2018. szeptember 25. - kedd

Csík Zenekar, Palatkai Banda (R)

Kinyomtatom...
Helyszín: 
A38 Hajó
Jegyár: 
2600 Ft, 2200 Ft (elővételben)
Időpont: 
2010. október 21. 20:00
Csík zenekar, együttes

Ha máshonnan nem, legalább a kétezres évek közepe, a népszerű Kispál és a Borz-sláger, a Csillag vagy fecske feldolgozása óta a Csík Zenekar a poprajongók között is ismert, bár az együttes a kilencvenes évek eleje óta létezik, és kultikus tiszteletett vívott ki magának a népzenekedvelők táborában.

A Csík Zenekar Magyarország „legkorszerűbb” hagyományos folkegyüttese, nagyvonalú muzikalitás, hagyománytisztelet jellemzi, ugyanakkor – mint azt az elmúlt években számtalanszor láthattuk-hallhattuk – nem ijed meg egy kis „crossovertől” sem.

A Csík Zenekar és a Palatkai Banda koncertje egyúttal folytatása egy nagylélegzetű koncertsorozatnak. A Polyphony néven futó sorozat Magyarország EU-elnökségét harangozza be és népszerűsíti. A sorozat egyes alkalmain egy-egy magyar és külföldi előadó lép fel – a külföldiek az Európai Unió országait képviselik, ez alkalommal tehát a Palatkai Banda révén Románia lesz a vendég. A koncertekről az A38 Hajó televíziós felvételeket készít, melyek hamarosan a televízió képernyőjére kerülnek.

Mai világunk zenei élete rendkívül sokszínű, nemcsak a műfajok, stílusok, hanem az előadók sokaságát tekintve is. Ennek a színkavalkádnak egyik igazán érdekes és izgalmas színfoltja, Magyarországon immár 22 éve működő Csík Zenekar, amely elsősorban a magyar népzene hiteles tolmácsolója.
Ezeket az éveket elsősorban a népzene megismerésére, tanulására, majd később továbbadására szánták koncerteken, táncházakon Magyarországon és külföldön egyaránt. Az utóbbi néhány évben olyan zenei utat választottak, amely lehetőséget ad arra, hogy minél több embernek adjon a népzene váratlan, de kellemes élményt. Ezt a népzene és a könnyű műfajok eddig soha nem alkalmazott, igazán érdekes és sikeres ötvözésével bátran mondhatjuk, hogy egy új műfaj megteremtésével hozta létre.
Ezelőtt a rockzene erősítette magát a népzenével, a Csík Zenekar muzsikájában a népzene kebelezi be a rockzenét, megtartva a népzene autentikus értékeit, az emberi gondolatok, érzések szép gyümölcseit, és látva a mai változó világunkat mozgató pop és rockzene sok embert megérintő sodró erejét.
A Csík Zenekar munkássága azonban nemcsak ilyen szempontból érdekes, hiszen éppúgy fontos számára a könnyű műfajon túl a klasszikus zene világa is.
A magyar zeneszerzőink közül Kodály Zoltán életművét tisztelve megalkotta Örökségünk című műsorát, melyben szimfonikus zenekarral, kórussal és táncosokkal mutatja be, egymással párhuzamba állítva, azokat a zene és kórusműveket, a magyar nép életében született táncokat, dallamforrásokat, amelyek Kodály Zoltánt is alkotásra késztették és amire büszkék lehetünk szerte a világon.
Az idők során a Csík Zenekar számtalan elismerésben részesült, 2007-ben a Fonogram Világzenei kategóriájának győztese lett, 2009-ben Magyar Örökség-díjban részesült, a zenekarvezető Csík János pedig idén megkapta a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjét.

Elő-, de inkább társzenekarként Erdély egyik legpatinásabb hagyományőrző zenekara, a Palatkai Banda lép fel. Az együttes Észak-Mezőség falvaiban, illetve a Mezőség zenei központjában, Magyaralatkán és környékén szolgáltat muzsikát magyaroknak, románoknak és cigányoknak. A családi kötelékekből kikristályosodó, hagyományos felállásban (2 hegedű, 2 brácsa, 1 bőgő) muzsikáló zenekar tagjai tudásukat apáról fiúra hagyományozzák, illetve rokonoktól tanulják. A Palatkai Banda rendszeres fellépője a magyarországi táncházaknak, gyakorlatilag minden magyarországi táncházban muzsikált már, leggyakrabban a Fonó Budai Zeneházban lép fel, emellett több nyugat-európai koncertturnén vett már részt Ausztriától, Németországon és Hollandián át Belgiumig vagy Franciaországig.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

plakát

2018. szeptember 27. (csütörtök), 19.30, Papp László Budapest Sportaréna.

Ed Sheeran

Lehullt a lepel: immár nem titok, hogy a popvilág talán legaktuálisabb sztárja, Ed Sheeran elfogadta a Sziget meghívását, ezzel megvan a 2019-es fesztivál első napjának headlinere.