Hamarosan kezdődik a PánBalkán Art Piknik

Időpont: 
2010. augusztus 30. 0:00 - hétfő - 2010. szeptember 5. 0:00 - vasárnap

2010. augusztus 30. - szeptember 5. között Pécs városa ad otthont a PánBalkán Art Piknik sokszínű, változatos rendezvénysorozatának. A fesztivál – a Balkán kultúrája felé való nyitottság, a Határtalan város című pályázat „Egy mindenkit visz” elve miatt – tökéletesen illeszkedik a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program szellemiségéhez.

A fesztivál keretében megvalósul az Angliából útjára induló „Play me, I’m yours!” utcazongora-projekt, melynek keretében Pécs legkülönbözőbb közterein zongorákat helyezünk el, melyeket előzőleg hazai és a balkáni országokból érkező képzőművészek installálnak. Az interaktív kiállítás egy hete alatt bárki szabadon játszhat a hangszer-alkotásokon önmaga és mások örömére.

„Padok és Városok Sétánya” címmel állandó szabadtéri tárlat is nyílik az Északi Várfalsétányon. A pad-szobor park alkotói az Európa Kulturális Fővárosa címre második körben pályázó hat város művészei közül kerülnek ki. A város szívében Szabadtéri Grafikai Kiállítás nyílik a Baranyai Alkotótelepek pályázatának nyertes alkotásaiból, az Északi és a Nyugati Várfalsétány gyönyörű organikus tereit pedig ifjú képző- és építészművészek Land-art Parkká változtatják a fesztivál idejére.

Emellett egy héten át nap mint nap a balkáni térségből érkező zenészek töltik meg a várost muzsikával. Vendégünk lesz többek között a világhírű román hegedűművész, Alexander Balanescu, aki nem csupán szólóban muzsikál majd: intenzív munkába kezd a pécsi Singas Project zenekarral, s az ő közös, igazi „PánBalkán” koncertjük ősbemutatója lesz a Piknik egyik csemegéje szeptember 2-án a Kultúrkertben. De érkezik még hozzánk a cigány népzenét a rezesbanda-hagyománnyal ötvöző román Fanfare Transilvania, a maribori ifjú szaxofon-titán, Jan Kus és bandája, a macedón zenei kultúra emblematikus alakja, a „cigányok királynője” Esma Redzepova, és itt lesznek Lajkó Félix és barátai, hogy egy fergeteges citera-party koncertet adjanak a Barbakán Várárokban. A fesztivált végül a török származású énekesnő, Fatima Spar & Freedom Fries laza dzsesszbe oltott világzenéje, charlestonnal kevert klezmer-muzsikája zárja. Emellett minden éjjel nyitva áll majd a PánBalkán CoolTour Klub, ahol a legkülönbözőbb zenekari formációk akusztikus koncertjei, különböző zenei világokból érkező muzsikosok jam session-jei és privát dj mutatványok várják a vájtfülű közönséget.

A Piknik hétvégéjén igazi PánBalkán családi matiné várja kicsiket és nagyokat: Székelyföldről Csernik Szende Lábitaszínháza, a Vajdaságból pedig a Szabadkai Gyermekszínház érkezik, Góbi Rita Társulata egy mesebalettel kedveskedik az apró művészetkedvelőknek, illetve a fesztiválon lesz Rozs Tamás és az Arco Trió gyermeklemezének bemutatója a „Lélek gyökerei” címmel.

Hirdetés