Sziget Fesztivál 2010

Jegyár: 
12.000 Ft (napijegy), 46.000 Ft (hazamenős bérlet), 54.000 Ft (ottalvós bérlet), 35.000 Ft (karaván kemping jegy), 25.000 Ft (VIP Kemping jegy), 3.000 Ft (beköltöző jegy)
Időpont: 
2010. augusztus 11. 0:00 - szerda - 2010. augusztus 16. 0:00 - hétfő

Az idei Sziget mínusz egyedik napján Kispál búcsúkoncerttel, nulladik napi megakoncert sorozattal, benne a Reggae és Ska ünnepével, Cseh Tamás emlékkoncerttel és egy harmadik helyszínen pedig a magyar jazzélvonal és nemzetközi sztárok fúziójával indul. És természetesen a további öt napon se kell unatkoznunk, hiszen rengeteg program vár ránk augusztus 9-16 között.

Mínusz egy és Nulladik
A Sziget szervezői korábban már bejelentették, hogy egy majd’ három órás Kispál búcsúkoncerttel indít az idei fesztivál a mínusz egyedik napon, azaz augusztus 9-én. Annyi újdonságot azonban megtudtunk, hogy a zenekar és a koncert Lévai Balázs felkért rendezője már túl vannak az életmű végighallgatásán, az első rostán fennakadt 65-70 dalból választják majd ki azt a majd’ három órányi nótát, amit előadnak a Szigeten. Azt is megtudtuk, hogy a vendégek közt ott lesz Kiss Tibi, Líviusz, a Csík zenekar és meglepetés vendég is lesz, akik természetesen Kispál dallal készülnek, de hogy melyikkel, az ott derül majd ki. Lesz ős kispálos blokk is és bizonyára csendes-ülős is és abban is biztosak lehetünk, hogy a vizuális háttérre is nagy hangsúlyt fektetnek. Szóval ez lesz a legnagyobb Kispál buli, ahogy azt Lovasi énekli: „Fényes hasak, piros ledek, de sok robot jött el máma, Ma van utoljára ekkora lárma”

A nulladik nap kétharmada is publikus volt már: a Nagyszínpadra várják a hazai és nemzetközi reggae/ska élet sűrűjét a Reggae és Ska Nagy Ünnepén, lesz egyebek mellett Skatalites, Wailers és UB40 koncert, míg a Világzenei nagyszínpadon a hazai világ- és rockzene élvonala tiszteleg Cseh Tamás emléke előtt egy majd’ öt órás koncerttel. Eddig nem ismert programpontja is napvilágra került a Sziget sajtótájékoztatóján: a magyar jazz zene élvonala a nemzetközi sztárokat invitált meg a Szigetre és játszanak együtt majd a nulladik napon az BJC-Amfiteátrum színpadán. A Magyar Jazz Szövetség és a Sziget közös rendezésében másodszor kerül megrendezésre a ;Magyar Jazz Napja a Sziget fesztivál 0. napján. A tavalyi, első alkalommal a hazai jazz-élet legnépszerűbb, legelismertebb 70 szólistája és együttese több ezer ember előtt aratott kirobbanó sikert. A 2010-es esemény érdekessége, hogy a magyar fellépők olyan világsztár vendégeket fogadnak, akikkel dolgoztak már korábban együtt. Sok magyar előadónak készült közös lemeze, volt közös koncertje a jazz műfaj világsztárjaival, az augusztusi 10-i napra a következő híres jazz ikonok és sztárok fogadták el magyar kollégáik meghívását és állnak közös produkcióban színpadra.

Így például Tommy Campbell, a kiváló amerikai jazzdobos László Attilával és Oláh Kálmánnal lép fel, a „dobosok dobosának” titulált Dennis Chambers valamint jazz világának kiemelkedő gitártehetsége, Dean BrownCsepregi Gyulával és Vasvári Pállal játszik majd. Szintén a hazai erősségekkel, nevezetesen a Budapest Jazz Orchestaval lép a fel legtöbb Grammy-díjra jelölt jazz-zenész, George Dukeés jön a világ egyik legnagyszerűbb basszusgitárosa, „a '90-es évek legfontosabb basszusgitár hangja”, Garry Willis is, aki Tony Lakatossal karöltve a Loop Doctors formációt erősíti.

Nagyszínpadok – aktuális sztárok, nagy visszatérők, nagy ígéretek
Több mint 90%-ban kész a Nagyszínpad programja – jelentette be Gerendai Károly a sajtótájékoztatón, s a korábbi sztárok, mint a Muse, Iron Maiden, a Faithless, a Thirty Seconds to Mars, Kasabian mellé újdonságként említette a Madness, illetve Johnny Rotten Pistols utáni formációját, a Public Image Limited fellépését.

„A műfaji sokszínűség az egyik Sziget-védjegy a nemzetközi porondon. A változatos kínálat mellett igyekszünk úgy alakítani a programot, hogy egyrészt megfeleljünk az aktuális elvárásoknak, tehát hívtunk olyan fellépőket, akik a nemzetközi fesztiválporond aktuális fő fellépői. Másrészt a hazai közönség kedvenceit is felsorakoztatjuk: lesznek olyan csapatok, melyek már bizonyítottak a Szigeten és sokan kérték is, hogy hozzuk el. Mindezeken túl évek óta felvállalt célunk, hogy bemutassunk olyan produkciókat a közönségünknek, melyeket kevésbé ismerhetnek, viszont a nemzetközi színtéren már egyre nagyobb teret vívnak ki maguknak.” – nyilatkozta korábban Gerendai Károly főszervező. E filozófia mentén épül fel a Sziget legnagyobb helyszíneinek programja, így a Nagyszínpad mellett például a már 100%os Világzenei Nagyszínpad, ahol a legnagyobb nevek közt szerepel például az Orquesta Buena Vista Social Club® featuring Omara Portuondo, az Oi-Va-Voi, Tony Allen vagy a Shantel & Bucovina Club Orkestar. Az új csillagok közt Amparo Sanchez, 08001 vagy az elmúlt évek „Nagy Belga Bumm”-jának az egyik legátütőbb hangja a Jaune Toujours lép fel – mások mellett. És a Világzenei Nagyszínpad 2010-ben jelentős betekintést enged a kelet-európai világzenei színtérbe is, mindemellett persze a magyar világzenészek is fellépnek a Sziget öt fesztiválnapja alatt.

Az idei Szigeten a metalrajongók ismét megkapják a magukét a Rock-Metál sátorban, tehát készüljenek fel testben és lélekben, ha elég erősnek érzik magukat ahhoz, hogy részt vegyenek az Ill Niño szigetes koncertjén. A The 69 Eyes azért jön a Hajógyári-szigetre, hogy egy nagyszabású és még az eddigieknél is merészebb goth'n'rock show-val nyűgözze le a rajongókat. A Paradise Lost tavaly megjelent albuma a kritikusok szerint csak a One Second klasszisához mérhető, így nem csoda, hogy ők az idei Sziget egyik favoritjai, nemcsak a fémzene-fanatikusok számára. Fellép minden idők egyik legenergikusabb metalegyüttese,a Children Of Bodom is.A legfrissebb hírek szerint a Monster Magnetaz utolsó simításokat végzi 2010-es albumán, majd turnéra indul, melynek egyik fontos állomásán, a Szigeten láthatjuk őket. De itt lép fel még az Enter Shikari, a Skindred, vagy a Fear Factory is.A Party Aréna megasátra tavaly óta egy korai esti sávban is ontja a programokat, ahol világsztárok live-actjeit élvezheti a nagyérdemű. Idén ebben a sorban lép fel DJ Shadow, a Simian Mobile Disco, a GotanProject, Calvin Harris valamintBreakestrafeat. Cali2na, az éjszakai sáv pedig olyan előadókat köszönt, mint Boys Noize, Erol AlkanSander van Doorn, Andy Moor, a DrumcodeNight: Adam Beyer, Alan Fitzpatrick és Joel Mull, az Infected Mushroom vagy a Deadmau5.

Új sátrat kap az idén a A38-Wan2 sátra, melyben szintén lesznek aktualitások, nagy öregek és feltörekvő csillagjelöltek is. Többek mellett itt lép fel a Gorillaz Sound System, Nina Hagen, Charlie Winston, az Ez3kiel, a Bad Religion, a Vive la Féte, a Major Lazer vagy a Yeasayer.

Innovációk és kedvezmények
A Dreher főtámogatása mellett idén a Vodafone partnerséget is elnyerő Sziget számos újítással, innovative megoldással jelentkezik az idén. A Vodafone például olyan mobilpénztárca, mobil média és „gép-gép közötti” megoldások sorával jelentkezik majd a fesztiválon, amely mind a hazai-, mind a külföldi sziget-látogatók számára kényelmesebbé teheti a fesztiválozást. Lesz továbbá a fesztiválon - a parkolási fizetéseknél már közkinccsé vált szisztémához hasonló – perc alapú mobil fizetési lehetőség is. A Sziget szervezők számos újítást, technikai fejlesztést alkalmaznak a kibocsátott zaj csökkentésére is. A már bevált rendszerek mellett idén egy akusztikai elmélet gyakorlati megvalósításárta is kísérletet tesznek a szervezők. Eszerint a bizonyos irányba terjedő hangokat vele szembe menő hangokkal igyekeznek korlátozni.

És természetesen a tavaly bevezetett kedvezmények az idén is élnek: a csoportos diákjeggyel akár féláron is jöhetnek a Szigetre diákok, míg a későn beinduló bulizók este 11 órától féláron válthatnak majd napijegyet kedvenc fesztiválunkra.

EU Trió fókusz
Az Európai Unió elnöksége alatt, 2010 és 2011-ben három ország adja egymásnak a stafétabotot. Az elnökséghez kapcsolódóan számos kulturális együttműködés is születik.

2010. január 1 és június 30 között Spanyolország, 2010. július 1 és december 31 között Belgium, valamint 2011. január 1 és június 30 között Magyarország tölti be az EU soros elnökségi posztját.

A hármas elnökség alkalmából a Sziget programszervezői meghívták a jelenleg soros Spanyolországot és a Sziget alatt soros Belgiumot, hogy több helyet és teret biztosítanak a három ország művészeinek, hogy kiemelten jelen legyenek a Sziget programjában és számos közös produkciót hozzanak létre, melyek a Szigeten mutatkoznak be. A Sziget EU Trió fókusz projektje nem titkoltan Magyarország 2011-es elnökségére is felhívni szándékozik a hazai és nemzetközi fiatalok figyelmét. Mintaként szeretné ezt a fókuszprojektet bemutatni. A cél, hogy felhívja a figyelmet Magyarország nyitottságára is, hogy az Európai Unióban elnökséget betöltve – egy közép-kelet-európai ország – olyan volumenű, hosszútávon fennmaradó kulturális projekteket kezdeményez, mint a Sziget.

Az EU Trió fókusz program fontos célja, hogy a fiatal korosztállyal minél szélesebb körben megismertesse a trió elnökség tagországait (Spanyolország, Belgium, Magyarország), a trió elnökség intézményét és programját. Ehhez kapcsolódva a látogatók egyben megismerhetik az Európai Uniót és intézményeit, az Európai Bizottság néhány kiemelt stratégiai kezdeményezését, valamint ízelítőt kapnak a magyar elnökség tervezett programjaiból.

European Meeting Point – Európai Találkozási Pont
A Sziget fesztivál mára maga is az európai fiatalok kedvelt "találkozóhelye"; programjában és a szigetlakók nemzetiségét tekintve is megjeleníti azt a sokszínűséget amire az Európai Unió mindig is büszke volt.  A  TRIÓ fókusz keretében  szeretnénk egy olyan találkozóhelyet,  egy  " European meeting point "   elnevezésű helyszínt létrehozni, ami egyrészt a sziget lakók kedvelt találkozóhelyévé, másrészt a szigetlakók és az EU találkozóhelyévé válik, és egyszersmind az EUval foglalkozó szervezetek, programok hálózatok közös helye is a Szigeten belül. Napközben a European Meeting Point egy interaktív találkozóhely, esténként pedig pezsgő hangulatú madridi-brüsszeli-budapesti bulihelyszínné változik át.

A European Meeting Point  megvalósításában együttműködnek az EU Trió fókusz partnerintézményei: a Külügyminisztérium, az Oktatási-és Kulturális Minisztérium, az Európai Bizottság Magyarországi képviselete,  az Európai Parlament Információs irodája,  a budapesti Spanyol és a Belga Nagykövetség, a Cervantes Intézet és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség ;    továbbá a tagállamok konzulátusai,  a   EUNIC-az, vagyis az Európai Uniós tagállamok kultúrintézetei, a Europe Directek és számos egyéb Európai Uniós hálózattal. A European Meeting Point  közvetlenül  a Hungaricum falu mellett fog elhelyezkedni. Ez az elhelyezkedés szimbolizálja, erősíti azt az üzenetet, hogy Magyarország az Európai Unió tagja, a trió elnökség egyik országa.   Ezen a hely színen  működik majd az Európai Konzulátus  is, ahová  a szigetlakók konzuli segítséget igénylő problémáikkal fordulhatnak.

European Tree – Európa Fa - Hagyj üzenetet Európának!
Közvetlenül a European Meeting Point előtt egy installációt, közös trió képzőművészeti projektet alkotnak a három tagország fiatal művészei Európa és a Sziget számára. A European Tree egy fát ábrázoló installáció, amely olyan közösségi élményt és helyet biztosít, amelynél a Szigetlakók találkozhatnak egymással, írásban és audiovizuálisan üzenhetnek egymásnak vagy akár Európának.

European Bistro
A European Meeting Pointon belül egy hangulatos bisztró is csalogatja majd a finom falatok kedvelőit. A Szigetlátogatók nemcsak az információéhségüket csillapíthatják, de a Trió országainak kulináris étel-és italkülönlegességeivel is találkozhatnak.

Az esti órákban neves európai DJ-k keverik majd a multikulturális ritmusokat hajnalig.

Hirdetés