Mozgó fesztivál a lelki békéért

Időpont: 
2010. június 1. 0:00 - kedd - 2010. június 27. 0:00 - vasárnap

Tizenhárom helyszínen, több napos fesztiválsorozat indul mely arra hivatott, hogy felhívja a figyelmet az erőszakmentesség és a lelki élet fontosságára. A Krisna-hívők színes utcai felvonulásait már sokan ismerik.

Így például a minden júliusban megrendezett Szekérfesztivált. Rendhagyó módon idén júniusban egy egész hónapig tartó felvonulást terveznek. Országszerte tizenhárom városban lesz majd látható a zenészekből, táncosokból álló körülbelül 30 fős csapat. Fontos üzenetet kívánnak eljuttatni a társadalom számára: éljünk erőszakmentesen és a lelki értékek mentén! A táncos felvonulások mellett külön érdekesség lesz az India Fesztivál, melynek során a zenés menet számos állomásain további kulturális programok várják az érdeklődőket. Lesz bharatnatyam-táncbemutató, diavetítés Krisna-völgyről, indiai bazár valamint indiai vegetáriánus ételkóstoló.

Miért pont ez az üzenete a mozgó fesztiválnak? Az indiai védikus írások követői – így a Krisna-hívők is – az ahimszá, az erőszak-nélküliség tanítását követik és hirdetik. Ez azt jelenti, nem szabad kárt, fájdalmat okozni más élőlényeknek. Ez nemcsak az emberekre vonatkozik, hanem a növényekre, állatokra és a környezetre is. Az embernek meg kell tanulnia a lehető legkevesebb erőszakkal élnie, s egyetlen élőlényt sem megsebesíteni vagy elpusztítani, ha nem feltétlenül szükséges. A Krisna-hívők ezért lakto-vegetáriánus étrendet követnek. Az ember csak annyi erőszakot kövessen el élete során, amennyi feltétlen szükséges, hogy egészségesen életben tartsa a testét. A védikus szentírások szerint ehhez a növényi táplálék, a zöldségek, gyümölcsök, a gabona valamint az állati tejtermékek bőven elegendőek. Ez az életmód nemcsak az emberi egészségre hat jótékonyan - így képes gátat szabni a fejlett társadalmakat sújtó civilizációs betegségek kialakulásának is - de képes hozzásegíteni az emberiséget egy békésebb, harmonikusabb élet eléréséhez.

Mára már az is tudományosan elfogadott tény, hogy lényeges összefüggés található az éghajlatváltozás és a húsfogyasztás között. A Chicagói Egyetem geofizikusainak megállapítása önmagáért beszél: az emberek étkezési szokásainak megváltoztatása, a húsfogyasztásról a vegetáriánus étrendre való áttérés többet érne a globális felmelegedéssel szembeni harcban, mintha az autónkat üzemanyag-takarékos hibrid autóra cserélnénk.

A mozgó fesztivál tervezett programja:

 • Június 1. Kaposvár (India Fesztivál: Június 1. 17:00 Kaposvár, Táncsics Mihály Gimnázium, Bajcsi Zs.u.17.)
 • Június 2. Keszthely(India Fesztivál: Június 2. 15:00 Keszthely, Balatonpart sétány, Hullam Hotel előtt)
 • Június 3-4. Pécs(India Fesztivál: Június 4. Pécs, Vasutas Müv. Ház, Váradi Antal utca 7/2.)
 • Június 5-6. Baja
 • Június 7-9. Szeged (Június 9-én India Fesztivál)
 • Június 10-11. Dunaújváros (India Fesztivál: Június 10-11. 15:00 Dunaújváros, Városháza tér )
 • Június 12-13. Kecskemét (India Fesztivál: Június 13. 16:00 Kecskemét, Felsőcsalános 116.)
 • Június 15-16. Szolnok
 • Június 17-18. Budapest
 • Június 19-20. Eger (India Fesztivál: Június 20. 15:00 Eger, Széchényi u. 64)
 • Június 22-23. Miskolc
 • Június 24-25. Debrecen (India Fesztivál: Június 26. 18:00 VOJTINA Bábszinház, Kálvin tér 13.)
 • Június 27. Békéscsaba

 

Hirdetés