Joshua Redman & Brad Mehldau Duo

Jegyár: 
1800, 3300, 4900, 5900 Ft
Időpont: 
2010. november 25. 19:30 - csütörtök

Egy Grammy-díjra jelölt szaxofonos és több sikerfilm zenéjét szerző zongorista közös játékának eredményeként egy varázslatos jazzesten vehetnek részt a műfaj szerelmesei november 25-én a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

Joshua Redman és Brad Mehldau eddigi fellépéseiről egyhangúan állítják a kritikák, hogy a két muzsikus között vibráló kivételes összhang egyedi megoldásokat és lenyűgöző élményeket eredményez. Mostani koncertjük a Müpában közös turnéjuk utolsó állomása lesz, minden bizonnyal ez is emeli majd az est ünnepi hangulatát.

Annak ellenére, hogy édesapja a legendás Dewey Redman tenorszaxofonos, Joshua számára egyáltalán nem volt egyértelmű, hogy zenei pályára áll. Bár szabadidejében sok jazzt hallgatott és szülővárosa középiskolájának bandájában is játszott, saját bevallása szerint alig gyakorolt, tanulmányait is más vonalon folytatta: elvégezte a Harvard orvosi karát, majd miután felvételt nyert a Yale jogi karára, minden előzmény nélkül megnyerte a neves Thelenius Monk Institute jazzszaxofon-versenyét. Ez meg is hozta számára a lemezszerződését, albumain és fellépésein olyan ikonokkal zenélhetett együtt, mint Kevin Hays, Christian McBride, Marcus Miller vagy Stevie Wonder. Stílusában a jazz fő motívumára a groove és a soul jegyei is hatottak.
Mostani fellépőtársa főleg triókban zenél – bár szólóban is képes emlékezeteset alkotni –, de neve a filmzenék kedvelői előtt sem ismeretlen, hiszen szerzeményei felcsendültek például a Tágra zárt szemek vagy a Millió dolláros hotel című sikerekben is. Játékának egyik legfontosabb kelléke az improvizáció, melyet klasszikus és rockos elemekkel fűszerezve épít fel.
A két művész már a kilencvenes évek elején játszott együtt, akkor még jazzklubokban tűntek fel, majd miután ismét egymáshoz sodorták őket a jazz áramlatai, első közös albumuk, a Moodswing is napvilágot látott. Azóta mindkét zenész járja a maga útját, de továbbra is rendszeresen feltűnnek egymás partnereként. Ennek lesz következő állomása 2010. november 25-én a Művészetek Palotája.

Hirdetés