2018. február 19. - hétfő

Leel-Őssy Enikő: Sárga és Kék Lótusz

Kinyomtatom...
Helyszín: 
FISE Galéria
Időpont: 
2010. június 8 - 2010. június 26

A kiállítás címében szereplő sárga és kék lótusz megtévesztő lehet, ugyanis a kiállítás fekete-fehér, kézzel nyomtatott linómetszetekből áll. A sárga és kék egymás komplementereiként léteznek, tökéletesen kiegészítve egymást és dinamikus egyensúlyt hozva létre mind fizikai mind energetikai szinten.

Ebben az esetben energetikailag jellemzik a kiállítást, noha az egyik képen feltűnik anyagi formában is. A lótusz pedig az emberi tudat fejlődésének végső állomását, a tökéletességet szimbolizálja mivel tisztán emelkedik ki a környezetéül szolgáló mocsárból.

Leel-Őssy Enikő: Sárga és Kék Lótusz

A képek témája ősi civilizációk emléke mely a művész számára ma is ugyanolyan élő mint több ezer éve. A régi, főleg keleti motívumok használata azért lehetséges változatlan formában, mert még mindig hűen fejezik ki azt az érzetet és információt amit a világ szellemi szinten képvisel.

Nyilván egyedi, rá jellemző stílusban használja őket a művész, mégsincsenek szignatúrázva. Ez manapság furcsa lehet, ám ha azt vesszük, hogy önálló létezőknek tekinti munkáit, mindjárt érthetővé válik, miért felesleges az alkotó személye.

Egyszerűen fontosnak tartja ezeket a leíró, főleg vallási szimbólumrendszereket, melyek nem véletlenül nyugtatják meg az ember rohanó tudatát. Ezt kívánja elérni képeivel. Egy pillanatnyi szünetet, csendet amiben rácsodálkozunk az emberi precizitásra, erőre, tökéletességre és végső soron a lélekre.

Saját értékelésem: Nincs Mások értékelései: 5 (1 vote)

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

plakát

2018. február 16. és március 18. között tekinthető meg.

Kohán György: Vásárhelyi utca

A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány és a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum közös kiállítása a Várkert Bazár, Testőrpalotában.

Berény Róbert: Weiner Leó arcképe, 1911

A végre közgyűjteménybe került remekművek minden látogató számára megtekinthetőek a Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállításán.