6. BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál
 2010

Időpont: 
2010. augusztus 31. 0:00 - kedd - 2010. szeptember 5. 0:00 - vasárnap

Augusztus 31-én, kezdetét veszi Magyarország legnagyobb kizárólag rövidfilmeket felvonultató fesztiválja a 6. BuSho, melyre a 3 kategóriában (fikciós, animációs, kísérleti) idén is közel félezer nevezés érkezett mintegy 53 országból.Az előzsűri (Mag István, Gergely Zoltán, Rimóczi László, Patrovits Tamás) 85 filmet juttatott a versenyprogramba, amelyeket 15 versenyblokkba rendezve kétszer is levetítenek a fesztivál alatt. A versenyprogramban 15 magyar film is van, és olyan ismert filmek szállnak ringbe a nemzetközi mezőnyben, mint Kenyeres Bálint A repülés története, Alexei Alexeev Log Jam-je, vagy Géczy Dávid Stricik című filje, ami a filmszemlén nagyon megosztotta a közönséget. Természetesen a nagy számok törvénye alapján ezúttal sem kerülhetett minden film a versenybe, ezért ezeket az információs panoráma szekcióban vetítik, míg az összes versenybe nem került magyar rövidfilmet a Pannonhalom blokkokban gyűjtötték össze.A kísérőprogramok közül kiemelkedik a közelmúltban elhunyt két legenda Bacsó Péter és Kállai Ferenc tiszteletére szervezett retrospektív vetítéssorozat, melyen filmkópiákról élvezhetjük újra a klasszikusokat, ráadásul angol feliratozással, hogy a külföldiek is értsék.A fesztivál központi helyszíne ezúttal is a Vörösmarty mozi, de a szervezők nagy örömére újra lehetőség nyílik esti koncertek megrendezésére, melynek a Szabad az Á! ad otthont. Ugyanitt a Mikszáth téren, Silent Cinemát szerveznek esténként, melynek lényege, hogy némán vetítenek rövidfilm válogatásokat, akit pedig érdekel, az fülhallgatót kap és elmerülhet a filmek világában.Az eddigi évekhez hasonlóan idén is lesznek válogatások a külföldi rövidfilmfesztiválok legjobbjaiból (Brest, Brno16, CologneOFF, Shqip, Nachalo), különböző filmes workshopok vetítései (életREklám, GomBuSho, Polifilm), valamint a Kodak Diákverseny és az első alkalommal megrendezett BuSho Vivaz spotverseny alkotásai is színesítik majd a programot.

A megnyitót augusztus 31-én, 19:00 órától tartják a Vörösmarty moziban. Ugyanitt sor kerül az első BuSho spotverseny díjátadójára is. A BuSho reklámspotjait egy, a szervezők által biztosított HD telefonnal kellet elkészíteni, és augusztus 1-ig lehetett beküldeni a jelentkezőknek. A 24 elkészült filmből a zsűri 3 filmet díjazott, melyet le is vetítenek a megnyitón. A negyedik díjat a Busho spotjai közül a közönség választhatja ki úgy, hogy a youtube-on , vagy a busho.blog.hu oldalon szavaznak kedvenceikre szeptember 3-ig.

A BuSho versenyprogram díjkiosztójára szeptember 4-én este 19:00-kor kerül majd sor a Vörösmarty mozi nagytermében, ahol a zsűritagok átadják a 6. Budapest Short Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál számtalan díját.

Hirdetés