Pécsi Retextil Alapítvány: potenciális hulladékokból készült ruhákban vonulnak fel az erre felkért balett táncosok.

A megszokottól merőben eltérő bemutató tanúi lehetnek Pécsett, Európa Kulturális Fővárosában pénteken este kilenckor, a megújult Széchenyi tér nyugati oldalán a divat és a hulladék újrahasznosítása iránt fogékonyak. A Pécsi Retextil Alapítvány február 15-én írta ki Re-form pályázatát, három kategóriában. „Az elsőben ruhákkal lehetett nevezni, ez voltaképpen a reruha programunk folytatása. A másodikban kiegészítőket, például ékszereket küldhettek be a pályázók, míg a harmadikban lakberendezési tárgyakat vártunk” – mondta Pataki Erika, az alapítvány projektvezetője.

A tárgyakból várhatóan júliusban nyílik kiállítás a pincegalériában, pénteken este pedig a ruhákat mutatják be. „Óriási volt az érdeklődés, nem csak Magyarország minden részéről, de a Vajdaságból és Erdélyből is kaptunk pályamunkákat. Ruhákból közel ötvenet láthatnak Pécs főterén az érdeklődők, lakberendezési tárgyból ennél is több érkezett, ékszerből, kiegészítőből pedig csaknem száz” – tette hozzá Pataki Erika.

A projektvezető hozzátette: sok fiatal pályázott, aminek nagyon örültek, mert az EKF égisze alatt megvalósuló program egyik fontos eleme volt a tehetségkutatás és -gondozás. A programra nem csak divatiskolákból jelentkeztek, szép számmal voltak közöttük amatőrök is.

A beérkezett munkákat április 30-án kezdték el zsűrizni. Mint megtudtuk: a pályázók maguk is sokat érdeklődtek az alapítványnál, hogy milyen anyagokat használhatnak. Voltaképpen minden alapanyag elfogadott volt, amely, ha nem ruha készül belőle, potenciálisan a szemétben kötött volna ki: mosogatószivacs, nejlonszatyor, és minden, ami egyébként a szeméthegyeket növelné.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

fotó Lantos Zsuzsanna

Egy jómódú család összetört életének töredékeit ismerhetjük meg az olasz író, Enrico Luttmann Szilánkok című darabjában.

plakát

Egyetlen alkalommal levetítik Az ördög jobb és bal keze című western-vígjátékot, majd a Bud Spencer-Terence Hill Emlékzenekar ad koncertet a páros legnépszerűbb filmzenéiből.

Duna Karnevál

Immár hagyományosan a Nemzeti Filharmonikus Zenekar ünnepi nagykoncertjével veszi kezdetét a Margitszigeten a Budapesti Nyári Fesztivál három hónapon át tartó gazdag programsorozata.