2018. november 20. - kedd

Farsang Farka Népművészeti Fesztivál 2011

Kinyomtatom...
Időpont: 
2011. február 26 - 2011. február 27

2011. február 26-27-én reggeltől estig népzenei ritmusoktól, közel 800 néptáncos ujjongásától, farsangi maskarásoktól és más népművészek előadásaitól lesz hangos a Pesti Broadwayként emlegetett Nagymező utca, a Budapesti Operettszínház és a Thália Színház épületében és a kettő között, a farsangi hagyományokra építve.

Farsang Farka Népművészeti FesztiválFarsang Farka Népművészeti Fesztivál

Az egyik legkülönlegesebb hagyományunk, a farsang Vízkereszttől a húsvéti böjtig tart, és tulajdonképpen nem más, mint egy nagy télbúcsúztató ünnepségsorozat. Csúcspontja az utolsó három nap, Farsangvasárnap, Farsanghétfő, Húshagyó Kedd, melyek arra hivatottak, hogy méltóan lezárják az ünnepet és köszöntsék a lassan bekövetkező és várva-várt tavaszt. Mindegyik naphoz más-más néphagyomány kötődik, melyek többségének gasztronómiai vonatkozása is, ezekre a hagyományokra épül a most első ízben megrendezésre kerülő Farsang Farka elnevezésű népművészeti fesztivál is.

A Martin György Néptáncszövetség és az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület a mintegy 50 éves múltra visszatekintő Néptáncantológiák hagyományának új színnel való gazdagítására határozta el ennek a fesztiválnak a megszervezését. A műsorokban, amelyeket a Budapesti Operettszínházban és a Thália Színházban rendeznek meg, az ország és a határon túli magyarság legkiválóbb felnőtt, ifjúsági és gyermek néptáncegyüttesei lépnek majd fel. A nap folyamán pedig minden résztvevő táncegyüttes a Pesti Broadway-n is ízelítőt ad tudásából és művészetéből egy téli népszokás, vagy látványos tánc egy-egy kiválasztott koreográfiájának bemutatásával. Ily módon a fesztivál résztvevői népzenével és tánccal töltik fel majd a budapesti utca általában csöndes hétvégi napjait. Lesz itt Kun Verbunk, Doroszlói táncok, Rákos menti karikázó, csárdás és verbunk, valamint Moldvai csángó táncok, Kazári táncok és minden létező és fellelhető Kárpát-medencei talpalávaló. Az egész hétvégén tartó rendezvény sorozat a sok tánc és zene mellett kiegészül az elengedhetetlen népművészeti kirakodóvásárral, és népi gasztronómiai kínálattal. Jó helyen jár az a látogató is, aki kíváncsi arra, pontosan mi az, és hogyan zajlik a mohai tikverőzés, a kalotaszegi mustármagozás és a nagyiváni rabvágás.

Bürkös, Csalóka, Dűvő, Galiba, Gázsa, Hirös, Szalonna és Bandája, Szeredás, Tisza, a szarvasi fúvószenekar sok más társaikkal együtt fokozzák majd a hangulatot a hétvége folyamán.

Űzzük el együtt a télbe visszahúzó gonosz szellemeket nagy mulatsággal, tánccal és énekléssel!

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

fotó Nagy János

Ripoff Raskolnikov zenéje és világa sem illeszthető be a megszokott keretek közé.

plakát

2018. november 28-tól öt napon keresztül a budapesti mozivásznakon rendeznek villámcsődületet az elmúlt év legizgalmasabb animációs sztárjai.

fotó: Kleb Attila

A Liszt és Prima-díjas zongoraművész belgiumi, kolumbiai és kanadai hangversenyei után a Fondation Cziffra által rendezett SenLiszt Fesztivál díszvendége és az eseménysorozat zenei versenyének zsűritagja.