2018. február 21. - szerda

Magyar Karma

Kinyomtatom...
Időpont: 
2011. március 17 - 2011. április 15

Kiállítás nyílik Pócs Péter, Orosz István és Ducki Krzysztof 1988 és 2009 között készült politikai, társadalmi és kulturális témájú plakátjaiból a Bakelit Multi Art Centerben.

A történelmi vonal
Ezek a műalkotások többet mondanak el Magyarország legutóbbi 20 évéről, mint bármelyik történelmi tanulmány: görbe tükröt tartanak elénk – szembesítenek saját múltunkkal. Megkérdőjelezték a diktatúra létjogosultságát és állást foglaltak az egyén szabadsághoz és méltósághoz való joga mellett.

Bár a plakátok 1988 és 2009 között készültek, többségükre mégis úgy emlékszünk, mint a rendszerváltás dokumentumaira, gondoljunk csak például Orosz István Tovarisi konyec! című munkájára, amely a rendszerváltás egyik emblematikus darabja mind a mai napig. A három képzőművész több plakátot is készített az 1956-os forradalom 50. évfordulójára is.

A művészeti vonal
A most kiállított félszáz plakát korábban soha nem szerepelt közös tárlaton, ezért különösen hálásak lehetünk a dán ötletgazdáknak ezért a kezdeményezésért. A magyar plakátművészet három legjelentősebb, világhírű képviselőjének alkotásait gyűjtötték csokorba és mutatják be a dán után a magyar közönségnek.

A dán vonal
A kiállítás ötletgazdája Heine Sveistrup Jensen Jütland és Fyn tiszteletbeli magyar főkonzulja, a magyar plakátművészet elkötelezett híve, a Skandináv Ház Alapítvány kuratóriumi tagja. A kiállítás 2009. október 23-án, a Magyar Köztársaság 1989-es kikiáltásának huszadik évfordulóján nyílt meg Dániában.
A kiállítás rendezője a Közép-dániai Régió.
A kiállított plakátok a Dán Plakátmúzeum tulajdonát képezik, így a gyűjtemény hazai megtekintésére utoljára a budapesti kiállításon nyílik lehetősége az érdeklődőknek.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

plakát

2018. február 16. és március 18. között tekinthető meg.

Kohán György: Vásárhelyi utca

A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány és a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum közös kiállítása a Várkert Bazár, Testőrpalotában.

Berény Róbert: Weiner Leó arcképe, 1911

A végre közgyűjteménybe került remekművek minden látogató számára megtekinthetőek a Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállításán.