A Magyar Grafika Aranykora

Időpont: 
2010. október 30. 0:00 - szombat - 2010. december 31. 0:00 - péntek

Méltóképpen összegzi idei „GrafiKaland Pécsen” című kiállítás-sorozatát a Café Zacc Galéria: egy olyan nagyszabású kiállítással zárják a 2010-es évet, amely terveik szerint a magyar grafika világában nyújtana hasonlót, mint az ugyancsak a Pécs2010 EKF program keretében megrendezett és most véget ért nagysikerű Bauhaus-, illetve a hamarosan megnyíló Nyolcak-kiállítás.

Magyar Grafika Aranykora címmel 2010. október 30-án nyílik új kiállítás a Café Zacc Galériában (Pécs, Jókai tér 11.). A tárlaton a XX. század második felének nagy magyar grafikusai kapnak helyet. Köztük a pécsi kötődésű Gábor Jenő és Martyn Ferenc, továbbá Borsos Miklós, Gross Arnold, Kass János, Koffán Károly, Kondor Lajos, Reich Károly, Láng Rudolf, Pituk József, Rékassy Csaba, Réti Mátyás, Szász Endre, Würtz Ádám és még sokan mások.

2010. október 28. 21:13 - Magyar Grafika Aranykora ©Magyar Grafika Aranykora
Magyar Grafika Aranykora

„Több egyéb kiállítási tervünk is volt a GrafiKaland kiállítás-sorozatunk befejezésére. Így felvetődött „kismagyar szocreál” címmel, egy szűkebb időszak, az ’50-es, ’60-as évek propaganda célú grafikai műveiből összeállított tárlat lehetősége, illetve nagyszabású fotókiállítást is terveztünk. Ezek részben technikai, részben szervezési okokból nem valósulnak meg, továbbá a most nyíló összegző kiállítás szervesebben illeszkedik a GrafiKaland sorozatunk egészébe” – mondta a szervező, Dravecz Róbert, aki rengeteg időt és energiát befektetve szedte össze a tárlat anyagát több gyűjtőtől és különböző gyűjteményekből. „Jövőre is több izgalmas, nagy érdeklődésre számító kiállítást tervezünk, így a ’kismagyar szocreálhoz’ összegyűjtött anyagunkat jövő tavasszal szeretnénk bemutatni a közönségnek.”

A Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa projekt által is támogatott rendezvény több mint harminc művész közel kétszáz alkotását mutatja be. A tárlat előzményeihez tartozik, hogy a Café Zacc Kávézó mindig is felkarolta a régió tehetséges alkotóit, és bemutatkozási lehetőséget biztosított nekik.

Az idei évben, májusban indították grafikai kiállítás-sorozatukat, amelyben többek között Würtz Ádám, Hincz Gyula, Gross Arnold, Gácsi Mihály, Réti Mátyás, Szabó Vladimir, Rékassy Csaba munkásságát bemutató kiállítások kaptak helyet. Dravecz Róbert igazán nagy sikernek értékelte a GrafiKaland projekt eddigi rendezvényeit. A látogatók hiánypótlónak nevezték a sorozat kiállításait, ugyanis a valóban világszínvonalú magyar sokszorosított grafikai tárlatok az elmúlt 15-20 évben egyre ritkábbakká váltak az egyedi műveket felvonultató kiállítások mellett. Részben ezt a hiányt kívánta pótolni a Pécs2010 EKF program keretében a pécsi grafikai tárlat-sorozat.

A finálét jelentő Magyar Grafika Aranykora című csoportos kiállításban helyet kapott Gábor Jenőről a szervező kiemelte: egyfajta összekötője, hazai szellemi társa volt a külföldre távozott pécsi származású kubista és Bauhaus alkotóknak. Gábor Jenő mellett Martyn Ferenc pécsi kötődése tekinthető meghatározónak a felvonultatott művészek közül.

A tárlaton szereplő művészek, és művek beválogatása nyilván szubjektív. A szervezők is úgy ítélik meg, hogy több, ezen a kiállításon nem szereplő művész is szerepelhetne itt, de a bővítésnek elsősorban kiállító tér mérete szabott határt. Azonban azt már most tervezik, hogy ha az év végéig meghirdetett - most nyíló kiállításnak is helyet adó - ingatlant jövőre is biztosítja a város, akkor januárban ezt a kiállítást néhány hónapig meghosszabbítva, mintegy második felvonásként más, jelentős művészeket, és további műveket is bemutatnak majd a Magyar Grafika Aranykora keretében.

A Magyar Grafika Aranykora című csoportos kiállítás hétfő kivételével 12-17 óra között látogatható, hétvégén hosszabbított nyitva tartással.

Hirdetés