Dimenzióugrások Borlai Gergővel

Jegyár: 
1700, 2900, 3700 Ft
Időpont: 
2010. szeptember 27. 19:30 - hétfő

Szeptember 27-én Borlai Gergő Divided Concertjével indul a Hétfő esti jazz-sorozat a Müpában. A fiatal dobost kirobbanó energiájú, szinte követhetetlen sebességű, mégis sebészi pontosságú játéka hazánk egyik legkiemelkedőbb előadóművészévé avatja. Meghívására a jazz egészen távoli világait képviselő művészek mondtak igent, mint például Dresch Mihály, Tátrai Tibor, vagy a vietnámi származású Nguyên Lê, és a basszusgitár-virtuóz Hadrien Feraud.

Borlai Gergő az utóbbi években korántsem elégedett meg azzal, hogy képességeit a már megszokott keretek között kamatoztassa, műfajokat és stílusokat áthágva folyamatosan kísérletezett ütőhangszere lehetőségeivel. A Hétfő esti jazz nyitóprodukciójával, a Divided Concerttel is új vizekre hajózik. A kortárs zenei életet követők számára nem lesz meglepő, hogy a közreműködők között ezúttal táncművészt is találni, hiszen Borlai Gergő Ladányi Andreával közös BL elnevezésű performansza sokak érdeklődését felkeltette az elmúlt évek során. A dobos új albumáról, az MMM-ről is válogat majd a koncerten, a tervek szerint pedig a vendégek szerzeményei is testreszabott hangszerelésben szólalnak meg.

2010. szeptember 19. 20:14 - Borlai Gergő ©Borlai Gergő

A koncerten Borlai Gergő a hazai jazz- és rock-zene két, évtizedek óta meghatározó művészével, Dresch Mihállyal és Tátrai Tiborral is együtt muzsikál majd. Az est egyik izgalmas pillanata lesz a francia Nguyên Lê fellépése, aki filozofikus játékát különböző népzenei elemekkel egészíti ki, például vietnámi szüleinek hazájából származó motívumokkal. Az autodidakta zenész elmélyültségét és széles látókörét jól érzékelteti, hogy képzőművészetből és filozófiából szerzett diplomát. Szintén elismert és különleges tudású vendég az egzotikus dobok brit mestere, Pete Lockett. A zenészt szerteágazó képességei mellett az tette igazán híressé, hogy a Föld távoli szegleteiből gyűjtött ütőhangszereinek új szerepet talált a kortárs könnyűzene világában.

A fiatalabb generációt képviseli Oláh Tzumo Áprád zongorista, aki még csak harminc éves, de elmondhatja magáról, hogy Herbie Hancock iskolájában tanulta a mesterséget. A koncert másik fiatal vendége, a 26 éves Hadrien Feraud basszusgitáros számára máig a Weather Report, és annak legendás gitárosa, Jaco Pastorius stílusa jelenti a legfontosabb inspirációt. Oláh Tzumo Árpádhoz hasonlóan illusztris ismeretségekkel büszkélkedhet, hiszen együtt játszott Chic Koreával és John McLaughlinnal is, aki így nyilatkozott a fiatal francia képességeiről: „számomra ő az új Jaco.”

A közönség tehát biztos lehet abban, hogy Borlai Gergő vezetésével valóban a jazz különálló dimenzió olvadnak még sohasem hallott egésszé.

Hirdetés