2018. június 23. - szombat

„Álmok köntöse” – Magyar írók Bécs-élménye 1873-1936

Kinyomtatom...
Időpont: 
2010. október 18 - 2011. február 10

A Petőfi Irodalmi Múzeum nagy sikerű Írók poggyásszal című sorozatának következő kiállítása Bécsbe kalauzolja a látogatót.

A tárlatban re-konstruált, virtuális város-tereink a valóságban nem, illetve nem pont így léteztek; a magyar írók, művészek, zenészek, színészek élményeinek kaleidoszkóp-szerű bemutatása nyomán jelennek meg ebben a formában. Nemhiába írja Krúdy Gyula, hogy „a pesti belvárost megtaláltuk Bécsben”. A színházak, a kabarék, a kávéházak forgatagában időleges vagy tartós otthonra leltek olyan alkotó művészek, mint Molnár Ferenc, Balázs Béla, Márai Sándor, Kassák Lajos, Hatvany Lajos, Lesznai Anna vagy Darvas Lili. Az irodalom, a mozgókép, a zene, a képző-, vagy a táncművészet egymást inspirálva alakította ki azt a kulturális közeget, amely oly vonzóvá tette magyar látogatói számára is a századfordulós várost. A kiállításban megjelenő szövegek, képek, installációk a két kultúra közötti kapcsolódási pontok sokféleségét példázzák, felvillantva azt is, hogy az újat hozó osztrák szerzők művei a magyar irodalomban is mily gyorsan váltak népszerűvé. A középpontban az a szellemi közeg áll, amely nemcsak a századelő irodalmi szerveződéseire volt hatással, hanem egy sajátos életformát is teremtett. Gazdag irodalmi, képzőművészeti, színházi, zenei anyag varázsolja a látogató elé az álmok köntöse mögül átsejlő Bécset.

A tárlat 2011. február végétől a bécsi Theatermuseum-ban lesz látható, az Európai Unió Tanácsának magyar elnökségéhez kapcsolódó kulturális programsorozat részeként.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

plakát

A kiállítást június 21-én Mélyi József nyitotta meg a Centrális Galériában.

A kiállításon Párizsban

„Nem történik benne semmi, csak az, hogy egy ember megeszik egy halat” – mondta Szindbád-Krúdy írását átolvasva egy nyomdász.

plakát

Az Európai Fenntarthatósági Hét keretében 2018. június 1-jén.