XIII. Nemzetközi cinkefőző fesztivál és népi ételek bemutatója

Jegyár: 
300Ft
Időpont: 
2011. február 19. 9:30 - szombat

A gasztronómiai fesztivál főszereplője a cinke, ami nevével ellentétben egy lisztből és burgonyából készült hagyományos népi étel, nem pedig egy énekesmadár. Ahogyan ez több magyar étellel lenni szokott, mindenki másképp csinálja.

Ez adhat okot arra, hogy szinte minden éveben összegyűljenek az ország cinkefőző mesterei ( akik többnyire mezei, azaz városi , háziasszonyok) , hogy összemérjék vagy éppen csak megvillantsák tudásukat. A tavalyi fesztiválról mi is beszámoltunk, de ha minden igaz idén személyesn is tiszteletünket tehetjük a programokon.

Program
09.30 Libafogás

10.00 Ünnepélyes megnyitó
Köszöntőt mond: Sarkady Pál Szatmárcseke polgármestere és Dr. Tilki Attila Országgyűlési képviselő, a szatmári települések nevében.
A rendezvényt megnyitja: Dr. Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium Parlamenti Államtitkára.
A versenyző csapatok bemutatkoznak.

A verseny alatt lehet kóstolgatni különböző finomságokat. Szilvapálinkát, szilvalekvárt, aszalt szilvát. Lesz kirakodóvásár, népi mesterségek bemutatója. Gasztronómiai különlegességek, feledésbe merült ételek, vidéki ízek bemutatása, fotózása, receptismertetés.
Idővel megtekinthetjük, sőt inkább megkóstolhatjuk a versenyző települések specialitásait (minden csapat kötelezően főz „cinkét”, és egy tetszés szerinti menüt, amelyeket a zsűri értékel).

10.30 – 15.00 A fesztivál színpadán folyamatosan Kulturális műsor látható

  • A braziliai Cacapava do Sul település „OS CHIMANGOS” néptánc együttesének színpompás műsora
  • Székelyföld fergeteges népzenei bemutatása: Kászon testvértelepülés népi zenekara, néptánccsoportja
  • Kalotaszeg és Magyarvalkó népi kultúrájának bemutatása
  • Nagymajtényi néptánc csoport műsora
  • Moldvai csángók népzenei bemutatója
  • Ausztriai hagyományőrző néptáncosok előadása
  • Kárpátaljai művészeti csoportok műsora, zenél a Beregszászi DIXILAND Együttes
  • Szatmári települések hagyományőrző csoportjainak bemutatkozása

2011. február 19. 16:33 - Tészta 1kiló lisztből 4 tojásból és tejfölből. Kinyújtva és vékonyan túróval vagy szilvalekvárral megkenve. Derelyeszaggatóval nagy négyzetekre vágva és olajban kisütve. Nálunk ez vitte el a pálmát. ©60 Strudli túróval és lekvárral töltve
Más népi ételek is vannak a fesztiválon

12.30 Zsűrizés

  • A zsűri elnöke Lakatosné Sira Magdolna Országgyűlési képviselő, aki előadást tart „Szatmári értékrendek a Hungarikum tükrében” címmel.
  • A versenyző csapatok – sorszámuknak megfelelően – folyamatosan tálalják fel a cinkét és a szabadon választott menüt.

12.30 Az elkészült ételek kóstolása
Kizárólag a pénztárban vásárolt kóstolójegyek ellenében!

Vendégeink különböző finomságokat ízlelhetnek meg: pl: cinke, málékásás töltött káposzta, pezsgős pogácsa, lapcsánka, túrós pászka, kötött-tészta leves, szilvás étel, szilvalekváros porlós, palacsinta, kemencés lángos, kihúzott rétes, kalács.

15.00 Ünnepélyes eredményhirdetés és díjkiosztás
A rendezvényt bezárja: Seszták Oszkár, a Szabocs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés Elnöke

16.00 Zárókoncert (meglepetés sztárvendéggel)

20.00 „PULISZKA BÁL” a Kölcsey Ferenc Művelődési Házban – élő zenével, nyitótánc, tombola, „Puliszka Bál Szépe” választás
A rendezvény a Magyar Turizmus Zrt. Észak-alföldi Regionális Marketing Igazgatósága által adományozott „Észak-alföldi Régió Ajánlásával” címet viseli.

 

Helyszín: Szatmárcseke, Kölcsey Ferenc Általános Iskola és a mellette található sportpálya, 4945 Szatmárcseke, Kölcsey u. 11.

Érdeklődni lehet:
Telefon: +3670 / 377-8570, +3620 / 468-7882, Fax: +3670 / 905-1165
E-mail: szatmarcseke@szatmarcseke.hu, szatmarcseke@gmail.com
Web: www.szatmarcseke.hu

Beszámolónkat és fotósorozatunkat itt láthatja!