Design Hét 2010

Időpont: 
2010. október 1. 0:00 - péntek - 2010. október 10. 0:00 - vasárnap

A Magyar Szabadalmi Hivatal támogatásával és a Magyar Formatervezési Tanács védnökségével a Design Terminál idén hetedik alkalommal rendezi meg a Design Hét Budapest című eseménysorozatot.

A főváros egész területén zajló fesztivál október 1. és 10. között 190 partner együttműködésében közel 120 eseménnyel várja az érdeklődőket. A 2010. évi programok a design társadalmi és gazdasági hasznosságára, valamint problémamegoldó szerepére hívják fel a figyelmet.
A Design Hét aktuális szlogenje: Design – élj vele!

Hagyományosan a Design Hét Budapest részét képezi a Magyar Formatervezési Díj és a Design Management Díj ünnepélyes átadása. A 2010. évi pályázat anyagának és nyerteseinek seregszemléjére idén a Néprajzi Múzeumban kerül sor.

A vezető programok közé tartoznak a Design Terminál saját projektjei. A fesztiválnyitó kiállítás – a Design az élhető jövőért – bemutatja a formatervezés szerepét a környezettudatos gondolkodásban, nemzetközi áttekintést kínál a felelős szemlélet jegyében készülő használati tárgyak és épületek sokaságából. A Design börze című kamaratárlat keretében olyan professzionális tervezők és diákok asztalfiókban maradt, mégis izgalmas és termékképes ötleteinek prototípusai kerülnek a nagyközönség elé, amelyek még gyártóra várnak, de magukban hordozzák a piaci siker lehetőségét. A Stylist névjegyek címet viselő tárlaton a stylist szakma tíz képviselője mini installációk, enteriőrök formájában fogalmazza meg vízióját a design és a divat világáról. A tavalyi év sikereinek köszönhetően folytatódik a Nyitott Stúdiók program. Ebben az évben 14 designerműhely kapui nyílnak meg az érdeklődők előtt. Lesz kedvezményes vásárlási akció is – 72 üzlet és bemutatóterem kínálja termékeit a fesztivál 10 napja alatt 20%-os kedvezménnyel.

Természetesen nem maradhat el a sztárdesigner látogatása sem. A Design Terminal Nonporfit Kft. és a Roomba Home Culture közös vendégeként a kortárs design egyik legizgalmasabb figurája, az olasz származású Paola Navone érkezik Budapestre. Megújulnak a gyerekeknek szóló kreatív workshopok, s az idei szlogennek megfelelő tematikával várják a 10-14 éves korosztályt. A nagy érdeklődésre való tekintettel a szervezők felelevenítik a Design Túra programot, s hétvégenként a ’30-as évek belsőépítészeti remekeit, az Operaház kulisszatitkait, valamint a MAFILM fóti filmgyárának varázslatos díszletvilágát fedezhetik fel a jelentkezők szakavatott vezetők segítségével.

Különleges időutazásra hív az IKEA: hazai jelenlétének 20. születésnapja alkalmából nagyszabású kiállítással idézi fel a eltelt évtizedeket. Hasonlóan látványos programmal készül a Mercedes-Benz az Iparművészeti Múzeumban, amelynek során feltárul majd az autótervezés izgalmas világa és a márka új designfilozófiája is.

A részletes programot ebben az évben is egy harmincezer példányban megjelenő kétnyelvű programfüzet formájában juttatjuk el közönségünkhöz. Érdemes lesz folyamatosan követni a www.designhet.hu honlapot és a fesztivál Facebook oldalát, ahol aktuális anyagok, színes hírek és minivideók gazdagítják az online formában elérhető tartalmat. A tavalyi évhez hasonlóan ismét van köztéri kampányunk: az Erzsébet hídon és az Erzsébet téren zászlók, a város 125 kiemelt pontján pedig Citylight poszterek erősítik a Design Hét Budapest jelenlétét.

További programok: