Egy hónap a flamenco jegyében Pécsett

Időpont: 
2010. július 2. 0:00 - péntek

A Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa programba illeszkedő rendezvénysorozat egy hónapon át a flamenco jegyében ünnepli a létezés mindennapjait.

A „Fiesta” jelentése: ünnep. A flamenco nem csupán egy "spanyol tánc", sokkal több ennél; tradíció, életforma. A Flamenco Fiesta egy hónapja alatt megismerhetjük a flamenco zenei és mozgásvilágát, az andalúz gasztronómiát, de a flamenco filmművészetben, a színjátszásban és a képzőművészetben betöltött szerepéről is sokat megtudhat az érdeklődő.

A programok összeállításakor a szervezők szem előtt tartották, hogy a flamenco minél több arcát mutathassák be, olyan előadók, művészek és alkotások segítségével, akik és amelyek a saját területükön professzionálisak és hitelesek.

A Flamenco Fiestát a Pécsi Flamenco Egyesület szervezi. A három éve működő civil szervezet tevékenysége főként tánckurzusok, előadások, rendezvények szervezéséből áll. A Flamenco Fiestát 2010-ben hagyományteremtő szándékkal jött létre.

A szervezők a jövőben évről évre egyre magasabb színvonalon, egyre több külföldi művész részvételével kívánják megrendezni a fesztivált. Céljuk, hogy nagyobb ismertséget és elismertséget vívjunk ki a flamenco számára a pécsi, valamint a hazai kulturális életben. Azt szeretnék, hogy a flamenco ne „spanyol néptáncként” éljen a köztudatban, hanem a valós képet tükrözve, kortárs művészeti ágként kerüljön elismerésre, méltó helyet és hangsúlyt kapjon a pécsi és a magyarországi kulturális rendezvények, fesztiválok kínálatában.


Program:

  • Szentgyörgyi Erika festőművész „Flamenco” című kiállítása

Július 2-21.
Gebauer Galéria, Civil Közösségek Háza, Szent István tér 17.
Megnyitó: Július 2. péntek 17.30
A kiállítást megnyitja: Nahóczky Judit művészettörténész
Közreműködnek a Pécsi Flamenco Egyesület táncosai

2010. május 27. 16:35 - Szentgyörgyi Erika festőművész „Flamenco” című kiállítása ©Szentgyörgyi Erika festőművész „Flamenco” című kiállítása

Szentgyörgyi Erika festőművész képeinek egyik fő témája a flamenco ábrázolása. A képek különlegessége, hogy a művész maga is amatőr táncos, így képes belülről szemlélve átadni, mit jelent a flamenco, milyen a tánc által nyújtott belső állapot és mi mindent tud kifejezni a tánc. Tíz éve fest flamenco témájú képeket, amelyek a mélyebb megismerésből adódóan sokféle képi stílusban öltöttek testet, közös jellemzőjük az egyéniség, a személyes látásmód.

 

  • La Kati Compania /Budapest – Sevilla/ Flamenco Est

Július 3., szombat, 21.00
Anna Udvar, Anna u. 17.
Belépőjegy: 1500 Ft www.pecsiszabadterijatekok.hu

A legtöbb művész úgy nyilatkozik a flamencóról, hogy életstílus, eszköz megérinteni és interpretálni a mindennapos létezést. Így élheti át az előadó és a közönség a „duende-t”, a varázslatot, a lélek pillanatát.

2008. szeptember 10. 16:51 - La Kati Compania ©La Kati Compania

„Az előadás, autentikus flamenco jegyeit őrzi, felvonultatva a flamenco különböző stílusait. A nemzetközileg elismert flamenco táncosnő, Inhof Katalin társulatában neves spanyol flamenco zenészek gondoskodnak a felejthetetlen zenei hangulatról. Előadásában történeteinek elmeséléséhez kifinomult összhangban használja az egyenként is nagyon kifejező kortárs és flamenco táncművészetet, mindig ügyelve arra, hogy a tánc-zene-fényjáték ne öncélú legyen, hanem egy nyelvi többletértéket képviseljen."
/Antonio Fernandez/

Inhof Katalin (tánc)
Manuel Alejandro Montero (gitár)
David Hornillo (ének)

 

  • La Sed Gitana /Novi Sad – Szerbia/ Flamenco Est

Július 10., szombat, 21.00
Anna Udvar, Anna u. 17.
Belépőjegy: 1500 Ft www.pecsiszabadterijatekok.hu

A “La sed gitana” 2003 óta létezik. A társulat flamenco és más zenei stílusok keverékét képviselő zenés és táncos darabokat ad elő, repertoárjában egyaránt szerepelnek saját és tradicionális dalok.

2008. december 6. 22:44 - La Sed Gitana ©La Sed Gitana

”Számunkra a flamenco az érzelmek, a művészet, a barátság az összetartozás élménye, egyben válaszunk arra a tényre, hogy élünk. A flamencoban felismertük, hogy arra figyeljünk ami mélyen bennünk rejlik, hogy higgyünk magunkban, azokban akik előttünk jártak és azokban is akik majd utánunk jönnek. A flamenco a mi kommunikációs eszközünk, univerzális nyelv, melyen társaloghatunk magunkkal és másokkal. Ez a mi utunk az utolsó csepp vérig. Halál és újjászületés. Keresés és válasz. Menekülés éppúgy, mint visszatérés. Kísértés és küzdelem. Megpróbáltatás. Élet és szabadság.”

A Novi Sad-ról érkező társulat tagjai: Maja Vukadinović (ének, tánc), Nenad Patković (gitár), Saša Ignjatović (ütőhangszerek), Toni Bodonji (ütőhangszerek), Arijana Luburić-Cvijanović (ének, tánc), Tijana Dujin (tánc, kasztanyetta), Tamara Verežan (tánc), Milena Verežan (tánc) és Dajana Damjanović (tánc)

 

  • Mencori Társulat /Budapest/ …És újra tavasz…

Július 24., szombat, 21.00
Anna Udvar, Anna u. 17.
Belépőjegy: 1500 Ft www.pecsiszabadterijatekok.hu

Négy évszak - négy elem;
Négy szín - négy íz;
Négy hang - négy hangulat;
Négy illat - négy égtáj;
Négy nő - négy karakter;
Négy stílus - négy "pálo",
és az ötödik - körforgás...

Magas polcról nagy a szabadesés, de az ugrás lendületét a gödör legaljáról vedd!
Magasság és mélység - magasröptű - mélyenszántó?
Sötét és világos - "ibolya-árnyék, gyöngyházfény" - csak együtt létezhetnek.
Átfedés és egymásba hullámzás - körforgás...

2008. június 8. 20:33 - Mencori Társulat ©Mencori Társulat

A darab nem ábrázol, csak szemlél. Együtt szemléli a nézővel a mindenséget a flamenco tükrében, ahol a tradíció és a XXI. század kavarog - körforog.

szereplők: Böröcz Petra, Mészáros Bernadett, Dr. Móritz Hajnalka, Váncza Dominika, Vámos Veronika
koreográfia: Vámos Veronika és a társulat
kosztüm: Vámos Veronika és Váncza Dominika
fényterv: Dézsi Katalin

 

  • Intenzív Flamenco Tánckurzus

 kezdő és haladó szinten - július 25-31.

Modern tánctechnikákat, flamenco kartechnikát (brazeo), lábtechnikát (zapateado), ritmus-, és mozgáskoordinációs gyakorlatokat, valamint koreográfiákat tanulhatnak a résztvevők. A nap végén kötetlen hangulatú órákon flamenco történettel, zeneismerettel, palmas (taps) és compas (ritmus) valamint interpretációs és improvizációs gyakorlatokkal foglalkozunk.
A kurzust Inhof Katalin flamenco táncművész vezeti, modern tánctechnikákat Burkus Bernadett tanít.
Bővebb információ: /órarend, részvételi díj/ és jelentkezés: www.flamecopecs.hu
Nagy Eszter 20/466-0900, vagy flamenco.pecs@freemail.hu

 

  • Filmvetítések

Július 5., hétfő, 21.00 Vengo (2000) r.: Tony Gatlif
Valamennyien mélyen benne élnek saját kultúrájukban. Csak ösztönösen tesznek bármit is. Ízig-vérig andalúzok, a flamencot pedig az anyatejjel szívták magukba. A Vengo róluk szól: egy kiáltás, egy dallam, egy himnusz az élethez, szerelemhez, a feleslegesen ontott vérhez. Himnusz Andalúziához.

Július 12., hétfő, 21.00 Vérnász (1981) r.: Carlos Saura
Carlos Saura első zenés filmjeinek egyike vérbeli spanyol hagyományokat, ezen belül pedig elsősorban a flamencót kelti életre. Federico Garcia Lorca világhírű drámájának táncos adaptációja a szenvedélyes szerelem és a lakodalom világába kíséri a nézőt.

Július 19., hétfő, 21.00 Carmen (1983) r.: Carlos Saura
Bizet Carmen című operájának táncos változatát állítják színpadra, de a valóság és a darab története lassan összemosódik. A rendező halálosan beleszeret Carmenbe, de a szenvedélyes szerelmet lassan elpusztítja a féltékenység és a gyűlölet…

Július 26., hétfő, 21.00 Flamenco (1995) táncfilm r.: Carlos Saura
Carlos Saura csodálatos filmjében háromszáznál több művész - zenészek, énekesek, táncosok sokasága - idézi fel a flamenco varázslatos világát.

Helyszín: EgzoTee Kertmozi, Király u. 26.
/Ingyenes program/

 

  • „Egy Férfi” - Pécsi Flamenco Egyesület és a Játszótér Egyesület közös előadása

Dominikánus Ház, Színház tér 2.
Július 16. péntek, 18.00
/Ingyenes program/

Mit tehet egy nő - vagy inkább kettő - ha szerelmesek egy férfiba? És ha ez a Férfi egy és ugyanaz mindkettejük számára? Az egyik feleség, a másik szerető egy olyan történetben, mely soha nem ér véget, talán csak a halál után, vagy még akkor sem... Milyen érzés remény vesztve, elhidegülten küzdeni a már elvesztett szerelemért és könyörtelen elégtételért sóvárogni, vagy épp mindent felperzselő lángba borulni testestől-lelkestől, és szenvedéllyel felégetni a körülöttünk lévő világot és lelkeket?
E három ember, akár egész életet kitöltő gondolatait és érzelmeit írtuk meg a színház nyelvén, Esterházy Péter szövegein, és a flamenco táncmozdulatain keresztül; ahogy mi látjuk, ahogy mi érezzük...
Rendezte: Taschner Ágnes

 

  • Andalúz Vacsoraest

Július 8. csütörtök, 19.00
Pezsgőház Étterem, Szent István tér 12.
Asztalfoglalás: 72/522-599
Közreműködik: Keck Mária flamenco táncos

Egy andalúz séf tanácsa szerint „miközben főzünk, hagyatkozzunk az érzelmeinkre, és tegyünk az ételekbe egy cseppnyi bolondságot is.”
Az andalúz konyha kapcsán a gazpacho és a tapas ugorhat be elsőként, de sokaknak eszébe juthat a paella és a napsütés ízű szőlőszemekből készült sherry is. Ezek a mediterrán ételek-italok és a tradicionális flamenco zene és tánc garantálja az andalúz Tablaokat idéző hangulatot.

  • Sherry és Flamenco

Július 31., 20.00
Monte Cristo Café, Rákóczi u. 28.
A sherry –spanyolul jerez – szülőhazája Jerez de la Frontera városa, mely a flamenco bölcsőjeként ismert. Ezen az estén Andalúzia két legősibb tradíciója a sherry és a flamenco találkozik Pécsett.
Közreműködik: Schäffer László (gitár)
 

Hirdetés