Ha Vasas, akkor Kultúrszüret!

Időpont: 
2010. szeptember 10. 0:00 - péntek - 2010. szeptember 12. 0:00 - vasárnap

Kultúrszüret lesz a Határtalan város peremén, Pécs-Vasason szeptember 10-12. között a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program keretében. A rendezvénysor célja, hogy az érdeklődők betekintést kaphassanak a falusi hagyományokba és az őrzött értékek ápolásába.

A Vasasért Egyesület, a Tegyünk Egymásért Egyesület, a Somogyi Betyárok Lovasegyesület, a Vasasi Kulturális és Hagyományőrző Egyesület, továbbá a Vasasi Szent Borbála Egyesület szervezésében a Berze Nagy János Művelődési Házban, a Pécs-Vasas Stadionban és a somogyi Lukács Lovaspályán lesznek színes programok. Az eseménysor Pécs "Távol-Keleti" városrészének rendkívüli - de nem előzménynélküli – összefogásaként valósulhat meg, hiszen itt valamennyi településrész bevonásával színes, sokrétű, kulturális értékekben gazdag táptalajra lelt a kezdeményezés. A programok elsődleges célja, hogy a város egyik legkülső részére érkezők betekintést kaphassanak e városhoz tartozó, ám jellemzően falusi településrész hagyományaiba, az átmentett kulturális értékek megőrzésébe, ápolásába.

Az események nyitányaként, szeptember tizenegyedikén, szombaton 17 órától várják az edzettebbeket, hiszen fesztiválnyitó futóversenyt rendeznek a somogyi iskolától a vasasi Berze Nagy János Művelődési Házig. Jelentkezni a helyszínen is lehet majd.

Az ünnepélyes megnyitó este hatkor lesz, majd röviddel ezt követően irodalmi estet adnak helyi költők műveinek bemutatásával. Lehetőség lesz a versek azonnali értékelésére is, így a legjobb alkotások között rangsor is kialakul majd. Este fél nyolctól fúvóskoncertet hallgathatnak meg az egybegyűltek.

A programsor nagy napja a szombat lesz, hiszen ekkor délelőtt tíz órától a vasasi Parcsin utcai stadionban lecsófőző versenyt rendeznek. Nevezni a helyszínen lehet reggel kilenctől. A kulináris élmények után délben szüreti felvonulást tartanak, majd délután háromtól indul a táncműsorral, kirakodóvásárral, solymászbemutatóval színesített ünnepi kavalkád. Az eseményen borászok kínálják nedűiket, és rendőr- és tűzoltó bemutatók is lesznek. Közben a kicsiket bábszínházzal népdalkörrel, állatsimogatóval, helyi óvódások műsorával szórakoztatják, míg a nagyobbaknak este kilenctől az ünnep megkoronázásaként szüreti bált rendeznek.

Az este fáradalmait kipihenve vasárnap tíz órától fogathajtó versenyen mérettethetik meg magukat az állathoz értők, a futamok szünetében pedig lovas- és íjász bemutatókat tartanak. Aki csendesebb vasárnapra vágyik, szintén tíz órától rövid túrára indulhat a helyiek által csak gödörnek nevezett külszíni fejtéshez. A fesztivál zárása előtt még harcművészeti bemutatóra is jut idő, hiszen délután egy órától a somogyi Hachi O Kai ’Ju Jitsu’ klub kiválóságai adnak számot tudásuk legjavából.

Hirdetés