2017. december 17. - vasárnap

Szimbolizmus, dekadencia .... lassan bezár egy kiállítás

Kinyomtatom...
Időpont: 
2010. október 1 - 2011. január 9

Félicien Ropsnak (1833–1898), Baudelaire és Zichy Mihály barátjának, a belga szimbolizmus nagy alakjának, a „modern dekadencia grafikusának” mintegy száz művet felvonultató kiállítása 2011. január 9-ig, vasárnapig látható a Magyar Nemzeti Galériában.

Félicien Rops, a belga szimbolizmus különleges alakja Belgiumban született, Párizsban élt, választott hazája pedig Magyarország volt. Rops, Baudelaire barátja, szimbolista és dekadens írók illusztrátora, erotikus művek provokatív alkotója, aki Zichy Mihállyal is barátságot ápolt két ízben járt Magyarországon. Utazásai során készített úti jegyzeteit és illusztrációit „Magyar Ropszódiák” címmel szándékozta kiadni.

A Magyar Nemzeti Galéria kiállítása ennek a mélyen nonkonformista és provokatív művésznek a temperamentumát idézi meg. A mintegy száz művet bemutató grafikai kiállításon együtt láthatjuk Rops karikatúráit, a polgári társadalmat kritizáló grafikáit, a „sátánizmus” gondolatkörével foglalkozó rajzait, erotikus műveit és természetesen a magyar puszta képeit. A namuri Musée provincial Félicien Rops együttműködésével született kiállítás a múzeum grafikai anyagából és belga magángyűjtők kollekciójából válogat.

A kiállítás záróhetében az MNG Extra elnevezésű programsorozat keretén belül, 2011. január 7-én pénteken, 18 órától Földi Eszter,a kiállítás kurátora tart tárlatvezetést. Ezen a napon a kiállítás katalógusa kedvezményes áron vásárolható meg.

Saját értékelésem: Nincs Mások értékelései: 5 (1 vote)

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

plakát

A Young Generation Art Fair 100 művésze, több mint 500 műalkotással várja a Zsilip kortárs központba látogatókat.

Kondratska Olga

Kondratska Olga ukrán festőművész kiállítása nyílt az alkalomhoz illően őszi színekbe öltöztetett Hadik Kávéházban.

plakát

Magyar iparművészek szalonbemutatója.