Csík Zenekar, Palatkai Banda (R)

Helyszín: 
Jegyár: 
2600 Ft, 2200 Ft (elővételben)
Időpont: 
2010. október 21. 20:00 - csütörtök

Ha máshonnan nem, legalább a kétezres évek közepe, a népszerű Kispál és a Borz-sláger, a Csillag vagy fecske feldolgozása óta a Csík Zenekar a poprajongók között is ismert, bár az együttes a kilencvenes évek eleje óta létezik, és kultikus tiszteletett vívott ki magának a népzenekedvelők táborában.

A Csík Zenekar Magyarország „legkorszerűbb” hagyományos folkegyüttese, nagyvonalú muzikalitás, hagyománytisztelet jellemzi, ugyanakkor – mint azt az elmúlt években számtalanszor láthattuk-hallhattuk – nem ijed meg egy kis „crossovertől” sem.

A Csík Zenekar és a Palatkai Banda koncertje egyúttal folytatása egy nagylélegzetű koncertsorozatnak. A Polyphony néven futó sorozat Magyarország EU-elnökségét harangozza be és népszerűsíti. A sorozat egyes alkalmain egy-egy magyar és külföldi előadó lép fel – a külföldiek az Európai Unió országait képviselik, ez alkalommal tehát a Palatkai Banda révén Románia lesz a vendég. A koncertekről az A38 Hajó televíziós felvételeket készít, melyek hamarosan a televízió képernyőjére kerülnek.

Mai világunk zenei élete rendkívül sokszínű, nemcsak a műfajok, stílusok, hanem az előadók sokaságát tekintve is. Ennek a színkavalkádnak egyik igazán érdekes és izgalmas színfoltja, Magyarországon immár 22 éve működő Csík Zenekar, amely elsősorban a magyar népzene hiteles tolmácsolója.
Ezeket az éveket elsősorban a népzene megismerésére, tanulására, majd később továbbadására szánták koncerteken, táncházakon Magyarországon és külföldön egyaránt. Az utóbbi néhány évben olyan zenei utat választottak, amely lehetőséget ad arra, hogy minél több embernek adjon a népzene váratlan, de kellemes élményt. Ezt a népzene és a könnyű műfajok eddig soha nem alkalmazott, igazán érdekes és sikeres ötvözésével bátran mondhatjuk, hogy egy új műfaj megteremtésével hozta létre.
Ezelőtt a rockzene erősítette magát a népzenével, a Csík Zenekar muzsikájában a népzene kebelezi be a rockzenét, megtartva a népzene autentikus értékeit, az emberi gondolatok, érzések szép gyümölcseit, és látva a mai változó világunkat mozgató pop és rockzene sok embert megérintő sodró erejét.
A Csík Zenekar munkássága azonban nemcsak ilyen szempontból érdekes, hiszen éppúgy fontos számára a könnyű műfajon túl a klasszikus zene világa is.
A magyar zeneszerzőink közül Kodály Zoltán életművét tisztelve megalkotta Örökségünk című műsorát, melyben szimfonikus zenekarral, kórussal és táncosokkal mutatja be, egymással párhuzamba állítva, azokat a zene és kórusműveket, a magyar nép életében született táncokat, dallamforrásokat, amelyek Kodály Zoltánt is alkotásra késztették és amire büszkék lehetünk szerte a világon.
Az idők során a Csík Zenekar számtalan elismerésben részesült, 2007-ben a Fonogram Világzenei kategóriájának győztese lett, 2009-ben Magyar Örökség-díjban részesült, a zenekarvezető Csík János pedig idén megkapta a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjét.

Elő-, de inkább társzenekarként Erdély egyik legpatinásabb hagyományőrző zenekara, a Palatkai Banda lép fel. Az együttes Észak-Mezőség falvaiban, illetve a Mezőség zenei központjában, Magyaralatkán és környékén szolgáltat muzsikát magyaroknak, románoknak és cigányoknak. A családi kötelékekből kikristályosodó, hagyományos felállásban (2 hegedű, 2 brácsa, 1 bőgő) muzsikáló zenekar tagjai tudásukat apáról fiúra hagyományozzák, illetve rokonoktól tanulják. A Palatkai Banda rendszeres fellépője a magyarországi táncházaknak, gyakorlatilag minden magyarországi táncházban muzsikált már, leggyakrabban a Fonó Budai Zeneházban lép fel, emellett több nyugat-európai koncertturnén vett már részt Ausztriától, Németországon és Hollandián át Belgiumig vagy Franciaországig.

Hirdetés