2018. november 15. - csütörtök

Színes fénybe borul a Király utca a Múzeumok Éjszakáján

Kinyomtatom...
Időpont: 
2010. június 19

Fénnyel festik meg a Király utcai játszótér melletti tűzfalat szombaton este lokálpatrióta művészek. Hogy szeptembertől mi kerüljön a hatalmas falra, arról majd a városlakó közönség szavazással dönthet. A művészek további hetedik kerületi tűzfalakat tennének izgalmasabbá.

A Múzeumok éjszakáján zenei aláfestéssel varázsol képzőművészeti alkotásokat a Király utcai játszótér melletti tűzfalra az Élő Tűzfalak Budapest Csoport két művésze, Taskovics Éva és Ocztos István. A közönség a fényfestés idején, majd ezt követően a Király utca boltjaiban kihelyezett szavazóládákban, illetve az interneten szavazhat, hogy melyik alkotás legyen a fal dísze. A legtöbb voksot kapott műalkotás ősszel kerülhet fel véglegesen a hatalmas tűzfalra.

A művészcsoport további üres fővárosi falakat tenne barátságosabbá és színesebbé. Elsősorban Erzsébetváros tűzfalai újulnának meg ily módon, majd a jövőben a külső kerületek elhagyatott, zord falfelületei is szebbé válhatnának. A festés mellett hőszigetelést, állagmegóvást is kapnak a tűzfalak, így nem csak esztétikusabbá válnak a falfelületek, hanem az ottani lakások több energiát is megtakaríthatnak. "Mindemellett nem utolsó sorban turisztikai látványosságok is lehetnek a színes tűzfalak, amelyek Budapest büszkeségévé is válhatnak" ‐ tette hozzá Ocztos István ötlet‐ és projektgazda.

"Ezt az újfajta városmegújítási filozófiát a Studio Metropolitana (SM) városfejlesztő műhely is támogatja, mivel élhetőbb lakhelyet és használhatóbb környezetet teremt, illetve párbeszédet segít elő a város használói között" ‐ mondta Demeter Anna, az SM Köz‐Tér Programjának projektvezetője.

Saját értékelésem: Nincs Mások értékelései: 5 (1 vote)

Múzeumok Éjszakája+Paint Up!

Ez tök jó ötlet. Belgiumban képregények vannak a tűzfalakon.

Ocztos István egyébként bejutott a Paint Up! vizuális bajnokság döntőjébe is, ami szintén a Múzeumok Éjszakáján lesz látható a Nemzeti Galériában 22:00től indul a verseny.
Bár ugyanaz a műfaj a különbség a két munka között, hogy amíg a tűzfalakon álló kép lesz, a várban mozgóképet, egy egész történetet vetítenek a történelmi homlokzatra.

Szerintem izgalmas lesz és ez olyan ami csak a helyszínen élvezhető.

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

plakát

Immár harmadik alkalommal jelentkezik az Olasz Gasztronómiai Világhét november 19 és 25 között.

jelenet

Könnyed vígjáték, Szurdi Miklós rendezésében.

plakát

A Lenin-kultusz és Vlagyimir Iljics kortárs átirataiból nyílik kiállítás Hódmezővásárhelyen.