2018. február 24. - szombat

„Álmok köntöse” – Magyar írók Bécs-élménye 1873-1936

Kinyomtatom...
Időpont: 
2010. október 18 - 2011. február 10

A Petőfi Irodalmi Múzeum nagy sikerű Írók poggyásszal című sorozatának következő kiállítása Bécsbe kalauzolja a látogatót.

A tárlatban re-konstruált, virtuális város-tereink a valóságban nem, illetve nem pont így léteztek; a magyar írók, művészek, zenészek, színészek élményeinek kaleidoszkóp-szerű bemutatása nyomán jelennek meg ebben a formában. Nemhiába írja Krúdy Gyula, hogy „a pesti belvárost megtaláltuk Bécsben”. A színházak, a kabarék, a kávéházak forgatagában időleges vagy tartós otthonra leltek olyan alkotó művészek, mint Molnár Ferenc, Balázs Béla, Márai Sándor, Kassák Lajos, Hatvany Lajos, Lesznai Anna vagy Darvas Lili. Az irodalom, a mozgókép, a zene, a képző-, vagy a táncművészet egymást inspirálva alakította ki azt a kulturális közeget, amely oly vonzóvá tette magyar látogatói számára is a századfordulós várost. A kiállításban megjelenő szövegek, képek, installációk a két kultúra közötti kapcsolódási pontok sokféleségét példázzák, felvillantva azt is, hogy az újat hozó osztrák szerzők művei a magyar irodalomban is mily gyorsan váltak népszerűvé. A középpontban az a szellemi közeg áll, amely nemcsak a századelő irodalmi szerveződéseire volt hatással, hanem egy sajátos életformát is teremtett. Gazdag irodalmi, képzőművészeti, színházi, zenei anyag varázsolja a látogató elé az álmok köntöse mögül átsejlő Bécset.

A tárlat 2011. február végétől a bécsi Theatermuseum-ban lesz látható, az Európai Unió Tanácsának magyar elnökségéhez kapcsolódó kulturális programsorozat részeként.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

plakát

2018. február 16. és március 18. között tekinthető meg.

Kohán György: Vásárhelyi utca

A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány és a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum közös kiállítása a Várkert Bazár, Testőrpalotában.

Berény Róbert: Weiner Leó arcképe, 1911

A végre közgyűjteménybe került remekművek minden látogató számára megtekinthetőek a Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállításán.